Partidul lui BăsescuPreşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a acordat acum câteva zile un interviu găzduit de un cotidian cunoscut pentru simpatiile sale de dreapta, în care vorbeşte despre obiectivele sale şi ale nou înfiinţate formaţiuni politice. Suntem informaţi, fără să fim surprinşi, că interimarul doreşte să candideze la preşedinţia partidului şi că îşi propune să înfiinţeze filiale în toată ţara, în afara celor deja existente. Acest demers este totuşi legat deocamdată de reuşita înregistrării legale a partidului. Am intitulat comentariul de azi “Partidul lui Băsescu” pornind de la faptul că pe parcursul interviului Eugen Tomac confirmă un lucru arhicunoscut, anume că Traian Băsescu, exsuspendatul, este părintele, naşul şi liderul de facto al Partidului Mişcarea Populară, în sfidarea şi încălcarea echidistanţei politice la care îl obligă Constituţia ţării. “Traian Băsescu este izvorul nostru de iniţiative”, “Va fi, în mod cert, membru…”, “Deschidem uşa celor care vor să fie alături de proiectele pe care Traian Băsescu le susţine” etc.
Nu ne-am propus un comentariu polemic, mai cu seamă că pe parcursul interviului său Tomac se contrazice pe sine în repetate rânduri, dar consemnăm câteva aspecte pe care ar trebui să le ştie cei ce ascultă glasul de sirenă al cântăreţilor Mişcării Populare.

Astfel, deşi se neagă vehement, acest partid s-a născut pe scheletul şi spinarea PDL, ruinat în continuare prin evidenta campanie de racolare a membrilor săi, atâţia câţi au mai rămas. De altminteri, încă nealesul lider al PMP deplânge fariseic soarta democrat-liberalilor decretând că aceştia au greşit când s-au despărţit de preşedinte, care a fost cel ce a împins ţara înainte prin reformele pe care le-a demarat. Cităm: “PDL, fără spiritul lui Traian Băsescu, nu mai are viitor”. O asemenea gogomănie uriaşă şi sinistră, în urma căreia românii au sărăcit şi sunt încă săraci, nu este singura. Tomac vorbeşte copleşit de admiraţie şi despre Emil Boc, pe care îl consideră cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România după 1990. Orice comentariu este de prisos, dar ar fi o lipsă totală de înţelepciune şi o aventură riscantă să porneşti pe acelaşi drum şi să devii părtaşul de idealuri politice al unei structuri cu lideri cu viziuni găunoase.
Visul orgolios al Partidului Mişcarea Populară este, după spusele lui Tomac, să devină “vasul în interiorul căruia se vor regăsi toate grupările de dreapta”. Ambiţiile sunt fanteziste în condiţiile în care Traian Băsescu sau mincinosul slogan cu lovitura de stat de anul trecut, repetat la nesfârşit, sunt “produse” expirate, ca multe altele pe care le vântură cei ce se consideră mişcători populari. Somnul raţiunii rămâne singurul firişor firav de care aceştia îşi atârnă iluziile, sperând că mai pot convinge că reprezintă viitorul naţiunii. Dar, vorba aceea, sună ca dracu’.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts