More


  DIICOT Sălaj a destructurat o altă rețea de evazioniști

  - Advertisement -

  Prejudiciul a fost estimat la 5 milioane de euro

  Sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminaliatate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat, vineri, 28 martie, un număr de 33 de percheziţii pe raza județelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa, Bucureşti la mai multe persoane suspecte de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, prejudiciul cauzat fiind în sumă de aproximativ 5 milioane euro.

  Astfel, în cauză există suspiciunea rezonabilă că această grupare de crimă organizată şi-a început activitatea în cursul anului 2010 şi până în prezent s-a extins la nivelul mai multor judeţe din ţară (Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova).

  Începând cu anul 2010 au funcţionat mai multe societăţi ce aveau un comportament tip fantomă, acestea fiind folosite de către alte societăţi pentru a regla activitatea contabilă în vedererea eludării bugetului de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia admistratorilor societăţilor beneficiare care controlau şi societăţile „fantomă”.

  Aceste societăţi fantomă erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială modestă sau cu un nivel intelectual scăzut, acestea fiind folosite numai pentru obţinerea de conturi, carduri bancare şi emiterea de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor aparţinând membrilor grupului de criminalitate organizată.

  Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală care foloseau aceste societăţi fantomă. În multe situaţii administratorii acestor din urmă societăţi introduceau din nou aceste sume în cadrul societăţilor lor, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creându-şi astfel premisele ridicării ulterioare cu aparenţă de legalitate a acestor sume.

  Din astfel de raporturi fictive se deturnează realitatea în privinţa activităţii economice a societăţilor care înregistrează astfel de facturi ficitve având ca şi finalitate diminuarea impozitului şi deducerea TVA-lui ce ar trebui achitat către buget de stat în urma unor activităţi reale. După folosirea acestor societăţi de tip fantomă membrii grupului de criminalitate organizată cesionau părţile sociale către cetăţeni stăini pentru a se acredita ideea că tot pasivul şi activul societăţii au fost preluate de către aceştia din urmă, împrenă cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale.

  Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani în euro şi în lei, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri, instrumente de plată.

  După efectuarea percheziţiilor un număr de 25 persoane au fost conduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminaliatate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj în vederea audierii acestora urmând a se lua măsurile legale ce se impun. Prin urmare în cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecţii au comis următoarele infracţiuni:
  – constituire/aderare la un grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin.1 C.p. cu aplic. art. 5 C.p.
  – evaziune fiscală prev. de art. 9 lit. c din Legea 241/2005
  – spălarea banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 C cu aplic. art. 5 C.p.
  – delapidare prev. de art. 295 alin.1 C.p. rap. la art. 308 C.p, cu aplic. art. 5 C.p.
  – totul cu aplic. art. 33 lit. a Codul penal de la 1968 şi cu aplic. art. 5 C.p.

  Documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj.
  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img