More

  PS Iustin Sigheteanul a sfinţit biserica din cartierul Tur

  sfintiretur

  Zi de mare sărbătoare ieri pentru locuitorii din cadrul cartierului Tur din Negreşti Oaş. Biserica cu hramul “Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost sfinţită de către PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat de către prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, de curatorul Constantin Fanea, de deputatul în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească, Mircea Leţiu, precum şi de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox de Oaş Mihai Feher şi preotul paroh Radu Vasile Rusu.
  Sfinţire urmată de o slujbă arhierească
  PS Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii, sfinţind cu apă sfinţită şi cu mir exteriorul şi interiorul lăcaşului de cult. Apoi a avut loc introducerea Sfintelor Moaşte şi a documentului semnat de PF Daniel, Patriarhul României, prin care se confirmă sfinţirea bisericii, în piciorul Sfintei Mese. Biserica “Sf. Mare Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost zidită în 1850, iar abia în 1975, PS Vasile Coman, episcopul Oradiei, a sfinţit lăcaşul, însă fără a deschide Sfânta Masă. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară de către episcopul vicar. La slujbă au fost prezenţi primarul Aurelia Fedorca, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, omul de afaceri Mircea Leţiu, fostul deputat Gheorghe Ciocan, alături de sute de credincioşi, care au umplut până la refuz curtea bisericii. În cadrul cuvântului de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a vorbit despre minunea înmulţirii pâinilor în pustie, eveniment care a avut loc la puţin timp după ce Sf. Ioan Botezătorul a fost omorât prin tăierea capului de către regele Irod. În cadrul predicii, Iustin Sigheteanul i-a îndemnat pe credincioşi să aducă Domnului ofrande, ca prescură, vin, untdelemen, tămâie sau lumânări în locul unor pomelnice cu bani. “Creştinii români, care trăiesc în afara ţării, trebuie să ducă în Occident credinţa românească şi să nu fie amăgiţi de necredinţa locuitorilor din ţările respective”, a mai precizat arhiereul vicar.

  Noi sfinţiri de biserici în Protopopiatul Oaş
  La finalul Sfintei Liturghii, protopopul ortodox de Oaş Mihai Feher a mulţumit Preasfinţiei Sale Iustin Sigheteanul că a putut onora cu prezenţa slujba de restaurare a bisericii din Tur. Tot cu această ocazie, a anunţat faptul că în perioada următoare, în Protopopiatul Oaş vor avea loc noi sfinţiri de biserici, în parohiile din Racşa, Vama şi Tarna Mare. PS Iustin Sigheteanul a lăudat calitatea preoţilor din cadrul Episcopiei, spunând că preoţii tineri întineresc Biserica Ortodoxă. Preotul paroh Radu Vasile Rusu a primit din partea episcopului vicar Sfânta Cruce şi o bedelniţă în dar. De asemenea, episcopul vicar a oferit diplome de onoare primarului Aurelia Fedorca, Consiliului Parohial, curatorului Constantin Fanea, precum şi binefăcătorilor care au contribuit la realizarea frumoasei biserici. La rândul său, PS Iustin Sigheteanul a primit din partea Consiliului Parohial şi a locuitorilor din cartierul Tur o icoană cu Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, alături de un coş cu flori.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE