More


  Zalăul se pregătește de Festivalul Roman

  - Advertisement -

  zalau

  Promovat ca un brand al municipiului Zalău şi al judeţului Sălaj, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, Festivalul Roman Zalău – Porolissum și-a definitivat programul celei de a IX-a ediţii, care va avea loc în primul weekend din septembrie, respectiv 5-8 septembrie 2013. Organizatorul acestui grandios eveniment, Primăria Zalău, a pregătit o serie de activităţi, în diferite locații ale orașului şi la Castrul Roman de la Porolissum, din localitatea Moigrad, care vor începe joi, 5 septembrie.

  Manifestările încep joi
  Astfel, joi, de la ora 14.00, la Primăria Municipiului Zalău, va avea loc Lansarea schiţei monografice ”Zalău – un oraş la frontiera de Nord-Vest a Transilvaniei” (Gudea N. şi Părău V.) şi expoziţia ”De la tradiţional la contemporan” aparținând Bibliotecii Judeţene ”Ioniță Scipione Bădescu” Zalău. Tot joi, de la ora 20.00, va avea loc lansarea filmului documentar realizat în cadrul proiectului ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”.
  Programul Festivalului Roman Zalău-Porolissum va continua vineri, de la ora 15.00, cu o conferinţă interdisciplinară cu tema ”Siturile arheologice din România – între valoare istorică şi dezvoltare economică‟ şi va continua cu o paradă a costumelor istorice (pe bulevardul Mihai Viteazu din Zalău), urmată de deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău – Porolissum, prezentarea trupelor participante, spectacole de dans, muzică şi teatru. Printre participanţi la festival se numără ”Cohors III Campestris” şi ”Lupii Daciei” ai Asociaţiei ”Amicii Muzeului” din Zalău, ”Nimfele Dacice din Zalău, ”Savaria Legio XV Apollinaris” din Szombathely (Ungaria), ”Virtus Antiqua” din Cluj Napoca, Trupa ”EOS” a Bibliotecii Judetene ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, ”Meşteşugarii lui Lucretius Aquila” de la Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia, Garda Apulum, Legiunea XIII Gemina a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia, Trupa de arcaşi profesionişti din Bucureşti, Trupa de teatru ”Skepsis din Alba Iulia.

  Haggard, pe scena din centrul orașului
  Sâmbătă, 7 septembrie, între orele 11.00 şi 19.00, în grădina Colegiului Naţional ”Silvania Zalău vor avea loc demonstraţii de lupte între daci şi romani, dansuri dacice şi romane, ritualuri antice, lupte de gladiatori, prezentări de armament şi tactici militare antice, reprezentaţii de teatru antic, demonstraţii de trageri cu arcul şi ateliere de ceramică. Tot sâmbătă seara, pe scena festivalului, amplasată în spatele Primăriei Municipiului Zalău va avea loc un concert extraordinar susținut de trupa germană de metal simfonic Haggard.
  Duminică, 8 septembrie, Festivalul se va desfășura exclusiv la Complexul Arheologic de la Porolissum, în Amfiteatru, unde, între orele 14.00 şi 19.00, vor putea fi urmărite scene deteatru antic, lupte de gladiatori, demonstraţii şi un concurs de tras cu arcul, demonstraţii de lupte, un concurs de aruncare a suliţei şi dansuri antice.
  Conform reprezentanților Primăriei Zalău, transportul publicului la Complexul Arheologic de la Porolissum este asigurat în mod gratuit, cu plecarea din parcarea din spatele Primăriei Zalău, la orele13.00 şi 13.20 şi întoarcerea de la Porolissum la orele 17.30, 18.30 şi 19.30.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img