More

    Viitoare păduri în locul depozitelor de gunoi

    supur

    Fosta groapă de gunoi a comunei Supur se va transforma, peste ani, într-o pădure de stejari. Asta după ce ieri autorităţile judeţene şi membrii comunităţii locale au împădurit aproximativ un hectar de teren, situat între localităţile Supuru de Jos şi Sechereşa. În alte 20 de unităţi administrativ-teritoriale au loc astfel de lucrări, de împădurire, până la mijlocul lunii aprilie, în cadrul campaniei Luna Pădurii, derulată de Consiliul Judeţean Satu Mare, Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Ocoluri Silvice şi primării.

    Peste 20 de primării au răspuns pozitiv campaniei

    O nouă acţiune de împădurire din cadrul campaniei „Luna Pădurii” s-a desfăşurat ieri(n.r. luni) pe terenul fostei gropi de gunoi a comunei Supur, dezafectată de autorităţile locale. În cadrul campaniei de împădurire realizată de Consiliul Judeţean Satu Mare, Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, peste 20 de unităţi administrativ-teritoriale au răspuns pozitiv iniţiativei prin care se regenerează o bună parte din terenurile care nu pot fi utilizate pentru agricultură.

    La acţiune au participat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Riedl Rudolf, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, ing. Sever Şter, şefa Inspecţiei Silvice Satu Mare, ing. Antal Maria, primarul comunei Supur, Vasile Şteţ, viceprimarul comunei, Fekete Bertalan, şeful Ocolului Silvic Tăşnad, Ioan Şteţ, consilieri locali, elevi, profesori şi cetăţenii care beneficiază de ajutor social.

    Şefii judeţului au muncit cot la cot cu localnicii şi elevii din Supur pentru a planta puieţii de stejar.

    “Consiliul Judeţean, ca şi instituţie, a iniţiat această campanie de plantare de puieţi. Participăm concret prin finanţarea acestor puieţi. Direcţia Silvică ne asigură puieţii, ne dă şi expertiza necesară pentru că nu ne pricepem ce trebuie să facem. Alături de cele 21 de primării care s-au implicat anul acesta vom planta în jur de 21 hectare de teren şi e vorba de aproximativ 200.000 de puieţi acum în această campanie care se desfăşoară din 15 martie până în 15 aprilie” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

    Campanie importantă pentru judeţ

    La rândul său, vicepreşedintele Mircea Govor a arătat importanţa acestei campanii.

    “Este o acţiune excepţională, în primul rând pentru că aici, unde a fost o groapă neecologică, s-a găsit o utilitate pentru teren. Punem stejari. Domnul director Şter ne-a spus că stejarul este cel mai recomandat în această zonă, aşa că plantăm puieţi de stejari şi sperăm ca în câţiva ani să vedem aici o pădurice. Participă atâţia oameni din comună, elevi, colegii mei de la Consiliul Judeţean. Cu toţii am făcut o echipă bună. Este o acţiune foarte bună a Consiliului Judeţean împreună cu Direcţia Silvică şi Agenţia pentru Protecţia Mediului”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor.

    “Luna Pădurii” este un eveniment ecologic marcat în fiecare an în perioada 15 martie-15 aprilie. Este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a tinerilor şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor. În anul 2014 se desfăşoară o nouă campanie de plantare de puieţi pe fostele amplasamente ale depozitelor de deşeuri din mediul rural de pe raza judeţului Satu Mare care au fost închise în 2009.

    Campania se derulează în Târşolţ, Ardud, Dorolţ, Porumbeşti, Cămin, Căpleni, Căuaş, Foieni, Hodod, Ghenci, Răduleşti, Gelu, Terebeşti, Tiream, Moftin, Supur, Urziceni, Călineşti Oaş, Gherţa, Halmeu, Porumbeşti, Turţ, Turulung, Livada.

    În cadrul campaniei de împădurire derulată la nivelul judeţului Satu Mare anul acesta se plantează peste 200.000 de puieţi pe aproximativ 21.000 hectare de teren. Consiliul Judeţean a alocat peste 80.000 lei pentru achiziţionarea puieţilor.

    Lorena Georgi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE