Talciocul, luat cu asalt de sătmărenivechi

Sătmărenii au profitat ieri de vremnea frumoasă şi au asaltat pur şi simplu Piaţa de Vechituri. Cea mai mare aglomeraţie era în zona destinată bicicletelor şi mopedelor, dar şi în cele destinate articolelor de grădinărit. Interesant este faptul că lumea nu s-a prea înghesuit la hainele second-hand, astfel că nu a mai putut fi văzută acea frenezie a întoarcerii hainelor. Cu toate acestea, comercianţii s-au declarat mulţumiţi de vânzări, spunând că a fost una dintre cele mai bune zile din acest punct de vedere din ultima perioadă.

Înghesuială la biciclete
Una dintre cele mai aglomerate zone din Piaţa de Vechituri a fost cea destinată bicicletelor şi mopedelor. Odată cu venirea sezonului cald, tot mai mulţi sătmăreni se gândesc să-şi achiziţioneze un astfel de mijloc de locomoţie. “Vine vara şi vreau să-mi iau o bicicletă. Am văzut ceva biciclete care mi-ar plăcea, însă sunt cam scumpe. Mă mai plimb, mai negociez şi poate reuşesc să-mi iau azi una”, ne-a spus un sătmărean aflat în această zonă.

În ceea ce priveşte preţurile, bicicletele costau între 150 până la 500 de lei, unele chiar mai mult. “Acuma este sezonul bicicletelor. În toamnă, preţul lor a scăzut, însă acum, că cererea este mai mare, este normal să mai crească puţin”, ne-a spus un vânzător care adusese la vânzare două biciclete. De asemenea, preţul mopedelor oscila între 400 şi 1.500 de euro. Tot în această zonă erau expuse şi câteva motociclete la 3-4.000 de euro. “Vând motocicleta asta pentru că recent mi-am cumpărat una mai bună. Am fixat eu un preţ, însă dacă văd clientul că este interesat, mai putem negocia”, ne-a declarat proprietarul unei motociclete.

Articole de grădinărit din belşug
Mulţi sătmăreni s-au arătat interesaţi de articolele de grădinărit. Spre exemplu, o greblă fără coadă costa 20 de lei, la fel ca şi un hârleţ, o sapă sau o lopată. Dacă avea şi coadă, de obicei de lemn, se mai adăugau încă 10 lei. “Recent mi-am luat o casă la ţară şi am mult de lucru în grădină. Mi-am luat un hârleţ, o lopată şi o greblă. Nu pot să spun că au fost scumpe, dar nici foarte ieftine”, ne-a spus un alt sătmărean.
Comercianţii spun că acum este perioada când aceste articole se vând cel mai bine, de aceea şi preţurile au crescut puţin. “Nu sunt foarte scumpe, degeaba tot spune lumea. Renunţi la un pachet de ţigări şi ai un hârleţ, dacă vrei asta cu adevărat”, ne-a spus comerciantul. Atât el cât şi ceilalţi au spus că articolele de grădinărit au trecut ieri foarte bine.

Nu toţi sătmărenii îşi căutau doar ustensile de lucru, ci şi de relaxare. Chiar dacă din 1 aprilie este prohibiţie la majoritatea speciilor de peşte de pe apele curgătoare, mulţi îşi căutau ieri undiţe de pescuit. “Am de unde alege, aşa că nu mă grăbesc. Vreau să-mi iau o undiţă de pescuit bună şi văd că oferta este bogată”, ne-a spus un sătmărean. Preţul acestora oscila între 100 şi 200 de lei, chiar mai scumpe, în funcţie de dotări.

Lume multă la haine şi încălţăminte
Multă lume a fost şi în sectoarele destinate articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, însă nu a fost atât de frenetică la întoarcerea hainelor ca şi în alte duminici. “Nişte haine de muncă aş vrea să cumpăr. Am o fermă unde am nişte muncitori şi vreau să le cumpăr nişte haine mai uşoare, de primăvară”, ne-a declarat o sătmăreancă. Din Piaţa de Vechituri se puteau cumpăra tricouri cu mâneci lungi şi scurte la 5 – 10 lei, pantaloni de stofă la 10 lei bucata, pantaloni de blugi la 15-20 de lei bucata, respectiv jachete de primăvară la 20-30 de lei bucata. Preţurile adidaşilor oscilau între 20 şi 30 de lei, la fel ca şi cele ale pantofilor.

Vechiturile, însă, nu au avut trecere aproape deloc. “Nu are lumea bani de aşa ceva. Azi nu m-a întrebat nimeni nimic”, ne-a spus o bătrânică, care adusese la vânzare o veioză veche şi alte câteva lucruri uzate adunate de prin casă.

Una peste alta, comercianţii de ieri din Piaţa de Vechituri s-au declarat mulţumiţi de volumul vânzărilor. “Azi a fost o zi bună, poate cea mai bună din ultima perioadă, în ceea ce priveşte vânzările. În ultima perioadă vânzările au tot crescut, dar cred că azi au fost cele mai mari”, ne-a spus un comerciant. La rândul lor, mulţi sătmăreni s-au declarat mulţumiţi de cumpărăturile făcute, astfel că toată lumea a fost fericită la final.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts