More

  Alte finanţări în numele credinţei

  episcopia

  Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, care a blocat recent conturile Spitalului Judeţean invocând o datorie de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care a fost pusă în posesia fostului Spital de psihiatrie, a devenit în ultimii ani un adevărat aspirator de bani publici. Fără să vrea şi poate fără să ştie, contribuabilii sătmăreni asigură bunăstarea acestei episcopii, care a ajuns să le pună în pericol viaţa, blocând conturile Spitalului Judeţean şi, implicit, achiziţia medicamentelor necesare pacienţilor. În conturile Episcopiei Romano-Catolice şi a ordinului călugăresc Sfântul Vincenţiu intră anual un milion de lei din bani publici, reprezentând chiriile achitate de Primăria Satu Mare pentru unităţile de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate. De asemenea, în ultimii cinci ani, Episcopia Romano-Catolică a mai beneficiat de alocări de peste un milion de lei din bani publici din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Cultul romano-catolic din judeţul Satu Mare mai primeşte anual sute de mii de lei din banii publici prin intermediul Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare.

  Bani publici cu duiumul
  Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare este sprijinită anual cu sume importante de către câteva primării din judeţul Satu Mare. Nu contestăm meritele şi calitatea serviciilor sociale furnizate de această organizaţie aflată în umbra Episcopiei Romano-Catolice, dar trebuie să remarcăm că această activitate este susţinută cu sume foarte mari din banii publici, adică din contribuţiile locuitorilor judeţului Satu Mare. Numai în ultimii cinci ani, organizaţia romano-catolică Caritas a beneficiat de fonduri de peste 1,5 milioane lei. Potrivit unei situaţii furnizate de Primăria Satu Mare, Organizaţia Caritas a primit 104.900 lei din bugetul local în 2010, 480.000 lei în 2011, 504.000 lei în 2012, respectiv 174.000 lei în 2013. Pentru anul în curs, în bugetul local al municipiului Satu Mare este prevăzută alocarea sumei de 300.000 lei pentru această organizaţie.

  Caritas Satu Mare mai este sprijinită de primăriile Carei, Ardud, Beltiug, Dorolţ, Homoroade, Petreşti şi Turulung, potrivit raportului de activitate pe 2012 postat pe site-ul organizaţiei. La nivelul municipiului Carei, Organizaţia Caritas a primit anul trecut suma de 15.000 lei, respectiv 10.000 lei de la Primăria Ardud. Potrivit aceluiaşi raport, aproape un sfert din veniturile Caritas Satu Mare sunt asigurate din bani publici. Subvenţiile de la bugetul central şi local au o pondere de 10% din veniturile organizaţiei, veniturile de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) 3%, iar subvenţiile de la bugetul central de stat 11%. În raport sunt cuprinse doar procente, fără să fie trecute efectiv sumele provenite din bani publici.

  Mai multă credinţă, mai puţină lăcomie
  Episcopia Romano-Catolică ar cam trebui să pună capăt afacerilor cu bani publici şi să acorde mai multă atenţie problemelor cu care se confruntă credincioşii romano-catolici, dar şi sătmărenii de altă religie. De exemplu, milioanele primite din partea Primăriei Satu Mare drept chirii ar putea să le direcţioneze înspre activităţi sociale. Astfel, s-ar ajunge în situaţia în care Organizaţia Caritas n-ar mai avea nevoie de alţi bani de la bugetul de stat şi de la bugetele locale. Să nici nu mai pomenim de alte asociaţii romano-catolice, care primesc sume mai mărunte din aceiaşi bani publici.

  În condiţiile în care cultul romano-catolic din judeţul Satu Mare beneficiază anual de subvenţii de milioane de lei din bani publici, lăcomia cu care Episcopia Romano- Catolică pretinde 70.000 de euro pentru o simplă chichiţă administrativă nu este deloc justificată din punct de vedere creştinesc. Gazeta de Nord-Vest a arătat că reprezentanţii Episcopiei au profitat de o neglijenţă a celor de la Spitalul Judeţean, care deşi au eliberat sediul fostului Spital de psihiatrie, au omis să încheie un proces verbal de predare-primire. Timpul a trecut, iar reprezentanţii Episcopiei Romano- Catolice au tăcut mâlc. Apoi au dat în judecată Spitalul Judeţean Satu Mare, cerând despăgubiri pentru perioada în care imobilul le aparţinea, doar că nu fuseră încheiate formalităţile. Instanţele, din motive numai de ele ştiute, au considerat că Episcopia merită să fie despăgubită cu circa 70.000 de euro. Reprezentanţii Episcopiei ar trebui să ia în considerare faptul că şi cei 70.000 de euro vor fi achitaţi tot din banii contribuabililor sătmăreni, inclusiv ai celor de religie romano-catolică, fără niciun fel de discriminare.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE