More


  Acţiuni de miliarde de lei la perlele energetice

  =

  Bursa este inundată cu cea mai mare ofertă de acţiuni din istorie, care ajunge la 3 miliarde lei, la Romgaz şi Electrica. Niciodată nu a mai înregistrat bursa de la Bucureşti un volum atât de mare cu acţiuni scoase la vânzare: statul vinde 51% din capitalul Electrica pentru o sumă cuprinsă între 1,9 miliarde lei (442 milioane euro) şi 2,3 miliarde lei (540 milioane euro), iar Fondul Proprietatea a scos la vânzare 4,99% din Romgaz, cel mai mare producător de gaze, în valoare de 644 milioane lei (146 milioane euro).

  Dacă pentru acţiunile Romgaz, Fondul Proprietatea a găsit deja cumpărători atrăgându-i cu un discount de 5,8% după mai puţin de 12 ore de căutări, pentru acţiunile Electrica nu sunt încă făcute cărţile. Brokerii de la Citi, Raiffeisen Bank, BRD şi Swiss Capital colindă în aceste zile marile centre financiare ale lumii, Londra, Frankfurt şi New York, pentru a găsi cumpărători pentru acţiunile Electrica, cel mai mare distribuitor de energie din România cu 3,6 milioane de clienţi. “Este cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria bursei.

  Dacă se vor găsi cumpărători pentru aceste acţiuni va fi o performanţă foarte bună pentru România şi va reprezenta un semnal bun pentru investitori. Bursele externe sunt la maxime istorice, iar dobânzile bancare la minime, deci este un context favorabil”, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial, cu active în gestiune de peste 70 milioane lei.

  Românii ţin în depozite economii în lei şi euro în valoare de 30 de miliarde de euro. Dobânzile la depozitele bancare trec cu greu de 3% pe an, un motiv în plus pentru români să caute alternative mai bune de economisit.

  La această sumă se adaugă şi cele 3-5 miliarde de euro ale românilor bogaţi administrate de departamentele de private banking ale marilor bănci comerciale. Mai mult, fondurile de pensii obligatorii dispun de active de 3,5 miliarde de euro din care 318 milioane sunt plasate în depozite bancare.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img