Ianculeştenii au sărbătorit 90 de ani de la înfiinţarea satului lor

2

Satul Ianculeşti a fost ieri în straie de sărbătoare, cu ocazia celei de a XV-a ediţii a Festivalului Ziua Iancului. Cu aceeaşi ocazie a fost sărbătorită împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea satului. Oficialităţile judeţene şi locale au participat în număr mare la manifestările moţilor din satul Ianculeşti.

Apel la unitatea ianculeştenilor
Manifestările au debutat cu un parastas de pomenire a eroului Avram Iancu la statuia acestuia din centrul satului. La slujba religioasă au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, deputatul Ovidiu Silaghi, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, consilieri judeţeni şi consilieri locali careieni, directori de instituţii deconcentrate, respectiv numeroşi localnici şi fii ai satului Ianculeşti.
Preşedintele Adrian Ştef a arătat că satul Ianculeşti reprezintă o oază de românism în zonă. Apoi a accentuat faptul că atât el, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şi-au ţinut promisiunea făcută anul trecut şi au asfaltat drumul care traversează satul. Vicepreşedintele Mircea Govor le-a solicitat ianculeştenilor să fie uniţi, pentru că numai aşa îşi vor putea apăra drepturile, asigurându-i de tot sprijinul său în viitor. De asemenea, vicepreşedintele Govor a arătat că fondurile alocate de Consiliul Judeţean sunt foarte vizibile în satul Ianculeşti.

3

Diplome de excelenţă şi depuneri de coroane
Consilierul Ilie Ciută a înmânat o diplomă de excelenţă post mortem Mariei Bertiean, respectiv o diplomă de excelenţă profesorului Mihai Bertiean. Soţii Maria şi Mihai Bertiean sunt autorii monografiei “Ianculeşti- un sat de moţi în câmpia Careiului”. În continuare, profesorul Mihai Bertiean a prezentat pe scurt istoria satului Ianculeşti. În numele Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi în urma Dictatului de la Viena 30 August 1940, profesorul Mihai Bertiean a premiat-o pe Sabina Dobra, de 84 de ani, cel mai vârstnic locuitor al satului Ianculeşti.
Apoi au avut loc depuneri de coroane la monumentul închinat lui Avram Iancu. Au fost depuse coroane din partea Consiliului Judeţean, a Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi în urma Dictatului de la Viena 30 August 1940, a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, a Asociaţiei Unirea 2009 Carei, a Asociaţiei Colonia Ianculeşti, respectiv din partea partidelor politice.
Programul artistic a fost asigurat de tulnicăresele din Ianculeşti, interpreţii Ghiţă Blidar, Vlad Doroş, George Negrea, Ionela Toma, Lavinia Goste, Corala Astra Careiană, Ansamblul Ceatăra, Ansamblul Moţilor şi formaţia Dor de la Orăştie.

1 COMMENT

  1. Satul Ianculești face parte din punct de vedere administrativ din municipiul Carei. Este practic un cartier, ceva mai periferic, al Careiului. Locuitorii lui plătesc impozite la Biroul de Impozite și Taxe al Primăriei Carei. “Zilele Iancului” au fost organizate in acest an cu ajutorul unei colosale sponsorizări in valoare de 12.500 lei aprobate de CL al UAT Primăria Municipiului Carei.

    Primarului Eugen Kovacs i-ar fi stat foarte bine, dacă-și sugea burțoiul, dacă ar fi putut participa la festivități, purtând însemnele de primar adică steagul tricolor pe piept. Probabil că a avut probleme de sănătate care l-au impiedicat să vină și să primească, așa cum s-ar fi cuvenit, ca o gazdă bună și ospitalieră, oficialitățile județene prezente in număr mare, mai ales pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Adrian Ştef (PNL), îmbrăcat în costum popular, pe vicepreşedintele CJ Mircea Govor (PSD) şi pe deputatul navetist Ovidiu Silaghi (fost ministru, fost europarlamentar, fost PNL, fost PSD, azi PLR adică aripa mereu tânără Tăriceanu, fiindcă se pare că lui din partea aia îi bate acum vântul).
    https://www.gazetanord-vest.ro/wp-content/uploads/

    Cred că primarul a avut un motiv foarte serios pentru neparticipare: o fi fost primarul “pe stop, adică pe roșu”. Îi doresc însănătoșire grabnică, îi doresc să treacă cât mai repede “pe verde” pentru binele neamului, pentru binele RMDSZ și mai ales pentru binele acelor careieni care l-au votat mereu și cu cel mai mare drag și în fruntea cărora se află de mai bine de 10 ani. Nu de alta, dar dacă nu se va face bine, dacă nu va fi sănătos și dacă nu va trece din nou “pe verde-alb-roșu”, mint az igazi dinyések, atunci nu va putea participa nici la Zilele Maghiare ale Partiumului (Partiumi Magyar Napok, 18-24 august 2014) organizate de Fundația Identitas plus RMDSz Satu Mare și ăsta ar fi chiar un mare păcat, o mare pierdere, fiindcă acolo va fi mare bairam și poate se va discuta intens și despre autonomia Partiumului. Poate va participa și contesa Francesca invitată de consilierul județean Éva Mária și atunci va fi gașca-n păr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

DONAȚIE. Mii de KIT-uri de TESTARE coronavirus, donate de un OȘAN MILIONAR pentru Spitalul Județean

Tânărul om de afaceri Stelian Baltă, unul dintre cei mai bogați români din Asia, stabilit în Singapore și originar din Negrești-Oaș, donează Spitalului Județean...

DOCUMENT: ORDONANȚA MILITARĂ 6. PRIMUL județ ÎNCHIS de coronavirus

Suceava, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus, peste un sfert din cele confirmate până acum, intră în carantină totală, a anunțat...

ANUNȚ IMPORTANT. Centru de TESTARE coronavirus la Satu Mare. Alături de Cluj-Napoca, București și Timișoara.

Spitalul Județean de Urgențe Satu Mare a devenit, oficial, centru de testare pentru coronavirus. Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial următoarele: Spitalul Județean...

MOBILIZARE. ÎMPREUNĂ PENTRU MEDICII SĂTMĂRENI, ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ

Membri Asociației Uniți pentru Satu Mare s-au mobilizat exemplar și până acum au reușit să adune fonduri pentru a ajuta medicii sătmăreni aflați în...

OFICIAL. Cadre Medicale de la AMBULANȚĂ, în IZOLARE. S-a intervenit la un CAZ SUSPECT de COVID-19

Mai multe cadre medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare sunt, de ieri dimineață, în izolare la domiciliu. Informația a fost confirmată...