Câţi şomeri sunt în România?Stabilirea numărului real şi exact al şomerilor care au nevoie de locuri de muncă se dovedeşte o procedură anevoioasă. Traian Băsescu a anunţat un procent de 7,6 al şomerilor, anticipând un salt spre 8%. Victor Ponta a spus însă că în primul semestru din 2013 au intrat în şomaj 333.000 de persoane şi au ieşit din şomaj 389.000. deci numărul şomerilor ar fi scăzut. România are cifrele referitoare la numărul acestei categorii de persoane din două surse. Una este ANOFM iar cealaltă, pe care se bazează Institutul Naţional de Statistică, rezultă prin metoda BIM.
Măsurătoarea ANOFM are în vedere persoanele înregistrate la oficiile locale sau judeţene ale forţei de muncă. Însă din cauza scăderii indemnizaţiei de şomaj în 2011, persoanele fără un loc de muncă sunt descurajate de a se mai înregistra ca şomeri. O altă problemă este că după expirarea perioadei de acordare a îndemnizaţiei de şomaj şi a celei în care şomerii sunt doar înregistraţi în bazele de date, aceştia sunt scoşi cu totul din evidenţe. Aceştia nu se mai prezintă la ANOFM şi nu li se pare că Agenţia îi ajută cu informaţii şi servicii. În privinţa cifrei estimate de Institutul Naţional de Statistică, apare situaţia agriculturii de subzistenţă, cu lucrătorii neremuneraţi în propria gospodărie şi care totalizează aproximativ 2 milioane de persoane ocupate, deşi dacă sunt întrebaţi asupra statutului lor ocupaţional se declară şomeri.

Potrivit ANOFM, la 30 iunie 2013, România avea 438.110 şomeri, ceea ce reprezintă o rată a şomajului de aproximativ 5%. Potrivit INS, la sfârşitul lunii iulie rata şomajului era de 7,6%, ceea ce corespunde unui număr de aproximativ 739.000 de şomeri. Însă niciuna din statistici nu reflectă numărul real al şomerilor români care caută un loc de muncă. În acelaşi timp, rata şomajului pentru românii între 40 – 49 de ani este mult peste media naţională, iar creşterea vârstei de pensionare nu este o soluţie eficientă precum nu este nici cea preluată de cetăţeni în căutarea pe cont propriu a unui loc de muncă. În plus, nu există un echilibru al măsurilor pentru crearea locurilor de muncă nici pentru tineri. Dar dacă nici cei tineri şi nici părinţii lor nu au loc de muncă, familii întregi se văd nevoite să trăiască la limita subzistenţei.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts