Graţie intervenţiilor repetate ale Instituţiei Prefectului, prin largul concurs al prefectului Eugeniu Avram, mai multe primării din judeţ au dat drumul banilor pentru decontarea navetei cadrelor didactice. Poziţia îi aparţine preşedintelui Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP), Ioan Drăgan. Totuşi, acesta a ridicat o altă problemă privind plata sumelor câştigate de dascăli în instanţe, reprezentând tăierile de salarii considerate ilegale de către instanţele de judecată. Conform celor declarate de Ioan Drăgan, unele primării şi-au structurat bugetele în aşa manieră încât să nu poată să plătească aceste sume, demers care este, în viziunea sindicalistului, profund ilegal.
Prefectura a salvat situaţia
“Decontul navetei s-a soldat cu o semifinalitate”, a spus preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP), Ioan Drăgan, care a precizat că există, totuşi, un număr de 23 de primării din judeţ care nu au dat încă curs acestor solicitări. “Colegii noştri au beneficiat de o parte din restanţele pe anii trecuţi. Aş dori să spun că aici a fost şi meritul Prefecturii în acest sens. Am făcut apeluri repetate către Prefectură, Prefectura a făcut apeluri repetate către localităţile care nu au respectat decontul navetei. S-a ajuns la o situaţie ameliorată, îmbunătăţită, în sensul că tot mai multe localităţi plătesc naveta şi nu suntem puşi în situaţia să continuăm seria proceselor. Dar mai sunt în continuare probleme şi aş aminti aici, nota bene, ca unele primării să facă decontul navetei şi a profesorilor care vin spre localităţile în care predau. Fiindcă până acum nu s-a prea plătit”, a declarat Ioan Drăgan. Conform aceleiaşi surse, sindicaliştii şi-au propus să rămână precauţi, Ioan Drăgan declarând că: “Eu am să mai fac un up-date la adresele precedente, în urma discuţiilor cu colegii din şcoală, astfel încât unităţile de învăţământ care încă nu plătesc naveta în urma acestor demersuri să fie atenţionate încă o dată şi încă o dată până reuşim să rezolvăm această problemă”.
Şmecherii bugetare
În ceea ce priveşte achitarea drepturilor salariale retroactive câştigate în instanţă în baza Legii nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, un număr de 23 de primării au decis să apeleze la tot felul de scheme financiare pentru a nu le achita, susţine Ioan Drăgan. “Legat de sentinţe a mai apărut o problemă. S-au dat sumele acelea prin rectificare, conform Ordonanţei 103, aceste sume pentru plata sentinţelor pe 2014 trebuie trimestrializate, eşalonate în patru tranşe egale pe anumite luni. Luni în care este deschis şi cîmpul Edusal pentru plata acestor sentinţe de la Ministerul Educaţiei. Sunt 23 de unităţi unde, dacă am examinat trimestrializarea aceasta, nu s-a făcut respectând Ordonanţa 103, în sensul că aceste localităţi au postat pe proiectul lor de buget sume pentru decontul sentinţelor doar în trimestrul II şi trimestrul IV, apărând nişte efecte. Primul efect a fost că tranşa I de pe trimestrul I nu s-a dat, spunând că se va plăti în trimestrul II. Iar a doua problemă este că focalizând sumele în trimestrul IV şi nerepartizând sume în trimestrul III este evident că în trimestrul IV este foarte greu să se plătească. Fiindcă în trimestrul IV este necesar să se facă o rectificare de 35% din fondul de sentinţe, pentru a acoperi necesarul”, a arătat Ioan Drăgan.
Soluţia sindicatelor
Sindicaliştii din cadrul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar susţin că la ora actuală sentinţele în judeţul Satu Mare sunt acoperite în procent de 65%, sperând că diferenţa de 35% se va rezolva prin rectificare bugetară. Sindicaliştii din învăţământ au venit cu două soluţii pentru a rezolva această problemă. “Noi avem două solicitări. Ambele de bun simţ şi foarte realizabile. Sumele care sunt pentru trimestrul II ar trebui plătite conform Ordonanţei 103 în luna iunie. Dar să reţinem că aceşti colegi nu au primit deloc tranşa I, care trebuia plătită în martie. Şi atunci ar trebui să se deblocheze câmpul de plată sentinţe pentru luna aprilie. În aşa fel s-ar putea plăti aceste sume care există la ora actuală şi colegii noştri care nu au beneficiat de prima tranşă vor avea o compensaţie că vor primi banii înainte de Paşte. A doua problemă este pentru acei primari şi consilii locale care şi-au planificat sumele doar în trimestrul IV să facă solicitare să treacă aceste sume pe trimestrul III. Fiindcă nu poţi să laşi trimestrul III gol şi să pui sume pe trimestrul IV. Dacă vă uitaţi pe o repartizare de acest gen veţi vedea că sumele sunt infernale pe această schemă. Se lasă toate sumele mari la sfârşit şi mai vine şi rectificarea, vor spune primarii că nu vor mai putea plăti că vor depăşi plafonul. Deci, nu înţeleg care a fost logica acestor planificări, cu atât mai mult cu cât este ilegală. După lege, trebuiau tranşe în fiecare trimestru”, a declarat Ioan Drăgan.
Refuz categoric la Viile Satu Mare
Primăria comunei Viile Satu Mare se află în situaţia în care nu vrea să achite nimic dascălilor, nici măcar banii de navetă. Poziţia este cât se poate de oficială şi de publică, conform unei adrese a Primăriei comunei Viile Satu Mare. “Vă aducem la cunoştinţă că ne aflăm în imposibilitatea obiectivă de a deconta naveta cadrelor didactice în condiţiile în care Comuna Viile Satu Mare se află în fază de implementare a patru proiecte finanţate din fonduri europene. Programul de acţiune pe care îl urmărim cu prioritate şi repartizarea bugetului comunei pe anul 2014 a avut ca obiective dezvoltarea comunei şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor comunei. Astfel, pentru implementarea proiectelor aflate în derulare şi acoperirea sumelor neeligibile (care sunt estimate la valoarea de 7.000.000 lei pentru anul 2014), Consiliul Local al Comunei Viile Satu Mare a aprobat contractarea unui credit. Prin urmare, vă solicităm să luaţi în considerare prezenta şi interesul pe care îl manifestăm pentru buna gospodărire a localităţii şi astfel să apreciaţi asupra necesităţii şi oportunităţii de a vă adresa Conducerii Şcolii Gimnaziale Viile Satu Mare cu cererea de decontare a navetei cadrelor didactice”, se arată în adresa Primăriei comunei Viile Satu Mare transmisă cadrelor didactice din localitate. Un refuz scurt şi la obiect, din nefericire pentru dascălii care mai cred că învăţământul se mai poate face şi din pasiune, amanetându-şi astfel viitorul lor şi al familiilor lor.
Ciprian Bâtea