More


  Urmează Transnistria?

  - Advertisement -

  Anexarea rapidă a Crimeii de către Rusia trebuie considerată unul dintre cele mai grave incidente din punct de vedere internaţional care ar putea declanşa un nou război de amploare. Ne putem întreba în acest moment ce înseamnă Ucraina fără Crimeea şi ce înseamnă peninsula fără Ucraina. Dar, cu totul îngrijorător, şi dacă merită Crimeea tot acest scandal global. Desigur, pentru Kiev, nu numai ca simbol, demersul este o uriaşă pierdere, pentru că peninsula are un loc important în existenţa regiunii iar capacitatea de a preveni anexarea de către Rusia a fost un test pierdut pentru noua conducere de la Kiev.

  Pe de altă parte, riscul izbucnirii unui conflict armat între Rusia şi Ucraina creşte. O astfel de concluzie a formulat recent ministrul de externe ucrainean Andrii Descita într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC, precum şi comandantul trupelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, într-un comentariu despre desfăşurarea masivă de trupe în apropierea frontierei de Est a Ucrainei.

  Din nefericire, punctul de vedere al celor doi este împărtăşit cu îngrijorare de mai mulţi politicieni şi analişti care prezic că trupele ruseşti sunt gata să atace Ucraina în orice moment. De altminteri, la doar două zile după promulgarea actului privind anexarea Crimeii de către Rusia, drapelul rus a fost arborat în 189 de unităţi militare ucrainiene din peninsulă.

  Într-un alt scenariu, la fel de sumbru, un oficial NATO a avertizat că Rusia dispune de suficiente forţe la graniţele Ucrainei pentru a ocupa Transnistria în cazul în care Vladimir Putin decide să facă acest lucru. Totuşi, preşedintele Republicii Moldova, Nicolai Timoti, a declarat cu speranţă că interesul întregii comunităţi internaţionale este ca atmosfera din zona Transnistriei să rămână calmă, iar abordările să fie constructive. El a adăugat că Federaţia Rusă s-ar cuveni să ia în considerare acele critici care vin din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii şi a României, inclusiv.

  La rândul său, fostul preamier luxemburghez Jan-Claude Juncker, candidat la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, a susţinut cu fermitate că Uniunea Europeană nu trebuie să permită ca Republica Moldova să devină “următoarea victimă” a Rusiei, după Ucraina. Totodată, Juncker a sugerat ca Uniunea Europeană să semneze rapid un acord de asociere cu Republica Moldova.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img