Anchetă privind calitatea apei în județecoli

Avocatul Poporului a demarat o anchetă în județul Satu Mare în urma căruia este verificată calitatea apei din județul Satu Mare. Ancheta a pornit în urma unui articol apărut în GNV care sesiza prezența bacteriei E-coli în apa potabilă din mai multe zone ale județului Satu Mare.

Sesizare din oficiu
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la prezența bacteriei E-coli în apa potabilă din județul Satu Mare. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății.

“În articolul intitulat ,,În E-coli (martorul) DSP Satu Mare”, publicat de către Gazeta de Nord-Vest, în 28 septembrie 2016, se relatează faptul că prin robinetele sătmărenilor curge apă infestată cu E-coli sau cel puțin așa a dat de înțeles Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, care atrage atenția după ce bacteria E-coli a fost identificată în mai multe surse de aprovizionare cu apă a populației”, precizează Avocatul Poporului.

Oficialii DSP susțin că bacteria a apărut pentru că produsele de dezinfecție au fost expirate, nu s-a respectat programul de tratare a apei, respectiv lipsa stației de dezinfecție automată.

Raportul DSP
În ședința Colegiului Prefectural din 28 septembrie, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dan Cojoc, a prezentat un raport cu privire la calitatea apei din județul Satu Mare.

DSP susține că instalaţiile de apă cu neconformităţi nu au ASF sau ASF este acordat cu program de conformare pentru anul 2016 care prevede măsuri pentru asigurarea parametrilor de potabilitate conform Legii 458/2002.

Instalaţiile de apă unde s-au înregistrat neconformităţi sunt instalaţii vechi, fără sistem de tratare sau programul de dezinfecţie a fost ineficient datorită următoarelor cauze: produse de dezinfecţie expirate, nerespectarea programului de tratare, lipsă staţie de dezinfecţie automată.

Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts