”Suflet românesc” , lansat și la Zalău2

Maestrul Dan Puric va susține două conferințe caritabile în Mitropolia Clujului, în beneficiul construirii noii biserici a Mănăstirii Piatra Craiului. Conferințele vor avea loc la Cluj Napoca și la  Zalău, în zilele de 23 și 24 ianuarie. În cadrul evenimentelor, maestrul Dan Puric le va vorbi celor prezenți despre sufletul românesc, tema ce reprezintă și titlul noii sale cărți. Cu prilejul conferințelor, cartea ”Suflet românesc” va fi lansată și în cele două municipii. Intrarea la eveniment se va face în baza unor invitații în valoare de 30 de lei care pot fi achiziționate din parohiile celor două municipii. Banii strânși în urma conferințelor vor fi donați Mănăstirii ”Sf. Ioan Iacob Hozevitul” de la Piatra Craiului, în vederea susținerii construcției noii biserici a așezământului monahal.
Potrivit starețului Mănăstirii Piatra Craiului, părintelui protosinghel Antonie Flore, la Cluj-Napoca conferința va avea loc în Sala Auditorium Maximum a Universității Babes-Bolyai, cu începere de la ora 18.00, iar în Municipiul Zalău, în Sala Brilliant Parc de la Grădina Poporului, tot de la ora 18.00. Mănăstirea ”Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este situată pe raza localității Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanței dintre Cluj Napoca și Oradea. Așezământul monahal a fost înființat în anul 1995, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.
Noua carte a lui Dan Puric este literatură autentică, un mod radical de a spune ”Nu!”, confuziei dintre aparenţă şi valoare, dintre idee şi idealuri. Nu există nicio urmă de profetism sau de violenţă, în paginile acestei cărţi, ci o blândeţe caldă, arhaică în modul de adresare şi în compoziţia textelor.
Cartea este scrisă cu durere şi bucurie, iar o parte dintre motivele cunoscute, şi din scrierile anterioare, sunt reluate în altă notă, una mai gravă, într-un enunţ nou, metaforic. Se poate afirma că, scriitura acestei cărţi reprezintă o modalitate de exercitare sinceră a unei misiuni civice. Este ca o mărturisire care se exprimă cu luminozitate, printr-un demers literar susţinut de coordonate clare: a cugeta, a plăsmui, a simţi şi a presimţi devenirea dar, şi criza spirituală şi culturală a neamului românesc. Autorul nu oferă soluţii ci încearcă să redescopere dimensiunile contemporane ale spiritualităţii româneşti. Cartea confirmă adevăruri la care nu vrem să ne gândim şi realităţi pe care nu vrem să le acceptăm. “Suflet românesc” este, în esenţă, biografia fiinţei româneşti.
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts