More  Comemorarea lui Iosif Ţiproc – un îndemn la lectură pentru copiii din Dumbrava

  - Advertisement -

  tiproc

  Dacă ar fi trăit, cunoscutul gazetar şi scriitor Iosif Ţiproc ar fi împlinit 61 de ani. Anul acesta, comemorarea sa a fost gândită într-un mod cu totul şi cu totul special de fiica acestuia, Manuela Breban, care a iniţiat o acţiune memorială la Şcoala ”Iosif Ţiproc” din Dumbrava. Tema centrală a manifestării a fost cea legată de plăcerea lecturii, de a argumenta în faţa elevilor necesitatea cititului. Alături de fiica lui Iosif Ţiproc au fost prezenţi şi scriitorul Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie, precum şi preotul greco- catolic Radu Huton, parohul bisericii din Dumbrava Mică, cea pe care fostul jurnalist a sprijinit-o şi a luptat pentru renovarea ei.

  Manuela Breban le-a vorbit copiilor despre felul în care tatăl său i-a împărtăşit tainele lecturii şi i-a cultivat gustul pentru cuvântul frumos, îndemnându-i pe elevi să nu abandoneze niciodată cartea, pentru că prin lectură ţi se deschid perspective şi lumi nebănuite. Felician Pop a rememorat amintiri cu Ioşka Ţiproc, dar şi unele legate de copilăria sa şi de patima nestinsă de atunci pentru cuvântul scris. Părintele Huton a vorbit despre necesitatea unui proiect de atragere a copiilor înspre lectură, înspre acele învăţăminte morale care pot da omului verticalitate şi libertate într-o lumină a credinţei.

  Manifestările dedicate lui Iosif Ţiproc vor fi încununate şi anul acesta, prin organizarea de către Consiliul Judeţean Satu Mare, a celei de-a doua ediţii a concursului de reportaje ce-i poartă numele, care va avea loc vineri, 11 aprilie, ora 12:00, la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”.
  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts