More


  Patronatele nu vor sindicatele la negocierile colective. Ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, încearcă medierea

  - Advertisement -

   

  Atât sindicatele, cât și patronatele, susțin că doresc doar binele angajaților, însă fiecare dintre ei au forme diferite de a susșine acest lucru. Sau cel puțin aceasta este concluzia care se poate desprinde în urma ședinţa Comisiei de Dialog Social desfășurată astăzi, la sediul Prefecturii Satu Mare, în prezenţa ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

  În cadrul acestei ședințe, prezidată de prefectul Darius Filip, s-au purtat discuţii cu privire la proiectele de lege iniţiate de Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social: Proiectul de Lege pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011; Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate.

  La şedinţă au participat senatorul UDMR, Lóránd Turos, deputatul PSD, Ioana Bran, liderii sindicatelor și patronatelor şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din județ.

  “Ne dorim ca dialog social să reînvie la nivel de sector, să creăm cadrul instituţional astfel încât partenerii sociali, federaţiile sindicale şi patronale reprezentative să se poată aşeza la aceeaşi masă, să negocieze contractele colective de muncă şi în cazul în care ajung la o înţelegere să poată încheia aceste contracte. Am făcut câteva modificări esenţiale care vor duce la relaxarea dialogului social la toate nivelurile. În primul rând modificăm structura sectoarelor de activitate astfel încât să fie definite în funcţie de condiţiile de muncă, de necesităţile angajaţilor, de problemele pe care le au în acest sector de activitate fără să mai fie definit foarte complex şi foarte mare. Astfel reprezentativitatea va fi mult mai uşor de efectuat. În momentul de faţă sectoarele de activitate sunt în număr de 66 dar am mai primit şi alte modificări” a spus, cu această ocazie, ministrul Gabriel Petrea.

  Înainte de a da cuvântul celorlalţi participanţi la şedinţă, prefectul Darius Filip a apreciat prezenţa parlamentarilor la discuţii menţionând că aceasta ar trebui permanentizată, drept pentru care a propus ca de acum înainte şedinţele de Dialog Social să fie programate în aşa fel încât să fie posibilă şi prezenţa acestora.

  În continuare, președintele filialei Satu Mare a Confederației Sindicale ”Cartel Alfa”, Sorin Faur, a arătat că patronatele nu au niciun interes să încheie un contract colectiv de muncă atâta vreme cât legea nu-i obligă.

  “Existenţa unei federaţii, a unui sindicat, se bazează pe încheirea unui contract colectiv de muncă. În momentul în care nu putem obliga încheierea acestui contract, patronatele nu vor avea nici un interes în acest sens” a declarat Sorin Faur, președintele Cartel Alfa Satu Mare.

  În replică, reprezentantul patronatelor susține că nu i se pare normal ca sindicatele să participe la negocierile colective și că patronii vor doar binele angajaților.

  ”Nu mi se pare normal ca un patronat să aibă între condiţiile de recunoaştere a reprezentativităţii participarea la negocierile colective. În condiţiile actuale de criză acută a forţei de muncă, pot să vă asigur că nimeni nu doreşte mai mult binele angajaţilor decât patronii, pentru că altfel fără oameni, nici o afacere nu se poate dezvolta”, a spus reprezentantul patronatelor.

  Ministrul Gabriel Petrea a încercat o mediere între cele două părți.

  “Toate recomandările care există în legislaţia europeană spun că statul trebuie să asigure negocierea, dar părţile sunt cele care într-un final se înţeleg pe ceea ce negociază şi încheie contractele colective de muncă”, a mai adăugat ministrul Gabriel Petrea.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img