More  A fost CAPTURAT unul dintre CEI MAI CĂUTAȚI SĂTMĂRENI din lume

  Unul dintre cei mai căutați sătmăreni din lume a fost capturat luni seara.

  Sătmăreanul Viorel Amariei, zis Galbenul, cel care este pe lista celor mai căutați oameni din România, a fost prins la aeroport în Bucuresti.

  De acest caz s-a ocupat IPJ Satu Mare.

  Viorel Amariei, zis Galbenul, este căutat de vreo 5 ani.

  Curtea de Apel Oradea a decis, în 2017, ca interlopul sătmărean Viorel Amariei, zis Galbenu, să execute o pedeapsă de doi ani cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, alături de omul de afaceri Alexandru Voinea din București. Tribunalul Satu Mare îl condamnase anterior la un an de închisoare cu suspendare. Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.

  De asemenea, autoritățile franceze au emis pe numele său un Mandat European de Arestare, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și furt calificat de utilaje agricole, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.

  Membrii grupării dirijate de interlopul sătmărean preluau de la grupări specializate în furturi de utilaje agricole care acționau în diferite țări din Europa astfel de utilaje, în special tractoare foarte scumpe pe care le introduceau în România, transportul fiind efectuat cu autovehicule de mare capacitate (TIR-uri) și le valorificau apoi sub prețul lor real, fie direct, fie prin intermediari, către persoane care le utilizau în agricultură.

  Reamintim faptul că în 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Viorel Amariei din Satu Mare şi Alexandru Voinea, persoane fără calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iunie-octombrie 2013, inculpaţii Viorel Amariei şi Alexandru Voinea i-au pretins unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 3 milioane lei, invocând o influenţă asupra fostului ministru al finanţelor, Chiţoiu Daniel, cu promisiunea că îl vor determina pe acesta să deblocheze fonduri pentru SC Termocentrale SA Oradea (CET Oradea). Prin acest demers, denunţătorul urma să-şi recupereze banii pe care SC Termocentrale SA Oradea (CET Oradea) îi datora în schimbul cărbunelui livrat de societatea denunţătorului. În aceeaşi perioadă, inculpaţii Viorel Amariei şi Alexandru Voinea, prevalându-se de aceeaşi influenţă pe care ar fi avut-o asupra unor funcţionari din cadrul Guvernului României (Ministerul Economiei), i-au pretins aceluiaşi denunţător un comision de 18% din valoarea unui contract de 9.150.900 lei. De această dată, inculpaţii i-au promis că îi vor determina pe funcţionarii respectivi să atribuie, direct, către societatea comercială administrată de denunţător, un contract ce avea ca obiect ecologizarea şi conservarea unei cariere din judeţul Bihor.

  Creanţă de 30 milioane lei faţă de CET Oradea

  Potrivit procurorilor DNA, din anul 1992, societatea denunţătorului livrează anual către CET Oradea cantitatea de 600 – 650.000 tone cărbune energetic – lignit. CET Oradea a înregistrat în permanenţă întârzieri la plata contravalorii cărbunelui energetic livrat de către această societate, iar începând cu data de 15.05.2013, a încetat plăţile către societatea furnizoare, valoarea facturilor neachitate la data de 12.06.2013 pentru marfa livrată a ajuns la suma de 24.724.496 lei, iar la penalităţi la 6.269.631 lei, astfel că CET Oradea avea în data de 12.06.2013 faţă de respectiva societate o datorie de 30.994.128 lei. Societatea denunţătorului are în proprietate şi o carieră de cărbuni situată în judeţul Bihor.

  Prin H.G. 313/2002 s-a înfiinţat în cadrul Ministerului Economiei Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor “Conversmin” S.A. Potrivit H.G. 898/22.08.2002 şi a Legii 85/2003 (Legea minelor), cariera de cărbuni a fost cuprinsă în etapa VI a Programului de conservare şi închidere/ecologizare a minelor, fiind prevăzută pentru această activitate o sumă de 9.150.900 lei.

  Doi inculpaţi influenţi

  Din probele administrate în cauză, a rezultat că în cursul anului 2013, inculpaţii Viorel Amariei şi Alexandru Voinea l-au cunoscut prin intermediul unei alte persoane pe administratorul societăţii comerciale, care este denunţător în cauză. În acest context, inculpaţii Viorel Amariei şi Alexandru Voinea au aflat de faptul că CET Oradea are faţă de societatea respectivă din Oradea o datorie totală de 30.994.128 lei, dar şi că mina aflată în proprietatea SC Maestro Trading SRL Oradea intră în Programul de conservare şi închidere/ecologizare, existând posibilitatea ca activitatea de conservare şi ecologizare a carierei să fie făcută chiar de societatea denunţătorului.

  Inculpaţii Viorel Amariei şi Alexandru Voinea sunt în relaţii de prietenie, susţinând că desfăşoară afaceri împreună, deşi nu s-a făcut dovada existenţei vreunui contract de afaceri comun. Dacă în cazul inculpatului Viorel Amariei putem vorbi de o persoană cu influenţe reale în rândul funcţionarilor sau oamenilor politici din municipiul Satu Mare, în cazul inculpatului Alexandru Voinea a rezultat fără echivoc că acesta are o relaţie strânsă atât cu oameni politici cu funcţie de decizie, cât şi cu oameni de afaceri aflaţi în relaţii de prietenie cu funcţionari cu putere de decizie.

  Mită de 3 milioane lei şi 18% din contract

  Profitând de aceste relaţii, inculpatul Alexandru Voinea, secondat de inculpatul Viorel Amariei, în cursul lunii iunie 2013, în mod direct, s-a angajat în faţa denunţătorului că poate să-l determine pe ministrul Finanţelor de la aceea dată, numitul Daniel Chiţoiu, să aloce fonduri pentru CET Oradea, în aşa fel încât societatea denunţătorului care poprise conturile debitoarei, să-şi recupereze creanţa în valoare de 24.724.496 lei. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Alexandru Voinea, secondat de inculpatul Viorel Amariei, prevalându-se de o influenţă asupra unor funcţionari neprecizaţi la acea dată din cadrul Ministerului Economiei, a promis că poate să-i determine să dispună atribuirea directă către societatea denunţătorului a contractului de conservare şi ecologizare a carierei din judeţul Bihor, în valoare de 9.150.900 lei.

  Pentru aceste influenţe, cei doi inculpaţi Viorel Amariei şi Alexandru Voinea i-au pretins denunţătorului suma de 3.000.000 lei şi un procent de 18% din valoarea contractului de închidere şi ecologizare a carierei. Pentru a fi mai convingător, inculpatul Alexandru Voinea a schiţat pe o coală de hârtie şi o schemă în care indica ministerele la care îşi va trafica influenţa, dar şi suma de bani pretinsă şi comisionul de 18%. Aşa cum a rezultat din probele administrate, inculpatul Alexandru Voinea avea o relaţionare reală, directă şi indirectă cu persoane care puteau, prin prisma poziţiilor deţinute, să determine actele promise denunţătorului. Astfel că, pentru a-i întări denunţătorului convingerea că aceste influenţe de care s-a prevalat în faţa lui sunt reale, prin intermediul inculpatului Viorel Amariei i-a cerut susnumitului să meargă în Bucureşti pentru a discuta în mod direct cu persoanele influente invocate şi pentru a-l convinge că se fac demersurile promise în vederea alocării sumei de 24.000.000 lei către CET Oradea şi atribuirii contractului de conservare şi ecologizare a carierei.

  Denunţătorul, amăgit cu întâlniri şi promisiuni

  Astfel, în 11.06.2013 şi 28.07.2013, la solicitarea inculpaţilor Alexandru Voinea şi Viorel Amariei, denunţătorul s-a deplasat în Bucureşti pentru noi discuţii cu aceştia, discuţii care au avut acelaşi subiect, respectiv exercitarea influenţei asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor şi Economiei, în vederea determinării lor să efectueze actele promise denunţătorului. În data de 7.08.2013, pentru că denunţătorul era plecat din ţară, la iniţiativa inculpaţilor Alexandru Voinea şi Viorel Amariei, la Bucureşti s-a deplasat o persoană din familia denunţătorului. Aceasta a participat la o întâlnire intermediată de către inculpatul Alexandru Voinea, cu o persoană din anturajul unui fost ministru, cu preşedintele de la acea dată al unei agenţii şi cu un om de afaceri.

  Dacă în cazul întâlnirilor avute cu inculpaţii Alexandru Voinea şi Viorel Amariei s-a discutat şi de folosul material al acestora (3.000.000 lei şi 18% din valoarea unui contract de aproximativ 9.000.000 lei), la întâlnirea din data de 7.08.2013, persoanele participante nu au pomenit nimic de vreun câştig patrimonial, ci doar şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta societatea, în vederea recuperării creanţei de 24.000.000 lei de la CET Oradea şi obţinerea contractului de conservare şi ecologizare a carierei.

  Cu toate că promisiunile de intervenţie în vederea alocării de fonduri către CET Oradea şi atribuirea contractului de conservare şi ecologizare a carierei Vărzari II au fost făcute şi reiterate cu ocazia fiecărei întâlniri directe avute cu denunţătorul, ultima în data de 10.10.2013, la sediul societăţii din Oradea, din probele administrate în cauză, a rezultat că acestea nu s-au concretizat, motivul invocat fiind conjunctura politică nefavorabilă de la finele anului 2013.

  Niciun demers identificat la Ministerul Economiei

  Potrivit aceloraşi probe, influenţa şi intervenţia promisă de către inculpaţii Alexandru Voinea şi Viorel Amariei au rămas doar la stadiul de demersuri făcute la persoane care prin prisma poziţiilor lor puteau într-adevăr influenţa şi determina pe unii demnitari să efectueze acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, care aveau legătură directă cu societatea din Oradea. În data de 10.10.2013, când a avut loc şi ultima întâlnire cu denunţătorul, inculpaţii Alexandru Voinea şi Viorel Amariei au reiterat pretenţiile lor, ca urmare a influenţelor pe care au susţinut că le-au exercitat şi le exercită la diferiţi demnitari, unul dintre ei fiind Daniel Chiţoiu – ministru de finanţe la acea dată.

  Astfel, inculpaţii Alexandru Voinea şi Viorel Amariei au pretins din nou de la denunţător suma de 3.000.000 lei şi un procent de 18% din valoarea contractului de conservare şi ecologizare a carierei, foloase care, conform înţelegerii, urmau să fie primite doar după ce actele promise erau îndeplinite, adică după ce societatea din Oradea şi-ar fi recuperat de la CET Oradea creanţa de 24.724.496 lei şi i s-ar fi atribuit contractul de conservare şi ecologizare a carierei în valoare de 9.150.900 lei.

  Cu toate că s-au prevalat de o influenţă pe care puteau să o exercite asupra unei persoane din Ministerul Economiei, nu au fost identificate la această autoritate acte sau înscrisuri care să ateste vreo intenţie din partea ministerului de a atribui contractul de conservare şi ecologizare a carierei către societatea din Oradea, motivul principal fiind lipsa resurselor bugetare. În mod similar, şi în cazul datoriei pe care CET Oradea o avea faţă de societatea din Oradea, nu au fost identificate demersuri pe care debitorul să le fi făcut la Ministerul Finanţelor, astfel încât să genereze o decizie de alocare de fonduri din partea ministrului.

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE