More


  Statutul care naște monștri

  - Advertisement -

  Protejați prin tot felul de legi și statute cu caracter din ce în ce mai special și mai protecționist, funcționarii publici au devenit o specie imună în fața oricăror ingerințe politice sau de altă natură. Până aici nimic rău, doar că au devenit atât de independenți încât și-au dezvoltat o imunitate chiar și în fața muncii și a bunului simț. În majoritatea instituțiilor, serviciilor sau administrațiilor publice locale orarul de muncă s-a redus de la sine putere, astfel încât ziua de vineri a devenit zi scurtă spre foarte scurtă. Atitudinea este una cu totul sfidătoare față de cetățeanul plătitor de taxe și impozite, fonduri din care acești funcționari publici își alimentează lunar bugetul. Fără instrumente clare și legale de contrabalansare a acestor derapaje, funcționarii publici sfidează cu blazon pe oricine.

  Derapajele au fost semnalate de la toate nivelurile. Șeful Direcției Generale Anticorupție Satu Mare, Stelian Călugăru, a atras atenția că funcționarii publici sătmăreni au o înclinație aparte spre mica corupție, mult peste apetitul omologilor  lor din alte părți ale țării.

  Prefectul Eugeniu Avram a semnalat în mai multe rânduri incompetența, inconsecvența și delăsarea funcționarilor publici, care au generat probleme extrem de mari, de la compromiterea unor reforme majore până la amânarea unor proiecte naționale. Mai mult, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ordonat cursuri anticorupție în rândurile armatei de funcționari și funcționărași, după ce același edil șef s-a văzut nevoit să elimine în primă fază niște așa numiți funcționari cu apucături nu tocmai normale, vecine cu penalul. Rezultatele nu au dat efectul scontat, astfel încât primarul Coica s-a văzut nevoit să mai îndepărteze un pluton de funcționărași, care se îndeletniceau cât e ziua de lungă cu rotunjirea veniturilor, în timp ce rar spre deloc puteau fi văzuți în câmpul muncii.

  Unul dintre cazurile cele mai flagrante are loc la Carei, acolo unde șeful punctului local de lucru al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, un anume Vasile Rațiu, este acuzat din toate părțile că vorbește urât cu oamenii și că îi pune pe drumuri fără niciun fel de logică elementară. Oricât de tare ar vrea șefii acestuia să îl pună la punct, efectiv nu prea au cum, astfel încât stau și asistă neputincioși cum astfel de funcționăraşi cam fac ce vor prin sistem.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img