O jumătate de secol de la trecerea în eternitate a poetului Gabriel Georgescu
În data de 19 iunie 2023 s-au împlinit 50 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, traducătorului şi profesorului Gabriel Georgescu (n. 4 septembrie 1911, Craiova – m. 19 iunie 1973). Venit pe plaiurile sătmărene din sudul ţării, după un periplu început în 1936 prin câteva instituţii de învăţământ din Transilvania, avea să se stabilească pentru nu mai puţin de 27 de ani la Satu Mare. Catedra de limba și literatura română a Liceului „Mihai Eminescu” din Satu Mare, i-a devenit în perioada 1946-1963, principalul loc de desfăşurare a unei activităţi susţinute, cu resurse demne de un intelectual erudit, înzestrat cu o vastă cultură. Se va pensiona în 1972 ca lector universitar de la Institutul Pedagogic din Baia Mare, unde a făcut naveta de la Satu Mare, timp de 10 ani.
Deşi este mai cunoscut ca traducător, mai ales din poezia lui Ady Endre, traducând însă pe parscursul vieţii din mai multe limbi şi din mai mulţi scriitori aparţinând mai multor literaturi, Apollinaire, Baudelaire, Anna Brâncoveanu de Noailles, Stéphane Mallarmé, Pablo Neruda, Louis Aragon, Ady Endre, Petöfi Sándor, Kiss Jenő etc., principala sa vocaţie nu o reprezintă cea de traducător, căci iată ce ne dezvăluie însuşi Gabriel Georgescu: „[…] activitatea mea de traducător, a fost determinată de condiţia mea subterană în care m-am complăcut, adică de artist fără circulaţie şi, prin urmare, fără public, ceea ce fiind foarte comod echivalează cu o fericire, care însă ar tulbura grav pe delicatele vedete spectacular, răsfăţaţii tineri poeţi de azi, care consumă multă hârtie a statului, tipografică şi de bancă, în proporţii cinematografice”.
Iar ca rândurile de mai sus, să nu fie considerate doar nişte vorbe-n vânt ale poetului, le vom susţine prin vocea avizată a lui Gheorghe Grigurcu: „Pe nedrept uitat (deși s-a bucurat de preţuirea unui Tudor Vianu, Vladimir Streinu, Perpessicius), Gabriel Georgescu e una dintre vocile poetice cele mai interesante afirmate la noi după anii ’30”.
Cu adevărat, felul său modest de a trăi şi scrie, l-au determinat pe Ion Ghiur să-şi intituleze volumul dedicat poetului, Gabriel Georgescu. Un poet al existenței discrete. Din păcate, încă multe scrieri ale sale au rămas inedite, aşteptând clipa în care să fie scoase la lumină, spre a certifica reala dimensiune a operei celui care a fost scriitorul Gabriel Georgescu.
Dr. Marta Cordea