More


  Expoziţie de veşminte şi podoabe săseşti la Carei

  =

  vesminte

  La Muzeul Municipal Carei-”Castelul Karolyi” se va desfăşura miercuri, începând cu ora 16.00, vernisajul expoziţiei “Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii”. Ace de voal, paftale şi cingători din aur şi argint bătute cu pietre preţioase, costume şi accesorii vestimentare, toate sunt semne ale dezvoltării economice pe care o atinseseră saşii din Transilvania în secolele trecute. Populaţia săsească şi-a creat o lume bazată pe eleganţă şi rafinament, motiv pentru Muzeul Judeţean Satu Mare vrea să aducă în faţa vizitatorilor unele din cele mai spectaculoase elemente de vestimentaţie şi podoabă din lumea patriciatului săsesc din secolele XVII-XIX. Pentru a stăvili luxul şi opulenţa aduse de suflul nou al modei vieneze, în anul 1752, Magistratul oraşului Sibiu a emis “Regulamentul ţinutei”, care reglementa modul în care populaţia oraşului avea voie să se îmbrace în funcţie de clasa socială din care provenea.

  Cu acest prilej locuitorii Sibiului erau diferenţiaţi în nouă clase sociale. În regulament erau precizate pentru fiecare clasă în parte articolele vestimentare şi accesoriile care se cuveneau a fi purtate şi materialele din care acestea puteau fi confecţionate. Dezbaterile despre o nouă reglementare a ţinutei au fost reluate la Viena în anul 1766, când breslaşii au încercat să promoveze textilele locale, dar împărăteasa Maria Theresia a interzis acest gen de regulamente, ceea ce a determinat încheierea epocii recomandărilor stricte în privinţa garderobei.

  Expoziţia include piese din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal: Muzeul de Istorie Casa Altemberger, având la bază un concept integrator şi interdisciplinar. Alături de reproduceri după tablouri de epocă, prin veşminte, podoabe şi accesorii din aceeaşi perioadă, cei interesaţi vor avea acces la o lume în care luxul şi eleganţa erau un mod de a trăi. Curatorii Muzeului Naţional Brukenthal sunt dr. Raluca Maria Teodorescu şi dr. Raluca Maria Frîncu.
  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img