More


  Sătmărenii disperaţi apelează la ajutorul Prefecturii

  - Advertisement -

  audiente

  Considerând că autorităţile locale sau instanţele de judecată nu le fac dreptate, mii de sătmăreni apelează cu disperare la ajutorul Prefecturii pentru a-şi atinge scopurile. Doar în cursul anului 2013, la sediul instituţiei au fost depuse peste 2.000 de petiţii, mai bine de jumătate dintre acestea reclamând nereguli privind aplicarea legilor proprietăţii.

  Încălcarea legilor proprietăţii, cele mai semnalate
  Potrivit bilanţului Instituţiei Prefectului, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate un număr de 2.021 petiţii, semnatarii sesizând probleme din mai multe domenii de activitate, însă majoritatea vizând nereguli în ceea ce priveşte aplicarea legilor proprietăţii. Astfel, 54,8% dintre petiţii vizau acest aspect, urmate de problemele sociale (26,4%), problemele edilitar-gospodăreşti (8,4%), împotriva administraţiei publice locale sau a serviciilor publice deconcentrate (4,2%), alte probleme (6,2%).
  Dintre aceste petiţii, 1.719 au fost rezolvate pozitiv sau parţial pozitiv, în timp ce 199 au fost rezolvate nefavorabil petentului, în 58 de situaţii au fost comunicate petenţilor precizările necesare privind posibilitatea legală de soluţionare, 36 sunt în curs de soluţionare iar nouă au fost clasate direct.
  Tot probleme la aplicarea legilor proprietăţii predomină şi în cazul sătmărenilor care s-au prezentat la audienţele de la Prefectură. Astfel, din totalul de 618 petenţi, 443 au fost primiţi în audienţă de către conducerea instituţiei, 127 au fost consiliaţi de către personalul din cadrul structurii de relaţii cu publicul şi 48 au fost îndrumaţi către alte instituţii sau structuri MAI pentru competentă soluţionare. Problematica invocată de cetăţenii primiţi în audienţă a vizat aplicarea legilor proprietăţii – 43,08%, probleme sociale – 36,90%, ordine publică – 7,81%, probleme edilitare – 4,35% şi protecţia mediului – 2,51%.

  Peste 650 de sentinţe pentru înmatricularea autovehiculelor fără taxă
  Demn de remarcat este şi faptul că pe parcursul anului trecut la Prefectura Satu Mare s-au înregistrat 899 cauze pe rolul instanţelor de judecată. Dintre acestea, 669 au ca obiect contenciosul administrativ, 17 cauze care au ca obiect anularea totală sau parţială a unor acte administrative, anularea ordinelor prefectului, litigii privind funcţia publică, suspendarea executării unor ordine, acţiuni în constatare, 229 au ca obiect legile fondului funciar şi una care are ca obiect aplicarea Legii nr.10/2001.Interesant este faptul că din cele 669 acţiuni înregistrate în contenciosul administrativ, 652 au ca obiect obligarea la înmatriculare a autovehiculelor fără plata taxei de poluare.
  Totodată, în cazul aplicării Legii privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, din cele 4.084 de notificări primite până la această dată, 455 au fost soluţionate prin restituirea în natură, 704 prin restituirea în echivalent, 19 prin compensarea cu alte bunuri sau servicii iar 106 prin combinarea măsurilor reparatorii. De asemenea, 903 notificări au fost respinse, 290 nesoluţionate iar 1.457 au fost redirecţionate.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img