More


  Dotări de ultimă generaţie la Secţia Obstetrică-Ginecologie

  - Advertisement -

  varadi02

  Ca urmare a investiţiilor masive realizate de către Consiliul Judeţean la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Secţia Obstetrică-Ginecologie a fost dotată cu aparatură de ultimă generaţie. Ca urmare a creşterii calităţii actului medical, numărul intervenţiilor s-a triplat, sătmărencele alegând Spitalul Judeţean Satu Mare în defavoarea clinicilor din Ungaria. Concluzia îi aparţine şefei Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Viorica Varadi. Concret, la Satu Mare se pot face intervenţii chirurgicale dintre cele mai complexe, fapt care le scuteşte pe paciente să mai facă drumuri spre alte unităţi sanitare.

  Aparatură medicală de ultimă generaţie
  La finalul anului 2013, Secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost dotată cu aparatură modernă achiziţionată din fonduri europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Medicul şef al Secţiei Obstetrică-Ginecologie, dr. Viorica Varodi, a spus că prin acest proiect blocul operator a fost dotat cu o trusă de instrumente completă, o masă, o lampă specială. A mai fost achiziţionat un ecograf 3D/4D doppler şi aparatură laparoscopică sau histeroscopică. Potrivit acesteia, noua aparatură permite depistarea cancerului de col uterin în fază incipientă dar şi tratarea acestuia. “Am avut competenţe şi înainte, dar acum avem şi cu ce să lucrăm. Vom fi în stare să tratăm şi să descoperim leziuni mult mai precare. Pacienţii vor putea pleca acasă a doua sau a treia zi”, a afirmat dr. Viorica Varodi. Valoarea proiectului a fost de 1.961.255 euro, din care Universitatea din Debrecen a primit 1.545.969 euro, iar Spitalului Județean Satu Mare i-au revenit 415.836 euro. Cofinanţarea de 2% a părții române a fost asigurată de către Consiliul Judeţean. “Una dintre problemele majore a fost lipsa acestei aparaturi, pe care am primit-o anul acesta şi pot să vă spun că acum avem o calitate a actului medical mult mai bună decât până anul trecut. Şi sper că ne vom apuca încet-încet şi de renovări, de reabilitarea secţiei, fiindcă şi asta este foarte important”, a precizat dr. Viorica Varadi.

  ecograf

  Act medical la cel mai înalt nivel
  Şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a precizat că în prezent la Satu Mare actul medical se poate realiza la cel mai înalt nivel. “Eu zic că am obţinut foarte multe prin proiecte. Este practic o dotare a unei secţii de obstetrică-ginecologie la cel mai înalt nivel. Avem de la laparoscop, adică această chirurgie mini-invazivă a cavităţii abdominale. O intervenţie, de exemplu, de o extrauterină se exteriorizează numai prin două incizii de doi centimetri la burtă sau multiple operaţii care sunt practic invizibile la exterior, pentru că pacientul asta doreşte deja, să se vadă leziuni cât mai mici. La fel, am primit un ecograf 3D – 4D Doppler, are toate opţiunile posibile şi toate softurile posibile, pentru că anul de producţie este 2013, deci este un ecograf de ultimă generaţie. La fel, am primit dotarea blocului operator cu masă, cu sală de operaţie. Să vă imaginaţi că avem o lampă de operaţie care practic ne arată sau ne configurează vasele. Are o lumină prin care se văd mai bine vasele uterine şi toate vasele cu care putem avea probleme. La fel, am primit foarte multe instrumente chirurgicale. Videocolposcopul este o noutate. Este o vizualizare a colului uterin printr-o cameră video. Este o chestie foarte nouă şi foarte interesantă. L-am primit acum, chiar în ultimele zile. Am primit nu mai puţin de opt aparate şi am muncit mult pe ele. Practic, am avut două luni de şedinţe la această licitaţie”, a declarat dr. Viorica Varadi.

  De trei ori mai mulţi pacienţi
  Dr. Viorica Varadi a precizat că modernizarea secţiei a dat rezultate imediat, numărul intervenţiilor crescând de nu mai puţin de trei ori. “Înainte am fost la un cinci, aşa, încet-încet. Acum suntem la nouă, să nu fim nici prea lipsiţi de modestie. Vreau să vă spun că deşi nu am avut aceste aparate până acum, din ianuarie 2013 a crescut numărul intervenţiilor, practic s-a triplat. În 2012 au fost 450 de intervenţii iar în anul 2013 avem 1.150 de cazuri. Eu spun că s-a schimbat şi politica secţiei şi toate acestea, la un loc, au contribuit la creşterea adresabilităţii. Poate că încet-încet populaţia începe să aibă mai multă încredere în medicii sătmăreni şi îşi dau seama că nu sunt cu mult mai bune condiţiile sau calitatea actului medical în Ungaria decât aici. Acum sperăm ca şi condiţiile hoteliere să se schimbe, pentru că asta este totuşi o problemă. Prin dotare şi prin condiţiile hoteliere cu siguranţă ne putem compara cu orice spital din România. Pentru anul în curs ne propunem renovarea şi reabilitarea secţiei, a condiţiilor. Pentru că nu poţi să pui la punct o aparatură foarte bună în nişte condiţii foarte proaste. Şi sperăm să facem şi să punem la punct secţia. Aceasta este prioritatea noastră, a tuturor medicilor din această secţie”, a conchis şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

  Ciprian Bâtea

  laparoscop  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare