More


  Parchetul Carei, la cota de avarie

  - Advertisement -

  parchet

  Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi-a făcut ieri public bilanţul pe anul trecut, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de prim-procurorul Anda Mihaela Proşa, asistată de procurorul Radu Ioan Alba. Pe lângă prezentarea rezultatelor obţinute în cursul anului trecut, prim-procurorul Anda Proşa a anunţat că, începând din data de 1 februarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei va funcţiona cu un singur procuror, respectiv cu primprocurorul.

  Criză acută de personal
  Potrivit prim-procurorului Anda Proşa, în anul 2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi-a desfăşurat activitatea cu o schemă de personal ocupată în proporţie de 75%, fiind efectiv la lucru pe parcursul perioadei trei procurori. “Din păcate, din punct de vedere al gradului de ocupare a schemei de personal, previziunile noastre nu sunt bune, întrucât de la data de 1 februarie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei va funcţiona cu un singur procuror, respectiv prim-procurorul”, a arătat prim-procurorul Anda Proşa. Acesta a adăugat că şansele de detaşare a unor procurori la Parchetul Carei sunt minime, astfel că va fi obligat să-şi prioritizeze foarte mult activitatea pentru a putea face faţă, pe lângă participările la judecarea cauzelor penale şi la activitatea curentă a unităţii, şi unui număr mare de propuneri de luare de măsuri preventive, toate acestea trebuind gestionate în condiţiile unor modificări legislative substanţiale.

  Volum de activitate crescut
  În cursul anului trecut, volumul de activitate al Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei a crescut faţă de 2012 cu 3,56%, înregistrându-se un număr de 3.932 cauze de soluţionat faţă de 3.792 cauze în 2012. În consecinţă şi încărcătura pe procuror a fost mai mare faţă de anul precedent, de aproximativ 1.310 cauze, faţă de 1.264 în perioada de comparaţie.

  Pe parcursul anului 2013 s-au înregistrat 1.707 cauze, fiind soluţionate un număr de 1.746 cauze, înregistrându-se o creştere procentuală de 22,8% a numărului de cauze soluţionate faţă de anul 2012. La finele anului au rămas nesoluţionate 722 de cauze faţă de 792 cauze în perioada anterioară, deci cu 8,83% mai puţine, din care în 141 de cauze s-a început urmărirea penală.
  Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus trimiterea în judecată a 230 de inculpaţi, într-un număr de 182 cauze penale, din care 17 inculpaţi s-au aflat în stare de arest preventiv.

  Sute de furturi înregistrate
  În 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei au fost înregistrate 376 de infracţiuni contra persoanei, din care opt ucideri din culpă, 154 de loviri sau alte violenţe, 28 de violări de domiciliu şi cinci violuri.
  De asemenea, au fost înregistrate 879 de infracţiuni contra patrimoniului, din care 695 de furturi, opt tâlhării, 36 de înşelăciuni, patru delapidări şi 84 de distrugeri. În cursul anului trecut a fost înregistrat un singur caz de ultraj.

  Tot în 2013 au fost înregistrate 37 de infracţiuni ce aduc atingere unor activităţi de interes public reglementate prin lege, din care 11 abuzuri în serviciu contra intereselor persoanelor, un abuz în serviciu contra intereselor publice şi două neglijenţe în serviciu. În plus, au fost înregistrate 38 de infracţiuni de fals.
  La Parchetul Carei au fost înregistrate 66 de abandonuri de familie, 10 ultraje contra bunelor moravuri şi un dosar de prostituţie, respectiv 20 de infracţiuni la regimul silvic, şase de evaziune fiscală şi 124 de infracţiuni la regimul circulaţiei.

  Majoritatea inculpaţilor sunt bărbaţi
  Potrivit statisticilor prezentate de prim-procurorul Anda Proşa, din cei 227 de autori trimişi în judecată, 17 au fost arestaţi. De asemenea, majoritatea inculpaţilor au fost de sex masculin, respectiv 213 din cei 227. Potrivit aceloraşi statistici, 43 dintre inculpaţi au avut vârsta între 14-20 de ani, 163 între 21-54 de ani, iar 21 peste 54 de ani. Nouăzeci dintre ei provin din mediul rural, iar 137 din cel urban.
  Dintre cei 227 de inculpaţi, unul este funcţionar public, şapte sunt oameni de afaceri, 84 aparţin altor categorii, iar 134 sunt fără ocupaţie. De asemenea, zece dintre ei au studii superioare, 53 studii medii, 151 studii gimnaziale, iar 13 sunt fără studii. Douăzeci şi trei de inculpaţi au săvârşit infracţiunile sub influenţa alcoolului, 27 sunt recidivişti, iar 34 au alte antecedente penale. Potrivit aceloraşi statistici, din cele 72 de victime 42 sunt bărbaţi, iar 30 femei, 29 provin din mediul urban, iar 43 din mediul rural.

  Potrivit concluziilor trase de prim-procurorul Anda Proşa, activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei în 2013 a fost una bună. La şedinţa de evaluare a rezultatelor au participat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş, şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img