More


  AugustFest a ajuns la cea de-a VII-a ediţie

  - Advertisement -

  august

  Direcţia de cultură şi Centrul cultural din Carei au reuşit să pregătească o nouă reţetă a succesului cu bani puţini, dar cu mult suflet. Este vorba despre cea de-a VII-a ediţie a Festivalului AugustFest, eveniment care va avea loc în perioada 3-12 august. Ultimele detalii au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul Direcţiei de cultură din cadrul Primăriei Carei, Bogdan Georgescu. Astfel, timp de zece zile vor avea loc zeci de evenimente culturale şi sportive, la care sunt aşteptaţi mii de participanţi. Scena principală va fi amplasată în Parcul Dendrologic, dar evenimentele vor avea loc şi în alte locaţii.

  Totul începe duminică, 3 august
  AugustFest îşi deschide porţile pentru public duminică, 3 august, între orele 10.00 – 15.00, în Piața Agroalimentară Carei printr-o expoziție de păsări și animale de casă, eveniment organizat în colaborare cu Asociația Colibri Carei. Luni, 4 august, cu începere de la ora 18.00, la Castelul Károlyi a fost programată o seară literară cu poeți careieni. “Recital de poezie din creația poeților careieni în limbile română și maghiară, completat de o scurtă prezentare a fiecărui poet și de o expoziție de carte, care cuprinde cărțile publicate de aceștia sau apariții în diverse publicații sau antologii. Vor recita elevi careieni, membri ai cercului de teatru din cadrul Centrului Cultural Carei, reprezentanți ai Bibliotecii Municipale și cadre didactice”, a declarat Bogdan Georgescu.

  Marți, 5 august, cu începere de la ora 20.00, pe scena din Parcul Dendrologic a fost programat un eveniment intitulat sugestiv “Șlagăre nemuritoare”, ce se vrea un recital de muzică ușoară românească, susținut de Gheorghe Gheorghiu. “În 1975 a participat la primul Festival Național de Muzică Folk, unde a obținut Marele Premiu, a fost membru al cenaclului Flacăra până în anul 1980, iar după 1990 a participat la numeroase concerte în străinătate: Israel, Germania, Austria, Belgia, Italia, Canada și SUA. În 2008 primește Diploma de popularitate pentru cântecul “Unde dragoste nu e, nimic nu e” și discul de platină. În deschidere vor concerta soliștii și instrumentiștii formațiilor Castelanii de la Centrul Cultural Carei”, a conchis Bogdan Georgescu.

  Îşi fac loc şi evenimentele sportive
  Iubitorii de sport vor avea ocazia ca miercuri, 6 august, începând cu ora 17.00, să participe la Ștrandul termal la un concurs regional de forță organizat de FitForce Carei și Joy. De la ora 20.00, tot pe scena principală, va avea loc a doua parte a evenimentului “Șlagăre nemuritoare” cu un recital de muzică ușoară susținut de Aradszky László. “Câștigător al unui cunoscut festival de muzică în 1966 cu piesa Isten véled édes Piroskám, Aradszky László este de o jumătate de veac unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați soliști de muzică ușoară din Ungaria, cu sute de mii de albume vândute, cu discuri de aur și platină și cu foarte multe concerte și turnee. În deschidere vor evolua soliștii și instrumentiștii formațiilor Castelanii de la Centrul Cultural Carei, pregătiți de prof. Szűcs József”, a precizat Bogdan Georgescu.

  Joi, 7 august, începând cu ora 20.00, pe scena principală a evenimentului a fost programată Gala Dansului Careian – spectacol de dans modern, sportiv și de societate cu formațiile Magic Dance (Centrul Cultural), Club Dance (Clubul Elevilor) și Lead & Follow, avându-i ca şi instructori pe Raluca Păvăluc, Cătălina Curceanu și Bagosi Zoltán.

  Jazz-ul de calitate vine la Carei
  Vineri, 8 august, ora 20.30, pe scena principală va avea loc o seară de jazz. Concret, a fost programat un concert extraordinar susținut de Harry Tavitian – pian (Constanța) & Cserey Csaba – percuție (Satu Mare). “Harry Tavitian , pianist de origine armeană, conform International Herald Tribune, este cel mai important jazzman român contemporan. Absolvent al Academiei de Muzică din București, în 1974 participă la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi cântă în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Harry Tavitian a susținut concerte și a participat la festivaluri importante în România, Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria, Slovenia. A colaborat în cei 30 de ani de activitate cu numeroși jazzmani români și străini. Cserey Csaba este unul dintre cei mai apreciați percuționiști din România”, l-a prezentat Bogdan Georgescu.

  Folclor multinaţional
  Sâmbătă, 9 august, pe scena principală, începând cu ora 18.30, a fost programată o seară de folclor internațional cu ansamblurile Kud ”Dany Vidonyec” din Moravid – Croația, Parapacs din Tornala – Slovacia, Szivárvány din Demecser – Ungaria, Ceatăra și Rote Rose – Centrul Cultural Carei.

  De asemenea, duminică, 10 august, de la ora 20.00, va avea loc o seară de operetă – șlagăre de operetă, canțonete și musicaluri în limbile română, maghiară, germană, italiană și engleză, cu Tuzson Hajnalka – soprană (Debrecen), Tasnádi Melinda – soprană (Oradea), Tasnádi Ferencz – basbariton (Oradea), Varkucs Róbert – tenor (Oradea), Nagy Timea (Gheorgheni) – soprană, Jecu Georgiana (Cluj Napoca) – soprană, Cormoş Viktória (Cluj Napoca) – soprană, acompaniați de Thurzó Zoltán(Oradea) – pian.

  Umor de calitate, în română şi maghiară
  Luni, 11 august, ora 20.30, va avea loc o seară de umor românesc denumită ”Ca la noi…la nimenea!”, cu Sebastian Lupu și Margittai Tamás de la Teatrul Artemotion Oradea, spectacol realizat după cupletele lui Constantin Tănase. Marți, 12 august, începând cu ora 20.30, va avea loc o seară de umor maghiar cu Maksa Zoltán (Budapesta). Distins cu premiul Karinthy, cea mai importantă distincție acordată în Ungaria unui comediant, Maksa Zoltán este un artist care se bucură de un succes deosebit, iar programele sale sunt concepute și interpretate într-un stil original și inconfundabil.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img