More



    Inundaţiile din 14 Mai 1970, rememorate la Satu Mare

    - Advertisement -

    EXPO

    Inundaţiile dezastruoase din luna mai a anului 1970 au fost rememorate la Satu Mare în cadrul unei expoziţii fotografice a fotografului sătmărean Gheorghe Iancu, care la acea dată lucra la cotidianul Cronica Sătmăreană, actualmente Gazeta de Nord-Vest. Denumită generic “Inundaţiile 14 Mai 1970”, evenimentul a avut loc ieri, începând cu ora 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

    Sute de persoane prezente la eveniment
    La eveniment au participat sute de persoane, printre care vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, Felician Pop, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, George Vulturescu, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, respectiv fostul primar al municipiului Satu Mare, Horia Anderco. Nu au lipsit nici foştii colegi de breaslă ai lui Gheorghe Iancu, printre care fostul redactor şef al Cronicii Sătmărene şi editorialist al Gazetei de Nord-Vest, Ioan Raţiu, respectiv directorul editorial al Gazetei de Nord-Vest, Voicu D. Rusu.

    Expoziţie pentru generaţiile viitoare
    În cadrul expoziţiei au fost expuse peste 70 de fotografii realizate la Satu Mare de fotoreporterul Cronicii Sătmărene şi Gazetei de Nord-Vest, Gheorghe Iancu, în timpul inundaţiilor catastrofale din 14 mai 1970. “Această expoziţie nu am făcut-o pentru mine sau pentru nepoţii mei, ci am făcut-o pentru locuitorii oraşului cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la acest eveniment tragic, ca să îşi cunoască istoria”, a spus Gheorghe Iancu. Autorul a mai vorbit despre spiritul de solidaritate care s-a creat imediat după ce digurile de apărare au cedat. “Solidaritatea a fost foarte mare. După inundaţii au venit ajutoare din toată ţara. Veneau cu corturi, cu alimente. Cine voia să îşi refacă locuinţa a primit material cât a vrut. A fost atunci o adevărată renaştere a oraşului, pentru că Satu Mare s-a ales cu nişte diguri de apărare, s-a ales cu două poduri, un aeroport, cu centrul nou”, a spus Gheorghe Iancu.

    Eforturi pentru preîntâmpinarea calamităţilor
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a promis comunităţii judeţene şi locale că autorităţile fac tot posibilul pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă vreodată pe aceste meleaguri. “Este lăudabil un astfel de gest pentru că oamenii trebuie să îşi aducă aminte, din când în când, despre ce s-a întâmplat în acele vremuri de tristă amintire. După cum am văzut, toţi primarii care au fost de la acele evenimente încoace au contribuit cu ceva. Astfel încât, totuşi, municipiul nostru să arate civilizat. Aşa că acest moment este unul foarte bun pentru cei tineri, care pot să vadă prin ce greutăţi au trecut locuitorii acestui municipiu. Noi, autorităţile, trebuie să fim precauţi şi să preîntâmpinăm asemenea dezastre. Eu, în calitatea pe care o am, alături de preşedintele Consiliului Judeţean şi de primarul municipiului facem tot ce ne stă în putinţă pentru a contribui la buna funcţionare a lucrurilor”, a declarat Mircea Govor.

    Istoria nu trebuie uitată
    Fost redactor şef al Cronicii Sătmărene la momentul producerii inundaţiilor, Ioan Raţiu a precizat că acest moment nu trebuie uitat de generaţiile viitoare. “Suntem aici, la comemorarea a 45 de ani de la consumarea unui episod tragic din oraşul nostru. Surprinderea acestor momente pe pelicula fotografică este foarte importantă, pentru că însăşi momentul nu trebuie uitat, iar de atunci au fost făcute multe pentru evitarea lui în viitor”, a spus Ioan Raţiu. La rândul său, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, George Vulturescu, a precizat că în 1970 solidaritatea sătmărenilor a fost foarte mare. Fiind la acea dată elev de liceu, George Vulturescu a precizat că atât el cât şi colegii săi au donat toţi banii strânşi pentru festivitatea de absolvire în sprijinul persoanelor lovite crunt de calamitate. “Este foarte important ca generaţiile actuale şi cele care vor veni să se întărească în jurul unor astfel de lucruri”, a arătat George Vulturescu.

    Cine este Gheorghe Iancu
    Cunoscutul fotograf Gheorghe Iancu s-a născut în 23 august 1942. A lucrat la cotidienele “Cronica Sătmăreană“, “Szatmari Hirlap” şi, pentru puţină vreme, la “Gazeta de Nord-Vest”. A participat la expoziţii în Cluj, Bucureşti, respectiv Oradea. Anul trecut a avut două expoziţii care s-au bucurat de un real succes în municipiul Satu Mare. În cadrul uneia dintre expoziţii a prezentat Sătmarul din primii ani ai deceniului 1970, iar în cadrul celeilalte, imagini surprinse în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

    Ciprian Bâtea



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts