More

  Un troc strategic

  Vicepremier rus şi emisar special al Kremlinului în dosarul transnistrean, Dmitri Rogozin s-a aflat acum câteva zile în vizită la Chişinău şi Tiraspol. Periplul nu este deloc întâmplător, dovada fiind aceea că Moscova a redeschis brusc tema fierbinte a republicii transnistrene. Şi nu a făcut-o oricum, ci lansând ameninţări directe şi dure împotriva Republicii Moldova. Nu este greu de înţeles că Rusia a ales să fie mânioasă din nou acum, când Chişinăul a anunţat că a încheiat negocierile cu Uniunea Europeană pentru Acordul de Asociere, urmând ca acesta să fie semnat curând.
  Într-un briefing comun cu ministrul Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, politicianul rus s-a voit ironic (“Sper că nu veţi îngheţa la iarnă”), dar a dat de înţeles că dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Moscova îi va închide robinetul de gaze şi va sista importurile de vinuri moldoveneşti. În acelaşi context, de peste Nistru, liderul autodeclaratei republici transnistrene, Evgheni Şevciuc, a denunţat şi el negocierile dintre Chişinău şi Uniunea Europeană în dauna intereselor entităţii separatiste şi a avertizat că Tiraspolul se va întoarce spre Rusia.

  Comentariile analiştilor politici au acreditat ideea că ne aflăm în contextul unui scenariu în virtutea căruia Rusia îşi îndreaptă atenţia, ca o compensaţie, spre Transnistria, existând riscul să-şi piardă zona de influenţă asupra Siriei în cazul unui atac militar asupra regimului Assad. Ar fi la fel ca atunci când, după Kosovo, Federaţia Rusă s-a “îmbrăţişat” cu Georgia. În situaţia de acum, ar fi un troc: Transnistria în schimbul Siriei. Rusia pare să se fi resemnat cu gândul pierderii Siriei dorind în schimb intrarea definitivă a Transnistriei în sfera sa de influenţă. Şi este mai mult ca sigur că pe măsură ce situaţia din Siria se va complica, iar Moldova se apropie de momentul semnării acordului cu Uniunea Europeană, atacurile Moscovei asupra Chişinăului se vor înteţi.
  Este, totuşi, semnificativ faptul că vizita lui Dimitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol a fost urmată de o replică diplomatică a Uniunii Europene. Miniştrii Afacerilor Externe din Belgia, Olanda şi Luxemburg au efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită în Republica Moldova. Prezenţa înalţilor oficiali europeni la Chişinău vine să confirme sprijinul ferm al ţărilor Benelux pentru agenda de reforme a Moldovei, continuitatea dialogului politic şi diplomatic, menit să aprofundeze relaţiile de prietenie ale celor trei state cu Republica Moldova.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE