Şantajul, scos din dicţionarul GNV

Mass-media sătmăreană a trecut printr-un moment important al evoluţiei sale post-decembriste. Şi asta în lumina ultimelor evenimente, care au avut loc recent şi care au afectat pentru o perioadă cotidianul Gazeta de Nord-Vest. Concret, publicaţia a ieşit dintr-o lume a controlului total, a unui regim totalitar, condus de la „centru”, într-o manieră dictatorială.

Îndrăznesc să spun, cu toată convingerea şi speranţa, că politica editorială a ajuns pe mâna jurnaliştilor. De aici încolo nu vom mai avea nicio scuză în faţa opiniei publice, a adevăratului nostru stăpân, şi nici nu ne propunem să ne găsim scuze. Ne propunem, printr-un angajament ferm, să lucrăm în folosul societăţii civile respectând cu sfinţenie etica profesională. Ne propunem să fim obiectivi, critici şi incisivi, dar numai în baza unor informaţii verificate, fără atacuri subiective, fără să practicăm acel jurnalism justiţiar de tristă amintire.

Şi mă refer aici, din păcate, la şantajul de presă practicat de unii sau de alţii. După părerea mea, o parte a mass- media, şi nu doar la nivel judeţean, a ajuns în cea mai degradată stare etică şi profesională din ultimele două decenii. În ceea ce priveşte chestiunea delicată, de tristă amintire, a “şantajului de presă”, pot spune că problema a durat de mai bine de zece ani şi a fost prezentă independent de voinţa unor jurnalişti aduşi la stadiul de simpli mercenari, executanţii perfecţi ai directivelor de la „centru”.

Acest întreg proces, acest “atac orchestrat”, a afectat alarmant de grav credibilitatea jurnaliştilor. Cine sunt “ actorii” din spatele acestui “atac” este simplu de intuit. Sperăm ca jurnalismul să devină obiectiv cu adevărat, chiar promitem acest lucru. Pentru că lumea s-a săturat de autorităţi şi chiar oameni din mediul politic care au folosit “şantajul” pentru a-şi vedea adversarii puşi la pământ sau pentru a-i „alinia”.

Astfel, în calitate de redactor şef al cotidianului Gazeta de Nord-Vest mă angajez ferm în faţa societăţii civile să ne debarasăm definitiv de uniforma de mercenari. Sunt convins că jurnalismul de investigaţie rămâne unealta numărul unu prin care presa îşi îndeplineşte rolul de “a patra putere în stat”. Dar numai acea categorie de investigaţie bine documentată, bine scrisă şi echilibrată poate fi adesea primul pas în demascarea corupţiei şi apărarea intereselor cetăţenilor. În jurnalism întotdeauna există situaţii ce nu pot fi reglementate, în exclusivitate, de legislaţia în vigoare. Un rol deosebit, în acest context, îi revine moralei şi eticii profesionale. Reglementările etice constituie baza autoreglementării activităţii jurnalistice şi se axează pe două noţiuni: libertatea jurnalistului şi responsabilitatea lui.

Este inadmisibil să se publice informaţii din viaţa privată a personajelor, doar pentru ca investigaţia să devină mai „picantă” şi mai interesantă pentru public. Din păcate, în presă adesea au apărut materiale, care doar din perspectiva structurii şi a metodei de colectare a informaţiilor s-au încadrat în jurnalismul de investigaţie. Cât priveşte conţinutul, ele nu au corespuns nici pe departe rigorilor impuse investigaţiei de presă. Adevăraţii autorii ai acestor materiale nu au pus în valoare necesităţile şi interesele sociale, ci doar au dezvăluit anumite detalii, uneori cu totul lipsite de utilitate socială, din viaţa privată a personajelor. Dar, cel mai important, toate acestea metode şi carenţe vor fi de domeniul trecutului. Viitorul va fi, cel puţin în ce ne priveşte, în zodia decenţei, a normalului, prin respectarea necondiţionată a principiilor democratice şi a deontologiei profesionale.

2 COMMENTS

  1. Am fost balacarita la gura targului de doua ori in mod mincininos si nu m-am pus cu Valer si cu Crina Dunca care asteptau ciubuc, bacsis, pesches, spaga, ca sa nu mai scrie.Am ramas cu banii.

  2. parerea mea;prin articolul;viata trista a senatorului marian valer n- atifacut alceva decat sane faceti cei mai prosti pe noi alegatori din jud.satu mare care am ales pe omul asa cum l-ati descris,da suntem naivi fata de masinaria demagogica a relatiilor si aranjamentelor de pretenie,cumatrie etc. din satu mare.g.n.v.intra acum pe fagas bun felicitari colectivului in frunte cu bledea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

DOLIU. Jurnalista „Bartoska” va rămâne un model de compartament uman și profesional pentru generațiile viitoare…

Cu intraductibilă durere în suflet am aflat de vestea reîntoarcerii-n Neplâns, Acasă în Împărăția lui Dumnezeu, a colegei noastre de breaslă Bartos Erzsebet, supranumită...

Ludovic Orban, cel mai probabil viitor prim-ministru. PNL, gata să preia guvernarea

În urmă cu puțin timp, președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește un guvern politic și că PNL este gata să preia guvernarea. În...

Sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis

La data de  10 octombrie a.c., în jurul orei  02:00, polițiștii  Biroului rutier Satu Mare au identificat pe strada Mioriței din Satu Mare,  un...

ACCIDENT. O persoană rănită grav

Ieri, în jurul orei 13.00,  în localitatea Unimăt s-a produs un eveniment rutier, soldat cu rănirea gravă a unei persoane. Un  tânăr  de 17 ani,...

Reținut pentru 30 de zile după ce a FURAT

Poliţiştii din cadrul Poliției oraș Negrești Oaș  au identificat un tânăr de 24 de ani,  bănuit de comiterea a două furturi  calificate și a...