Hancsiki Cornelia: psiholog clinician și psihoterapeut
Vicepreședinte Asociația de psiho-oncologie
Hathor-Maeve-Nectarie Satu Mare
Pentru că este din ce în ce mai prezent în viața femeilor, ziua de 1 Octombrie a devenit ziua în care an de an se discută despre cancerul de sân..Atât din punctul de vedere al acțiunilor de prevenție, a stilului de viață cât și despre metodele de tratament tot mai performante și astfel creșterea speranței de viață a celor ce trec printr-o astfel de suferință.
Conform experților ESMO – European Society for Medical Oncology, principalii factori de risc pentru cancer sunt:
– Vârsta . Cele mai multe cazuri au fost depistate la femeile intre 35 și 50 de ani.
– Genele.Mutațiile anumitor gene moștenite de la mamă sau de la tată cresc riscul cancerului la sân. Cunoștințele actuale sugereazâ că aceste gene anormale sunt totuși responsabile de mai puțin de 10 % din cancerele mamare.
– Istoricul familial de cancer la sân. Dacă există în familie o rudă de gradul întâi (mama, sora, fiica, frate sau tată) care a avut cancer la sân și mai ales dacă avea vârsta sub 45 de ani la momentul diagnosticului este un risc mai mare de a face cancer.
– Istoricul personal de cancer la sân. Persoanele care au avut deja cancer la sân au un risc crescut de a avea din nou în altă regiune a sânului sau la celălalt sân.
– Expunerea de-a lungul vieții la estrogen și progesteron. Femeile a căror perioadă menstruală a început înainte de vârsta de 12 ani și s-a încheiat după vârsta de 55 de ani au un risc mai mare de a face cancer la sân.
– Factori geografici și sociali. Femeile care trăiesc în țări occidentale și cele cu un nivel mai ridicat de educație prezintă un risc mai mare de a face cancer la sân.
– Folosirea medicamentelor cu estrogen și progesteron. Folosirea contraceptivelor orale, mai ales înainte de prima sarcină crește riscul de cancer. Folosirea terapiei de substituție hormonală după menopauză de asemenea. Riscul este mai mare atunci când terapia combină estrogen și progesteron.
– Radioterapia sânului în copilărie sau adolescență
– Supraponderabilitatea și obezitatea.
– Consumul de alcool și fumatul
Cancerul la sân apare preponderent la femei, foarte rar apare cancerul mamar la bărbați. Dincolo de factorii de risc prezentați mai sus aducemîn atenție și un aspect foarte prezent în viața noastră dar de multe ori ingorat și anume emoțiile noastre. Pentru un tablou mai clar am putea împărți emoțiile în acest caz în trei mari categorii:
-emoțiile care au dus la îmbolnăvire
– emoțiile care apar în momentul în care se află diagnosticul de cancer
– emoțiile din timpul remisiei
Care sunt emoțiile care duc la imbolnăvirea de cancer de sân ?
Majoritatea studiilor de specialitate făcute de-a lungul timpului arată că femeile care au crescut în familii deprivate emoțional, care sunt altruiste dintr-un sentiment de vinovăție sau culpă, care promovează negativismul și sacrificiul de sine și care în general și-au reprimat emoțiile de frică sau furie, sunt predispuse să dezvolte cancer. Nu pot, nu vor sau nu stiu cum să gestioneze o încărcătură emoțională negativă, oricare din aceste trei situații va duce tot la boală. Educația precoce a tinerelor încă din școală pentru dezvoltarea inteligenței emoționale este un obiectiv important în prevenirea îmbolnăvirilor. Aspectele ce țin de exprimarea de sine, gestionarea relațiilor, grija față de sine, limite sănătoase au nevoie de dezbateri la diferite categorii de vârstă pentru înțelegerea corectă și importanța acestora în menținerea sănătății.De asemenea iertarea de sine și iertarea celor din jur mai slăbește presiunea asupra psihicului. Întelegerea și acceptarea faptului că fiecare dintre noi facem la un moment dat ceea ce credem că e bine, chiar dacă mai apoi constatăm că putea fi alfel, că oamenii nu sunt în esență răi sau buni ci totdeauna un amestec din cele două, că putem greși chiar având bune intenții , ne va flexibiliza , ne va umaniza și ne va pregăti mai bine in fața bolii.
Care sunt emoțiile care apar în momentul în care se află diagnosticul ?
Anxietatea și îngrijorarea precum și un permanent sentiment de incertitudine însoțesc viața oricărui pacient bolnav de cancer.Și sunt normale astfel de trăiri, iar nevoia cea mai mare a unui pacient în acest caz este de a fi validat în suferința lui. El are nevoie să simtă că este văzut, înțeles și sprijinit de cei din jur. Să fie încurajat că nu este singur și să se concentreze pe resursele de putere, voință și credință în procesul de vindecare.
Uneori când suportul emoțional lipsește se poate înstala depresia care subminează tratamentele prin incapacitatea pacientului de a-și accesa propriile resurse și renunțarea la dorința de a mai trăi. De aceea acest moment al aflării diagnosticului este punctul cel mai fierbinte emoțional și de gestionarea lui depinde în bună parte procesul de vindecare.
Care sunt emoțiile din timpul remisiei ?
Odată cu remisia se instalează și o permanentă stare de supervigilență ca și cum ar exista un pericol dincolo de ușă.Astacrează o stare de stres cronic datorită activării sistemului nervos simpatic care este responsabil de reacția luptă sau fugi în cazul unui pericol mare.Asta împiedică sistemul nervos parasimpatic care este responsabil cu mobilizarea sistemului imunitar să lucreze la vindecare. Cea mai bună atitudine este de a trăi fiecare zi cu implicare, bucurie și prezență în fiecare activitate. Exprimarea emoțională, chiar și a îngrijorării uneori duce la scăderea anxietății. Familia de asemenea să manifeste un comportament relaxat și pozitiv și nu ca cel față de un om bolnav.O conexiune bună cu natura prin drumeții, o alimentație sănătoasă și mișcarea fizică contribuie de asemenea la procesul de vindecare.
Cancerul a încetat să mai fie o boală terminală.O bună prevenție și o abordare multidisciplinară la timp, o atitudine optimistă față de vindecare, un echilibru emoțional și un stil de viață sănătos fac de cele mai multe ori diferența.
Asociația de Psiho Oncologie HMN Satu Mare activează de 15 ani și oferă în județul nostru sprijin psihologic, consiliere și informații de ultimă oră despre noile cercetări din domeniul oncologiei De asemenea organizează în fiecare an Simpozioane în care sunt invitați medici specialiști în domeniul oncologiei care aduc în atenția publicului cele mai importante acțiuni de prevenție și tratament.
Și anul acesta vă așteptăm să ne fiți alături în această acțiune. Vor fi discutate subiecte de interes pentru toate fetele și femeile care vor să aibă grijă de sănătatea lor. Simpozionul va avea loc in sala Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Satu Mare, B-dul Transilvania nr. 5.
Vă așteptăm cu drag !
Presed.Asoci. de Psiho-Oncologie H.M.N.Satu Mare