Un bărbat din comuna Gherţa Mică a fost depistat la mijlocul săptămânii trecute în trafic de poliţiştii din judeţul Braşov în timp ce transporta 600 de litri de pălincă, pe care urma să o distribuie în mai multe localuri din zonă fără să plătească taxele necesare, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul General al Poliţiei (IGP). Potrivit poliţiştilor, sătmăreanul a vândut în ultima perioadă peste 300.000 de litri de pălincă, în acest fel, cauzând un prejudiciu statului de peste 2,7 milioane de lei.
Începând cu luna februarie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Braşov au efectuat cercetări faţă de un grup infracţional, ai cărui membri sunt bănuiţi că ar fi produs ilegal alcool (ţuică şi vin), în judeţele Satu Mare şi Vrancea, pe care l-ar fi comercializat ilegal în judeţele Braşov şi Covasna. “În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate de poliţişti, în data de 13 august, poliţiştii au depistat în trafic, pe DJ 103, un sătmărean de 51 de ani şi un buzoian de 35 de ani, care transportau, cu două autovehicule, 600 de litri de ţuică, fără documente legale de provenienţă”, se arată într-un comunicat remis de IGP. Autovehiculele şi alcoolul au fost indisponibilizate de poliţişti şi în aceeazi zi poliţiştii au efectuat 18 percheziţii, în locuri de producere depozitare şi comercializare a alcoolului, pe raza celor patru judeţe. În urma acestor percheziţii, poliţiştii au indisponibilizat la domiciliul sătmăreanului din Gherţa Mică trei instalaţii de producere şi prelucrare a alcoolului şi 1.000 de litri de ţuică.
Din verificările făcute de poliţişti a reieşit că alcoolul se comercializa în crame şi baruri din judeţele Braşov şi Covasna, fără respectarea prevederilor legale. Poliţiştii l-au reţinut pe sătmărean şi pe alţi patru cetăţeni din judeţele Buzău, Vrancea şi Braşov, implicaţi în această afacere sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, achiziţionare de alcool etilic şi de distilate în vrac de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau expeditorii înregistraţi, precum şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.
Toţi cei cinci suspecţi au fost prezentaţi magistraţilor, care au dispus cercetarea lor sub control judiciar. Potrivit comunicatului IGP, prejudiciul estimat în cauză prin neplata taxelor către bugetul de stat este de 2,7 milioane de lei. Cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, pentru documentarea întregii activități infracționale a persoanelor implicate în acest caz.
Pavel Prodaniuc