More

  Panificatorii sătmăreni, instruiţi cum să aplice TVA redus la pâine

  fisc

  Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare a organizat ieri, în sala de şedinţe a instituţiei, o dezbatere legislativă având ca temă „Cota redusă de taxa pe valoare adăugată de 9 % pentru pâine, produse de panificaţie, făină, grâu, aplicabilă cu data de 1 septembrie 2013”. În prealabil, directorul Ioan Mircea Ardelean a făcut o scurtă prezentare a activităţii instituţiei în cursul lunii august.

  Locul 5 pe ţară, primii pe regiune
  În preambulul dezbaterii publice, directorul AJFP Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a precizat că instituţia pe care o conduce a reuşit să realizeze planul la încasări la bugetul de stat pe luna august în proporţie de 100,55%. Astfel, instituţia sătmăreană se află pe un onorant loc 5 pe ţară din acest punct de vedere, fiind prima pe Regiunea de nord-vest. “Le mulţumesc atât colegilor mei pentru activitatea desfăşurată, dar şi agenţilor economici sătmăreni care au înţeles că trebuie să-şi achite taxele”, a mai spus directorul AJFP. De asemenea, Mircea Ardelean a mai adăugat că a solicitat Ministerului de Finanţe o suplimentare de fonduri pentru plata salariilor în învăţământ dar şi pentru achitarea indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. “Pentru plata salariilor din învăţământ, judeţul Satu Mare ar mai avea nevoie de circa 6,5 milioane de lei, iar pentru plata integrală a indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap ar mai fi nevoie de 9,8 milioane de lei. Sperăm că Ministerul de Finanţe va face rectificarea bugetară necesară şi vom primi la timp sumele necesare”, a mai afirmat Ardelean.

  Puţini interesaţi de noile prevederi legale
  S-a trecut apoi la dezbaterile propriu-zise. Din păcate, deşi ceruseră detalii suplimentare despre modul de aplicare a TVA-ului redus la pâine, doar circa 25 de panificatori au participat la dezbaterea publică de ieri de la Finanţe. Detalii despre aplicarea Ordonanţei Guvernului nr.16/2013 care prevede reducerea TVA-ului la pâine, produse de panificaţie, făină şi grâu de la 24% la 9% au fost oferite de şeful Biroului Relaţii cu Contribuabilii, Angela Marinescu, precum şi şefii de servicii Luminiţa Albu şi Dan Maier.  Astfel, panificatorii au putut afla că TVA de 9% se aplică pe întreg lanţul de comercializare dar numai pentru făină, pâine şi alte produse de panificaţie neumplute cu cremă şi produse doar în România. Pentru produse de panificaţie umplute cu cremă sau fructe, cum ar fi cozonaci sau croisante se aplică TVA de 24%. De asemenea, TVA redus se aplică doar produselor fabricate de producători autorizaţi. Totodată, pâinea se comercializează doar însoţită de facturi şi nu doar de avize de însoţire a mărfii ca şi până acum. Panificatorii sătmăreni s-au declarat mulţumiţi de reducerea TVA-ului la pâine, însă au afirmat că trebuiau făcute mai multe şedinţe de informare până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE