More


  Tinerii din Tur învață să fie buni creștini făcând donații pentru semenii aflați în nevoie

  - Advertisement -

  tur

  În cadrul Parohiei Ortodoxe Tur se desfășoară, în perioada 01-30 martie 2014, un proiect catehetic educațional la care participă un grup de 25 de tineri înscriși în programul de cateheză săptămânală a parohiei.

  Proiectul este coordonat de preotul paroh Radu Vasile Rusu și se înscrie în cadrul concursului național de proiecte duhovnicești ”Sfânta Euharistie-Lumina Vieții Creștine”. Proiectul a început prin prezentarea în linii generale a conceptului ”Sfânta Euharistie-Lumina vieții creștine”, în contextul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și a anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.

  ”Însuși titlul proiectului grupului nostru de cateheză a fost o provocare. Fiecare am încercat să găsim cel mai adecvat titlu pe care să-l dăm proiectului nostru, născându-se astfel un titlu inspirat dintr-o piesă muzicală la modă în rândul tinerilor a căror versuri le fredonează o generație contemporană, versuri modificate în sensul temei noastre: Tânăr vreau mereu să fiu, să trăiesc așa cum știu; Să trăiesc la nesfârșit, cu Hristos împărtășit!”, ne-a declarat preotul paroh Radu Vasile Rusu.

  Prima acțiune în cadrul proiectului a fost desfășurată prin vizitarea bolnavelor-femei internate în Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș la data de 8 Martie a.c., când tinerii grupului de cateheză au împărțit tuturor femeilor internate în spital câte o floare și o broșură moral-educativă elaborată de tineri conținând tematica Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărtășanii.

  Miezul proiectului au fost dezbaterile în discuții libere pe tema Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărtășanii, tinerii culegând informații și argumente scrise sau din spațiul virtual, articole si opinii vis-a-vis de aceste Taine Sfinte ale Bisericii, care sunt legate oarecum una de alta și care reprezintă ”epicentrul vieții duhovnicești”. S-au format în mod natural două grupuri în funcție de preferința temei alese de abordat. Expunerea temelor s-a facut, de asemenea, pe grupe prin desemnarea din interior a câte unui lider de grup susținut de grupă. S-au postat articole si păreri pe pagina de socializare facebook ”Tinerii ortodocși”, au fost elaborate articole complexe care au fost publicate în foaie proprie intitulată ” Turul Credinței” .

  Tinerii implicați în proiect au inițiat înființarea unei cutii a milei amplasată în biserică și destinată diverselor acțiuni de viitor ale acestora. De asemenea, tinerii au un avizier propriu cu imagini din acțiunile desfășurate și au achiziționat tricouri personalizate pe care să le îmbrace la desfășurarea acțiunilor. Latura caritabilă a proiectului cuprinde acțiunea de adunare de donații sub formă de alimente şi haine pe care le vor dona familiilor nevoiașe din parohie, precum și Centrului social ”O viață nouă” din Satu Mare.

  Latura practică a proiectului constă în taina deprinderii preparării prescurilor, sub asistența și atenta îndrumare a brutăresei-prescurărese și a unui grup de maici (călugărițe), care vor veni special pentru acest moment de la Mănăstirea Sfânta Treime-Moișeni, sâmbătă, 29 martie.

  Spovedania propriu zisă a fiecarui participant la proiect și Împărtășirea fiecăruia va fi ultima parte a proiectului și se va desfășura în duminica a patra a Postului Mare, 30 martie, când în dimineața acestei zile vor aduce prescura pregătită de ei, se vor spovedi, vor asista la slujba Utreniei la care li se va săvârși rânduiala Proscomidiei pe viu-în văzul lor și însoțită de explicații, iar în cadrul Sfintei Liturghii vor fi împărtășiți cu Sfintele Taine alături de copilașii prezenți la slujbă.

  La terminarea Sfântei Liturghii, tinerii implicați în proiect vor distribui foaia elaborată de ei , Turul Crediței , tuturor creștinilor participanți la slujbă, încheind proiectul. Aceste din urmă acte ale proiectului vor face obiectul unui alt articol difuzat imediat după terminarea proiectului , presărat cu imagini foto din timpul acestora , precum și cu impresii ale unor tineri direct implicați în proiect sau colateral, ba chiar a altor persoane indirect afectate de proiect.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img