More


  Ianculeştenii au sărbătorit 90 de ani de la înfiinţarea satului lor

  - Advertisement -

  2

  Satul Ianculeşti a fost ieri în straie de sărbătoare, cu ocazia celei de a XV-a ediţii a Festivalului Ziua Iancului. Cu aceeaşi ocazie a fost sărbătorită împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea satului. Oficialităţile judeţene şi locale au participat în număr mare la manifestările moţilor din satul Ianculeşti.

  Apel la unitatea ianculeştenilor
  Manifestările au debutat cu un parastas de pomenire a eroului Avram Iancu la statuia acestuia din centrul satului. La slujba religioasă au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, deputatul Ovidiu Silaghi, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, consilieri judeţeni şi consilieri locali careieni, directori de instituţii deconcentrate, respectiv numeroşi localnici şi fii ai satului Ianculeşti.
  Preşedintele Adrian Ştef a arătat că satul Ianculeşti reprezintă o oază de românism în zonă. Apoi a accentuat faptul că atât el, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şi-au ţinut promisiunea făcută anul trecut şi au asfaltat drumul care traversează satul. Vicepreşedintele Mircea Govor le-a solicitat ianculeştenilor să fie uniţi, pentru că numai aşa îşi vor putea apăra drepturile, asigurându-i de tot sprijinul său în viitor. De asemenea, vicepreşedintele Govor a arătat că fondurile alocate de Consiliul Judeţean sunt foarte vizibile în satul Ianculeşti.

  3

  Diplome de excelenţă şi depuneri de coroane
  Consilierul Ilie Ciută a înmânat o diplomă de excelenţă post mortem Mariei Bertiean, respectiv o diplomă de excelenţă profesorului Mihai Bertiean. Soţii Maria şi Mihai Bertiean sunt autorii monografiei “Ianculeşti- un sat de moţi în câmpia Careiului”. În continuare, profesorul Mihai Bertiean a prezentat pe scurt istoria satului Ianculeşti. În numele Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi în urma Dictatului de la Viena 30 August 1940, profesorul Mihai Bertiean a premiat-o pe Sabina Dobra, de 84 de ani, cel mai vârstnic locuitor al satului Ianculeşti.
  Apoi au avut loc depuneri de coroane la monumentul închinat lui Avram Iancu. Au fost depuse coroane din partea Consiliului Judeţean, a Asociaţiei Românilor Refugiaţi, Expulzaţi sau Deportaţi în urma Dictatului de la Viena 30 August 1940, a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, a Asociaţiei Unirea 2009 Carei, a Asociaţiei Colonia Ianculeşti, respectiv din partea partidelor politice.
  Programul artistic a fost asigurat de tulnicăresele din Ianculeşti, interpreţii Ghiţă Blidar, Vlad Doroş, George Negrea, Ionela Toma, Lavinia Goste, Corala Astra Careiană, Ansamblul Ceatăra, Ansamblul Moţilor şi formaţia Dor de la Orăştie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img