Asociația Municipiilor din România transmite un comunicat, pe alocuri neavenit, referitor la dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare

- Advertisement -

Nevoia ca alocarea de atribuții de către Guvern către administrațiile publice locale să fie însoțită de o alocare financiară este justificată și legitimă. Oricum, am înțeles că aceasta se va face, dar cu oarecare întârziere pentru că nu avem încă buget. Mai durează. Dar!! Nu am văzut nici un pic de condescendență față de acest popor care suferă. Suferă și așteaptă. Cât la sută din bugetul unei administrații se duce pe propriile salarii? Cine a stabilit nivelul acestor salarii?

Consider că o hotărâre din partea AMR de reducere a salariilor globale cu un procent cât de mic pentru întreg personalul administrativ și relocarea lor către centrele de vaccinare împotriva pandemiei ar da dovadă de puțină considerație și bunăvoințăSunt convins că cei din linia a doua sau mai jos din organigramele municipalităților din România ar îmbrățișa ideea. Redăm mai jos comunicatul de presă sosit pe adresa noastră de la Asociația Municipiilor din România (AMR) și care repet, este îndreptățit dar făcut doar ca să se afle în treabă. Oricum banii vor veni pentru că i-a trimis Europa.

„Avand in vedere prevederile proiectului Ordonantei de urgenta inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociația Municipiilor din România:

1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

(1) Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

a. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;

b. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;

Asociația Municipiilor din România a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente .

2. Solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.

Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”

Gruiță Ienășoiu

ULTIMELE ȘTIRI