More


  Preotul ecumenic Bathori a înfiinţat Asociaţia Preoţilor Persecutaţi

  =

  preot1

  Fostul preot reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, îşi continuă războiul cu Episcopia Reformată Piatra Craiului, care l-a caterisit din preoţie, la instigarea fostului episcop Tokes Laszlo, în prezent reprezentant al României în Parlamentul European. După ce în 2011 a devenit prima persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi ale organizaţiilor religioase, adică primul preot ecumenic cu autorizaţie şi chitanţier, acum Iuliu Bathori a înfiinţat Asociaţia Preoţilor Persecutaţi din România. Din asociaţie fac parte 15 preoţi ortodocşi, catolici, reformaţi, evanghelici, baptişti, cărora li s-a alăturat şi un imam din Constanţa. Unul dintre membrii asociaţiei, respectiv un preot evanghelic din Arad, a ajuns chiar la închisoare. În mod abuziv, datorită unui procuror corupt, susţine liderul Asociaţiei Preoţilor Persecutaţi, Iuliu Bathori.

  Preoţi persecutaţi în toate cultele
  Considerând că nu este singurul preot persecutat de ierarhii săi, Iuliu Bathori a înfiinţat Asociaţia Preoţilor Persecutaţi. “În această asociaţie, pe care am denumit-o Asociaţia Preoţilor Persecutaţi, s-au înscris 15 preoţi. Printre membri avem preoţi ortodocşi, catolici, reformaţi, evanghelici şi baptişti din toată ţara. Deocamdată, nu avem niciun preot din rândul Martorilor lui Iehova. De asemenea, la asociaţie a aderat şi un imam, adică un preot musulman, din Constanţa. Astfel, încercăm să apărăm preoţii care au intrat în conflict cu superiorii lor ierarhici. De cele mai multe ori, aceştia recurg la măsuri abuzive sub masca unor cazuri disciplinare. Deşi spun că nu se supun decât voinţei Domnului, aceşti ierarhi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei pentru abuzurile lor. La fel ca oricare cetăţean al României, şi ierarhii bisericeşti trebuie să respecte Constituţia, Codul Muncii şi drepturile omului”, ne-a declarat Iuliu Bathori.
  Fostul preot reformat Iuliu Bathori susţine că multor preoţi abuzaţi le este frică să se înscrie în asociaţie din cauza eventualelor represalii. Bathori spune că unul dintre membrii asociaţiei pe care o conduce, un preot evanghelic din Arad, a ajuns la închisoare din cauza plângerilor înaintate de foştii săi superiori ierarhici. “Este vorba de un abuz clar. Preotul evanghelic din Arad a ajuns în închisoare din cauza unui procuror corupt. Acum îl înlocuiesc chiar eu, pentru ca turma sa de credincioşi să nu rămână fără păstor”, ne-a declarat Iuliu Bathori.

  Război îndelungat între Bathori şi Tokes
  Preotul reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, a devenit cunoscut opiniei publice datorită conflictului iscat între acesta şi fostul episcop reformat de Piatra Craiului, actualul europarlamentar Tokes Laszlo. Totul a pornit de la o finanţare de 25.000 de dolari, primită de parohia reformată din Ghenci de la fundaţia Uj kez fogas (Noua strângere de mână) din Ungaria pentru achiziţionarea de terenuri în vederea înfiinţării unui centru ecumenic. Tokes a încercat să preia controlul asupra proiectului şi a fondurilor, dar Bathori a refuzat cu îndârjire amestecul episcopului în activitatea parohiei.
  Preotul reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, a fost caterisit în februarie 2006 printr-o decizie a conducerii Episcopiei Reformate de Piatra Craiului. În spatele deciziei a stat europarlamentarul Tokes Laszlo, fost episcop reformat de Piatra Craiului. Oficial, Bathori a fost caterisit pe motiv că a delapidat din fondurile primite de la fundaţia ungară, acesta fiind exclus din rândul preoţilor reformaţi în septembrie 2007. Bathori a fost evacuat din casa parohială în iunie 2007, după o serie de scandaluri care au divizat comunitatea reformată din sat. Tokes Laszlo a convocat mai multe adunări ale comunităţii reformate din sat, în cadrul cărora l-a atacat dur pe fostul preot Bathori. Potrivit unor surse din zonă, Tokes Laszlo a vrut la un moment dat să îngroape un sicriu pe care apărea numele lui Iuliu Bathori, dar a renunţat în ultimul moment la gestul său macabru.
  Războiul dintre Tokes şi Bathori a continuat cu plângeri penale şi sesizări pe la diverse instituţii ale statului. După şase ani de anchete, fostul preot Iuliu Bathori a reuşit să demonstreze că e nevinovat de acuzaţiile de delapidare ale fondurilor fundaţiei Uj Kez Fogas din Ungaria. “Vă daţi seama ce fel de om poate fi Tokes Laszlo, care m-a caterisit din rândul preoţilor reformaţi, m-a scos în stradă cu întreaga familie din casa parohială, a vrut să-mi facă slujbă de înmormântare în timp ce sunt în viaţă şi m-a acuzat că aş fi delapidat banii din Ungaria. Mă urăşte de moarte pentru că nu i-am dat şpagă din fondurile primite de la Uj Kez Fogas, respectiv pentru că i-am publicat pe internet angajamentul de informator al Securităţii”, ne-a declarat preotul Iuliu Bathori.

  Primul preot cu autorizaţie şi chitanţier
  Iuliu Bathori este prima persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi ale organizaţiilor religioase din întreaga Românie. Fostul preot reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, a refuzat să renunţe la preoţie după ce a fost caterisit ca urmare a demersurilor fostului episcop reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszlo. Pentru a nu fi acuzat că oficiază ilegal botezuri, căsătorii şi înmormântări, Iuliu Bathori şi-a scos autorizaţie de persoană fizică autorizată la începutul anului 2011. Cu această ocazie, Iuliu Bathori s-a eliberat de orice constrângere religioasă, devenind preot ecumenic. Potrivit declaraţiilor sale, în calitate de preot ecumenic poate oficia slujbe religioase, botezuri, căsătorii şi înmormântări pentru toţi creştinii, indiferent de cultul de care aparţin. Iuliu Bathori se mândreşte cu faptul că taie chitanţă pentru toţi banii încasaţi de la credincioşi şi plăteşte impozite la stat pentru veniturile realizate din această activitate.
  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img