More

  Senatorul paria, încolţit în Parlament

  marian-valer

  Parlamentul își redeschide porțile pentru sesiunea din toamnă. Partidele își recalibrează forțele pentru o dispută crâncenă pe scena politică înainte de marea bătălie pentru europarlamentarele din primăvara anului viitor. Aleșii se întorc în grupurile lor parlamentare, în comisii și la birourile lor. Există însă un personaj minuscul în Legislativ care nu se încadrează deloc în acest peisaj politic bine conturat: Valer Marian, senatorul nimănui.

  Stafia nimănui bântuie prin Parlament
  În timp ce toți aleşii își stabilesc strategiile cele mai eficiente pentru promovarea legilor în cele două camere, “independentul “Valer Marian continuă să bântuie pe holurile Parlamentului, cerșind un scaun de la senatorii PP-DD. La sfârșitul sesiunii trecute, Marian se arăta satisfăcut că a fost acceptat în rândurile grupului parlamentar al aleșilor lui Dan Diaconescu. Senatorul nimănui crede că, în sfârșit, drama lui s-a terminat: nu mai este obligat să stea retras, într-un colț, în plenul Senatului și își poate găsi refugiul în birourile PP-DD. Pentru că, oricum, în zilele de comisii “freacă menta”, fiind dat afară din toate comisiile permanente din care făcea parte. Pe Marian îl doare cel mai mult că nu mai face parte din comisia lui dragă, comisia pentru abuzuri, unde îndeplinea și funcţia de vicepreședinte și unde dispunea de birou, secretară și mașină, “la scară”.

  Nori negri pe cerul gri
  Nori negri au apărut, însă, din nou, pe cerul gri al senatorului, în timpul vacanței parlamentare: Autoritatea Naţională de Integritate l-a prins cu cioara vopsită și l-a declarat incompatibil. Potrivit ANI, “Valer Marian s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru că a deținut simultan calitatea de senator al României și funcția de administrator în cadrul SC nord Vest Press SRL (în perioada 19 decembrie 2008-14 martie 2011) și SC Bonda Impex SRL ( 19 decembrie 2008-12 iulie 2013). Astfel, Valer Marian “nu a respectat dispozițiile art 82, alin 1, lit.a din legea nr. 161/2003, potrivit cărora “calitatea de senator este incompatibilă cu funcția de administrator la societățile comerciale și ale art 16, alin 2, lit.a din legea nr. 96/2006 potrivit cărora” calitatea de senator este incompatibilă cu funcția de administrator la societățile reglementate de legea societăților nr 31/1990”. Drept urmare, ANI l-a trimis în judecată pe Valer Marian pentru stare de incompatibilitate. Această cauză este judecată de Inalta Curte de Justiție și Casație, Marian având calitatea de demnitar. Lucrurile fiind foarte clare, senatorul “nimănui” își va pierde calitatea de parlamentar în cel mult jumătate de an, poate înainte de alegerile europarlamentare din luna mai 2014.

  Nu îl va plânge nimeni
  În urma unei decizii judecătorești definitive, Valer Marian va fi declarat incompatibil iar Camera Superioară a Parlamentului doar va lua act de această situație și îi va retrage funcția de senator al României. Nimeni nu va plânge pe umărul lui Marian, deoarece senatorul “nimănui” nu mai reprezintă interesele niciunui alegător din colegiul în care a fost votat. Apoi, locul de senator de Satu Mare rămânând vacant, se vor organiza alegeri anticipate, iar PSD are toate șansele să câștige din nou acest mandat, pe care îl va preda unui senator care să poate face ceva pentru acest colegiu.

  PP-DD fuge de senatorul incompatibil
  Revenind la situația la zi, potrivit unor surse din PP-DD, liderii partidului nu mai sunt așa de dispuși să-l accepte pe Valer Marian în grupul senatorial, după ce acesta a fost declarat incompatibil de ANI. Ei susțin că nu vor să aducă în grupul lor un personaj suspect de infracțiunea de incompatibilitate
  (o pată neagră pe imaginea lor) și, în același timp, nu sunt dispuși să sprijine un ales fără viitor, pe cale să-și piardă mandatul. Drept consecință, probabil Valer Marian va rămâne tot pe drumuri, fără birou, fără secretară, fără mașină și, mai mult, fără nicio susținere politică. Un senator fără perspectivă, care își așteaptă, pe holurile pustii ale Parlamentului, sentința.

  Marius Oproiu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE