Sătmăreanul Michael Mureşan, arestat pentru o mită de un milion de eurocatuse

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus joi seara punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Michael Mureşan pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: cumpărare de influenţă, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA. În acelaşi dosar, au fost reţinuţi joi fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Cătălin Dumitru, acuzat de săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani, şi fiul acestuia, Alexandru Rădulescu Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Potrivit ordonanţei de reţinere întocmită de procurorii anticorupţie, în cursul lunii martie 2013, inculpatul Cătălin Dumitru, vicepreşedinte ANRP la acea dată, a pretins de la inculpatul Michael Mureşan suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să îl încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Michael Mureşan, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită. În data de 13 mai 2013, inculpatul Cătălin Dumitru a primit de la inculpatul Michael Mureşan, prin intermediul fiului său, inculpatul Alexandru Rădulescu Dumitru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus. Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, Michael Mureşan a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate “Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracţională.

În paralel, în cursul lunii mai 2013, inculpatul Michael Mureşan i-a dat lui Daniel- Marin Bran (inculpat în același dosar) şi suspectului Vasile Nicolae Dragoş suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 euro), respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Cătălin Dumitru, vicepreşedinte ANRP la acea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care Michael Mureşan le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios. Inculpatului Michael Mureşan i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, în cursul zilei de ieri fiind prezentat Curţii de Apel Oradea, care a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, au fost arestaţi fostul preşedinte al ANRP şi fiul acestuia.
Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts