More  Trafic cu câini în zona Careiului

  - Advertisement -

  caini-comunitari

  Faptul că în judeţul nostru se face trafic cu ţigări, alcool, zahăr sau alte produse nu mai este un secret pentru nimeni. Însă faptul că unii au ajuns să facă trafic cu câini comunitari e deja de-a dreptul revoltător. Zona Careiului tinde să devină un loc preferat de cei care vor să-şi abandoneze câinii nedoriţi, semnalează Asociaţia pentru protecţia animalelor Puffi. Dacă la început au existat mai multe cazuri în care locuitorii comunelor învecinate au fost văzuţi în timp ce îşi abandonau câinii pe străzile Careiului, acum au apărut sesizări privind faptul că bihorenii aduc câini comunitari cu dubele şi îi eliberează prin satele din zonă. În week-end, dintr-o dubă cu numere de Bihor au fost eliberaţi pe câmp aproape 20 de animale. Şoferul a dispărut imediat ce şi-a dat seama că a fost observat de un localnic. Considerând că astfel de indivizi iresponsabili compromit întreaga activitate a voluntarilor proprii, Asociaţia Puffi solicită autorităţilor să ia măsuri ferme împotriva acestui fenomen al abandonării câinilor, care ia amploare de la o zi la alta.

  Maidanezi din Bihor, eliberaţi la Resighea
  Şoferul unei dube cu numere de înmatriculare din judeţul Bihor a fost surprins duminica trecută în timp ce abandona o mulţime de câini în apropiere de satul Resighea. “Un locuitor din Resighea ne-a anunţat că duminică, în apropierea fostei uscătorii de tutun, a văzut cum şoferul unei dube de culoare albastră eliberează o grămadă de câini. Potrivit localnicului, era vorba de vreo 15-16 câini, care au luat-o speriaţi la goană, care încotro a apucat. În momentul în care şi-a dat seama că este văzut, şoferul a urcat repede în dubă şi a demarat în trombă. Martorul nostru, care se deplasa spre maşină, nu a apucat să vadă suficient de bine numărul de înmatriculare al acesteia. A reuşit să observe doar faptul că era înmatriculată în judeţul Bihor”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei pentru protecţia animalelor Puffi din Carei, Maria Ardelean. Un alt localnic a semnalat Asociaţiei Puffi că vinerea trecută, tot dintr-o dubă cu numere de Bihor, la intrarea în satul Resighea au fost abandonaţi circa 11-12 câini.

  Reprezentanţii Asociaţiei Puffi solicită autorităţilor să ia măsuri împotriva acestor fapte. “Abandonarea câinilor a ajuns un adevărat fenomen. Până acum ne-am confruntat cu astfel de cazuri în Carei. Locuitorii comunelor din zonă îşi abandonau câinii în Carei. Iar acum apar şi bihoreni care procedează exact la fel. În acest caz, degeaba umblăm să sterilizăm câinii maidanezi şi să-i strângem în adăpost dacă unii oameni iresponsabili vin şi îi abandonează pe străzile oraşului, crescând astfel necontrolat numărul lor. Consider că autorităţile cu atribuţii în acest sens ar trebui să ia măsuri împotriva acestui fenomen, care tinde să ia amploare în ultima perioadă”, ne-a declarat Maria Ardelean.

  Câini abandonaţi în saci
  Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Puffi din Carei a primit în toamna anului trecut o serie de sesizări legate de faptul că mai mulţi indivizi aruncă din maşini saci plini cu câini. Potrivit informaţiilor deţinute, era vorba de indivizi care locuiesc în comunele din apropierea Careiului, iar prin această metodă barbară scăpau de câinii nedoriţi, crescând astfel numărul câinilor comunitari din municipiul Carei. Voluntarii asociaţiei au reuşit să identifice, pe baza numărului de înmatriculare al autoturismului, un cetăţean care a aruncat din maşină câini îngrămădiţi în saci. Asociaţia Puffi a depus un denunţ penal împotriva acestuia pentru abandon şi rele tratamente aplicate animalelor.

  Pentru a-i descuraja pe oamenii care apelau la astfel de metode pentru a scăpa de câinii nedoriţi, preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean, a anunţat că îi va recompensa pe cei care vor furniza fotografii sau înregistrări în acest sens. Chiar dacă locuitorii Careiului nu s-au înghesuit să încaseze recompensele promise, se pare că anunţul a avut efect asupra persoanelor care obişnuiau să arunce câinii îngrămădiţi în saci în diverse locuri mai ferite din municipiu. “Noi aşteptăm în continuare poze şi înregistrări cu abandonuri de câini. Recompensa este valabilă inclusiv şi pentru persoana care ne poate ajuta să identificăm şi proprietarul dubei sau dubelor din Bihor care tot abandonează câini în apropierea satului Resighea”, ne-a declarat Maria Ardelean.

  Eforturile Asociaţiei Puffi, compromise
  Asociaţia Puffi a apărut ca reacţie la violenţa cu care operau hingherii pe raza municipiului Carei. În decursul celor trei ani de când funcţionează, asociaţia a reuşit să dea spre adopţie, în baza unor contracte cu viitorii proprietari, peste 300 de câini comunitari, stabilind un veritabil record în acest sens. În plus, voluntarii Asociaţiei Puffi au reuşit să sterilizeze circa 700 de câini. De asemenea, asociaţia careiană a amenajat un adăpost pentru câinii comunitari într-o baracă situată în incinta fostei unităţi militare de pe strada Căpleniului. În acest adăpost sunt cazaţi aproape 250 de câini fără stăpân, îngrijiţi şi hrăniţi din sponsorizările obţinute de voluntarii Asociaţiei Puffi. Activitatea Asociaţiei este sprijinită constant de către Primăria şi Consiliul Local al municipiului Carei.

  Însă activitatea Asociaţiei Puffi este compromisă de oamenii iresponsabili care îşi abandonează câinii nedoriţi în zona Careiului. În timp ce voluntarii asociaţiei sterilizează, cazează în adăpostul propriu şi fac lobby pentru adopţii, alţii scapă de câini abandonându-i pur şi simplu în zona oraşului. De parcă asta nici n-ar fi de ajuns, în ultima vreme în zona Careiului sunt abandonaţi şi câini aduşi din judeţul Bihor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Cu buzele umflate

  0