PSD respectă alegerea sătmărenilorgovor

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor, susţine că va respecta decizia sătmărenilor de a credita USL cu sarcina de a conduce destinele judeţului Satu Mare. Mircea Govor a precizat că îşi va respecta toate angajamentele politice asumate faţă de partenerii din Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PNL şi speră că şi liberalii vor rămâne consecvenţi înţelegerilor comune asumate în faţa sătmărenilor. În concluzie, deşi se vor opera modificări impuse de protocolul USD – UDMR, preşedintele PSD, Mircea Govor, susţine că rămâne consecvent în relaţia cu PNL.

Schimbări impuse de protocol
Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor, a precizat că singurele schimbări care vor fi operate la nivelul judeţului Satu Mare sunt cele impuse de protocolul semnat între USD şi UDMR. În rest, înţelegerile politice asumate în USL vor fi respectate şi pe viitor. “După ieşirea de la guvernare a colegilor de la PNL s-a format un nou guvern, de data aceasta cu cei de la UDMR. Fiind vorba despre o coaliţie la nivel naţional, normal că vor surveni şi schimbările în teritoriu, pentru că deciziile guvernului sunt implementate în teritoriu prin directorii instituţiilor publice deconcentrate. Mai mult ca sigur că se vor opera anumite modificări, mai ales că UDMR are Ministerul Mediului şi Ministerul Culturii. Apoi, UNPR are Ministerul de Interne, iar PC are Ministerul Turismului, IMM-urilor şi a Mediului de Afaceri, are Ministerul Agriculturii. Aşa că aceste posturi vor fi revendicate în mod cert de către aceste partide. Normal că această procedură va dura în timp, nu merge de pe o zi pe alta şi se vor face conform legii, pentru că nu poţi să iei o decizie doar de dragul schimbării”, a precizat Mircea Govor.

Consecvenţă în relaţia PSD – PNL
Liderul social-democrat a precizat că va rămâne consecvent în ceea ce priveşte angajamentele asumate împreună cu PNL în faţa sătmărenilor, respectiv în relaţia cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. “Vreau să spun că voi rămâne acelaşi om consecvent în ceea ce priveşte relaţia cu Adrian Ştef. Am câştigat alegerile împreună, atât Primăria Satu Mare cât şi Consiliul Judeţean. În Consiliul Local Satu Mare există majoritate USL şi UDMR. La Consiliul Judeţean nu este majoritate USL, dar am avut o majoritate cu UDMR, fiindcă de la început au avut vicepreşedinte. Dar eu încă mai sper, timpul le va rezolva pe toate, şi am văzut că domnul prim-ministru Victor Ponta a declarat că cei de la PNL au în continuare uşa deschisă pentru a veni alături de noi. Zilele trecute s-a întâmplat o mişcare inteligentă prin venirea în fruntea Senatului a domnului Călin Popescu Tăriceanu în locul lui Crin Antonescu. Este o mişcare inteligentă pentru că mai mulţi de la PNL vor găsi de cuviinţă să se alăture domnului Tăriceanu. Sunt sigur că după alegerile europarlamentare se va mai limpezi scena politică. Am mai spus-o şi o mai repet, am câştigat alegerile locale împreună cu cei de la PNL, s-a stabilit o conducere la nivelul municipiului Satu Mare. Dacă primarul municipiului, domnul Dorel Coica, a fost ales de sătmăreni, cei doi viceprimari, de la PNL şi PSD, au fost desemnaţi de către Consiliul Local, iar în ceea ce mă priveşte pe mine lucrurile vor rămâne aşa, cum s-a stabilit la început. După părerea mea, acest lucru nu este de negociat şi aşa va rămâne”, a declarat Mircea Govor.

UDMR nu şi-a respectat promisiunea
Preşedintele PSD Satu Mare nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de lipsa de corectitudine a preşedintelui Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, care deşi s-a angajat să nu revendice niciun post deţinut de PSD nu şi-a respectat cuvântul dat. Concret, cu toate că au solicitat postul de prefect al judeţului, UDMR nu a avut câştig de cauză. “Mă bucur, în schimb, că a rămas prefectul nostru, domnul Eugeniu Avram. Aici parcă am simţit ceva. Am purtat o discuţie cu domnul Pataki (preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, n.red.) înainte să meargă la Bucureşti să nu ceară Prefectura Satu Mare. Nu a ţinut cont de acest lucru şi nu m-am aşteptat, fiindcă eu am considerat mereu că în viaţa politică trebuie să ne respectăm şi să ne înţelegem, mai ales dacă suntem în coaliţie. Domnul Pataki mi-a spus că tot ce este în acest moment al PSD nu va fi revendicat de UDMR. În mare parte, trebuie să recunosc că majoritatea celor din UDMR sunt oameni de cuvânt. Anii trecuţi, dacă am discutat ceva cu Rudolf Riedl sau cu Csehi Arpad vorba a fost vorbă, iar cuvântul a fost respectat. Uitaţi că de data aceasta nu au respectat. Dar mă bucur, şi trebuie să le mulţumesc domnului Victor Ponta şi domnului Liviu Dragnea că au fost alături de mine şi alături de sătmăreni, reuşind să salvăm postul de prefect de la Satu Mare”, a arătat liderul social-democrat.

Subprefect de la UDMR
Mircea Govor a dat ca sigură numirea în următoarele zile a unui subprefect din partea UDMR. “Am discutat cu cei de la UDMR pe marginea numirii unui subprefect, dar nici ei nu aveau încă un nume exact. Am văzut speculaţii, au fost discuţii. Dar să fim atenţi că în primul rând pentru a ajunge subprefect, oricine trebuie să fie în primul rând funcţionar public. Săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare va fi numit subprefectul, pentru că este o decizie la nivel naţional pe care ne-o asumăm. A fost stabilită în negocierile dintre cele două partide (PSD şi UDMR, n.red.), aşa că nu văd nicio problemă. UDMR va merge cu propunerea şi apoi se va face numirea noului subprefect. Mai mult ce pot să spun decât că eu aş fi vrut să rămână USL la nivel naţional, dar mi se pare normal ca PSD să dea preşedintele şi îmi doresc ca domnul Victor Ponta să devină preşedintele României. În special acum, pentru că PSD a fost, este şi va fi cel mai mare partid politic din România”, a susţinut preşedintele PSD.

Premiere absolute
Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD a ţinut să îi asigure pe sătmăreni nu doar că angajamentele asumate vor fi respectate, ci chiar că acestea vor fi suplimentate. Mai exact, Mircea Govor a dat drept exemplu sumele record pe care Guvernul Ponta, prin Ministerul Dezvoltării, le-a acordat pentru judeţul Satu Mare. “Avem privilegiul şi norocul ca la Ministerul Dezvoltării să se afle vice-premierul Liviu Dragnea, iar toate proiectele legate de infrastructură şi dezvoltarea satului românesc, respectiv de primăriile de municipii şi oraşe, sunt coordonate de Ministerul Dezvoltării, şi aici recunosc că Satu Mare nu va avea probleme din acest punct de vedere. Primarii ştiu deja acest lucru, l-au simţit şi îl simt. Anul trecut s-a alocat prin PNDL suma de 14 milioane de lei. Anul acesta au fost alocaţi deja 25 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii din judeţ. Este o sumă foarte mare cu care Satu Mare nu s-a întâlnit încă niciodată. Este o premieră absolută. Din luna iunie va urma o nouă finanţare, tot prin PNDL pentru toate primăriile din judeţ. Aici contează foarte mult şi colaborarea mea cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Nu mai are pârghii la nivel guvernamental, dar compensez prin ceea ce fac eu şi o fac pentru judeţul Satu Mare şi pentru sătmăreni. De altfel, Adrian Ştef a spus în urmă cu două săptămâni că se bazează pe colaborarea cu mine şi îl asigur că are pe ce se baza, fiindcă eu sunt un om de cuvânt. Veţi vedea şi vor vedea cetăţenii judeţului Satu Mare că tot ceea ce am spus eu respect. Doar să nu cumva să se întâmple şi la Satu Mare, din partea colegilor mei liberali, o ieşire precum cea a preşedintelui Antonescu. Dar Adrian Ştef este un preşedinte care ştie că avem nevoie unul de altul. Şi sunt ferm convins că va respecta toate înţelegerile politice”, a încheiat Mircea Govor.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts