Ziua Mondială de Luptă Împotriva TuberculozeiBoala sărăciei afectează milioane de oameni la nivel mondial
Potrivit datelor oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în cursul anului trecut, la nivelul judeţului au fost înregistrate 122 de cazuri noi de tuberculoză, cunoscută ca fiind „boala sărăciei”. Conform rapoartelor DSP Sălaj, în 9 dintre cele 122 de cazuri este vorba despre copii. 
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lume, în fiecare an, 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, 1,3 milioane mor, iar 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95% din cazuri au apărut în țările cu venituri mici și medii.
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de bacilul Koch, transmisă pe cale aeriană, mai rar digestivă și care poate afecta toate organele corpului, dar în primul rând plămânul. Factorii de risc pentru îmbolnăvire sunt  fumatul, alcoolismul cronic, subnutriția, SIDA, diabetul zaharat, cancerul, silicoza, tratamentele cu prednison, toate acestea ducând la scăderea rezistenței organismului și implicit la declanșarea bolii.
Tuberculoza se manifestă prin tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni, oboseală accentuată, paloare, lipsa poftei de mâncare asociată cu scăderea în greutate, febră, transpirații în special nocturne, expectorație cu sânge. Oricare din simptomele de mai sus trebuie sa determine pacientul să se prezinte la medic.
Principala sursă de transmitere a tuberculozei o constituie omul bolnav cu tuberculoză pulmonară, care elimină bacilii tuberculoși cel mai frecvent prin tuse, expectorație, strănut, vorbit,  cântat, dar și de la animalul bolnav prin consumarea laptelui neprelucrat termic. O persoană cu tuberculoză care tușește poate transmite boala altor 10-15 persoane cu care vine în contact. Dacă este tratată corect, în 3-4 săptămâni de la începerea  tratamentului se consideră că boala nu mai este contagioasă.
Cum se pune diagnosticul de tuberculoză?
Orice persoană care are simptome sugestive pentru TBC (mai ales tuse), trebuie să se prezinte la medic. În primul rând se face un examen clinic, apoi examen din sputa recoltată prin tuse, urmat de examen radiografic, care poate pune în evidență modificări la nivelul plămânilor. Diagnosticul nu se pune numai pe baza radiografiei, ci este necesară evidențierea bacilului Koch în spută.
Tratamentul consta într-o combinație de mai multe antibiotice (antituberculoase) și durează câteva luni, uneori chiar un an. Prescrierea tratamentului se face numai de către medicul specialist, iar administrarea se face sub strictă supraveghere medicală. Chiar dacă bolnavul începe să se simtă mai bine după câteva săptămâni de tratament, acesta trebuie continuat până la final, întreruperea acestuia ducând la recidivă sau cronicizarea bolii. Trebuie cunoscut faptul că tratamentul tuberculozei este gratuit indiferent de statutul de asigurat sau nu al pacientului și că tuberculoza este o boală vindecabilă printr-un tratament corect aplicat.
Cum putem preveni tuberculoza?
Tuberculoza poate fi prevenită prin vaccinarea BCG a nou născuților din maternități, prin adoptarea unui regim de viață sănătos care să includă o alimentație bogată în fructe, legume, carne, lactate, evitarea fumatului, consumului excesiv de alcool, plimbări în aer liber, aerisirea încăperilor, evitarea aglomerațiilor, odihna, respectarea normelor de igienă personală și colectivă.
Luni, 24 martie se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Sloganul ales de Organizația Mondială a Sănătății pentru acest an este ,,ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE. TRATEAZĂ. VINDECĂ TUBERCULOZA’’ și este o bună ocazie  de a informa și conștientiza populația asupra modului de răspândire a bolii şi a metodelor de diagnostic şi tratament. Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cauza de deces a milioane de oameni în fiecare an.
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts