Ţigări ucrainene da, capturi batigari

Barometrul contrabandei cu ţigări ucrainene în judeţul nostru îl constituie Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. În acest loc, indiferent de acţiunile organelor statului împotriva contrabandiştilor, de operaţiunile de securizare a frontierei verzi şi de restricţiile din Vama Halmeu, de raziile organizate împotriva vânzătorilor en-gros şi en-detail, ţigările de contrabandă se găsesc tot timpul şi la tot pasul. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa celorlalte pieţe din judeţul nostru. Nimeni nu poate oferi un răspuns clar în privinţa modului în care sunt introduse în ţară cantităţile enorme de ţigări de contrabandă comercializate în pieţele din Sătmar. Mai ales că, potrivit aceloraşi autorităţi, micul trafic prin Vama Halmeu este aproape inexistent, iar la frontiera verde cu Ucraina capturile sunt rare.

Invazie de ţigări ucrainene pe piaţa neagră
Sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu aprovizionarea. Fenomenul a degenerat până acolo încât sătmărenii nu mai pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Tranzacţiile au loc în văzul trecătorilor, de parcă pur şi simplu contrabandiştilor nu le-ar păsa că încalcă legea. Sătmărenii pot găsi la orice oră ţigări ucrainene, la preţul de 7-8 lei pachetul. Celebra marcă Jin Ling este cea mai răspândită. De asemenea, sătmărenii pot cumpăra la aproape acelaşi preţ şi ţigări de contrabandă marca Viceroy. Unele dintre pachete au timbru fiscal ucrainean, în timp ce altele provin din magazinele de tip duty-free care funcţionează pe teritoriul Ucrainei.

Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită în mai toate pieţele din judeţul Satu Mare, nu numai în Piaţa Someş. Numeroşi contrabandişti, în special cu tenul tuciuriu, vând fără probleme ţigări de contrabandă. De asemenea, ţigările ucrainene pot fi găsite deja în majoritatea magazinelor săteşti, existând adevărate reţele subterane care le aprovizionează cu marfă de contrabandă.

Autorităţile ridică din umeri neputincioase
În timp ce pieţele sătmărene sunt pline cu ţigări de contrabandă, instituţiile abilitate să lupte împotriva acestui fenomen raportează lunar succese deosebite, amenzi şi confiscări. Potrivit unui centralizator al Prefecturii Satu Mare, numai în luna februarie 2014, instituţiile abilitate au raportat confiscarea a 5.569 de pachete de ţigări, respectiv abandonarea de către contrabandişti a 329 pachete de ţigări. În luna noiembrie 2013, la nivelul judeţului Satu Mare au fost confiscate 13.352 de pachete de ţigări, iar 598 de pachete au fost abandonate. În luna septembrie a anului trecut, au fost confiscate 3.873 de pachete de ţigări şi abandonate 700 de pachete.

Nimeni nu poate să explice cum ajung aceste ţigări pe teritoriul ţării noastre. În Vama Halmeu pur şi simplu suflă vântul. Micul trafic cu Ucraina a intrat la apă după ce au fost introduse măsurile speciale de control şi noile restricţii privind cantităţile de alimente, tutun şi alcool ce pot fi introduse în ţară. Speriaţi de perspectiva amenzilor, dosarelor penale şi a confiscării autoturismelor, micii traficanţi au renunţat demult la a mai aduce în ţară ţigări prin Vama Halmeu. Limita maximă permisă este de două pachete de ţigări. În asemenea condiţii, numai pentru a justifica ţigările vândute într-o singură zi în Piaţa Someş, Vama Halmeu ar trebui să înregistreze tot într-o singură zi un trafic de câteva mii de persoane.

Dacă ţigările nu intră în ţară prin Vama Halmeu, atunci ar fi logic să intre peste fâşia verde. Numai că în ultima perioadă, poliţiştii de frontieră nu au raportat o singură captură de acest gen pe raza judeţului nostru. La începutul lunii ianuarie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Negreşti Oaş au prins în flagrant o grupare de contrabandişti ce încerca să introducă în ţară, peste fâşia verde, 24.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană. Rezultă că ori poliţiştii noştri de frontieră sunt foarte buni în activitatea lor, ori contrabandiştii au devenit atât de versaţi încât nu se mai lasă prinşi de cei care păzesc graniţele ţării.

Contrabandişti depistaţi aproape zilnic
Cu toate că, din punct de vedere teoretic, nu au pe unde să intre în ţară, poliţiştii naţionali descoperă foarte des ţigări de contrabandă. Numai în a doua jumătate a lunii trecute au fost prinşi cel puţin opt contrabandişti. La mijlocul lunii, poliţiştii în colaborare cu jandarmii au identificat un careian în vârstă de 29 de ani, care oferea spre vânzare 110 pachete de ţigări de contrabandă, în apropierea pieţei agroalimentare din Carei. Peste două zile, doi bărbaţi din Tiream, tată şi fiu, au fost identificaţi de poliţişti tot în apropierea pieţei agroalimentare din Carei având asupra lor 60 pachete de ţigări. În ziua următoare, poliţiştii au prins trei contrabandişti cu peste 600 de pachete de ţigări. Alţi doi contrabandişti au fost prinşi în ultimele zile ale lunii trecute în Săcăşeni, transportând în portbagajul autoturismului 1.200 pachete de ţigări marca Jin Ling. Buletinele de presă ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare conţin aproape zilnic informaţii privind identificarea şi prinderea unor contrabandişti de ţigări ucrainene. Deocamdată, autorităţile nu par interesate să afle totuşi pe unde sunt introduse în ţară aceste cantităţi de ţigări, destinate să aprovizioneze piaţa neagră din Sătmar.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts