Prefectul Eugeniu Avram, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a convocat ieri membrii Grupului de suport tehnic pentru apărarea împotriva fenomenelor meteorologice periculoase pentru a discuta pe marginea secetei care creează tot mai multe probleme. În ce priveşte alimentarea populaţiei cu apă potabilă, de departe cele mai mari probleme se înregistrează în zona Negreştiului, acolo unde consumul ilegal a ajuns să pericliteze capacitatea Apaserv de a furniza apă potabilă. Şi asta pentru că, potrivit membrilor Grupului de suport tehnic pentru apărarea împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, unii posesori de vile din Ţara Oaşului au ajuns să îşi umple ilicit piscinele sau fântânile arteziene cu apă. În aceste condiţii, se pare că singura şansă o reprezintă identificarea şi contorizarea tuturor utilizatorilor. Probleme deosebite se înregistrează şi în agricultură, acolo unde vechile sisteme de irigaţii au fost abandonate, ajungând în acest moment nefuncţionale.
Prefectul trage un semnal de alarmă
Pe fondul condiţiilor de secetă prelungită, prefectul Eugeniu Avram face un apel către consumatori să conştientizeze riscul de a rămâne fără apă potabilă în cazul utilizării acesteia în alte scopuri decât cele gospodăreşti. De asemenea, prefectul a cerut identificarea imediată a consumatorilor ilegali şi sistarea furnizării apei către aceştia, iar pe termen scurt, extinderea contorizării apei la toţi consumatorii. “Este un moment de criză, pe care trebuie să îl gestionăm cu mare grijă. Încă problemele nu sunt atât de mari, dar având în vedere schimbările climatice trebuie să fim foarte precauţi. O soluţie ar fi contorizarea consumului, căci acolo unde există acest sistem oamenii sunt mai cumpătaţi, căci îi arde la buzunare, la factura lunară”, a declarat prefectul Avram. Conform prefectului Avram, cele mai mari probleme se înregistrează în zona Negreştiului.
Apaserv confirmă fenomenul
Fapt confirmat şi de către reprezentantul S.C. Apaserv S.A. Ioan Leitner. “Apaserv are probleme în zona Negreştiului, acolo unde creşte consumul ilegal de apă pe segmentele necontorizate. Singura soluţie o reprezintă contorizarea consumului. Problema mare este la Certeze, acolo unde furturile de pe traseu sunt foarte mari”, este de părere Ioan Leitner. Din câte se pare, soluţia ar fi ca Certeze să aibă propriul sistem de furnizare a apei. Cu atât mai mult cu cât, potrivit membrilor Grupului de suport tehnic pentru apărarea împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, unii posesori de vile din Ţara Oaşului au ajuns să îşi umple ilicit piscinele sau fântânile arteziene cu apă. Mai mult, unii fermieri folosesc apa potabilă pentru a-şi iriga culturile.
Edilii negreşteni atenţioneză cetăţenii
Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, trage la rândul său un semnal de alarmă, în condiţiile în care debitele de apă au scăzut în unele zone alarmant. Edilul şef negreştean a mai cerut S.C. Apaserv S.A. să grăbească lucrările de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru a se evita producerea unui dezastru. “Avem probleme serioase cu apa potabilă, atât în privinţa presiunii cât şi a calităţii. Pe fondul secetei, debitul de apă de la Valea Rea a scăzut cu 30%. Reprezentanţii Apaserv au început deja să verifice unde se pierde apa şi să identifice consumatorii ilegali. Am solicitat conducerii Apaserv să grăbească contorizarea individuală la blocuri şi să grăbească proiectul privind reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru a evita un dezastru la Negreşti Oaş. Ne cerem scuze pentru neplăceri”, a declarat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.
Probleme şi în agricultură
Directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, Viorel Pintea, şi directorul Direcţiei Agricole (DA) Satu Mare, Ioan Cioltean, au tras un semnal de alarmă în ce priveşte efectele secetei prelungite asupra agriculturi. Pintea a declarat ca este impardonabil ca într-un judeţ străbătut de mai multe ape curgătoare să nu se poată asigura irigarea terenurilor. La rândul său, Ioan Cioltean a dat vina pe întârzierea lucrărilor agricole de pregătire a terenurilor, cauză din care nu s-a putut asigura o rezervă mai mare de apă în sol.