More


  Cercetaşi din Belgia muncesc şi se distrează în Ţara Oaşului

  - Advertisement -

  belgieni

  Un grup de 12 tineri din oraşul Liège, Belgia, a sosit marţi, 1 iulie, la Negrești-Oaș. Beneficiari ai unui proiect internațional de schimb de tineri inițiat de asociația belgiană “Jeunes en Roumanie”, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, precum și cu Primăria și Consiliul Local Liège, tinerii cercetași au venit să cunoască locuri și oameni noi și să-și îmbogățească experiența de viață, pe parcursul șederii lor gospodărindu-se singuri, cu mijloace proprii. Implementarea proiectului în România este coordonată de Casa de cultură din Negrești-Oaș, respectiv de directorul Natalia Lazăr, în parteneriat cu Liceul Teoretic și Muzeul Țării Oașului. Coordonatorul activităților este profesorul de limba franceză Cristina Durău, președinta Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză din județul Satu Mare.

  Întâmpinaţi de primarul Aurelia Fedorca
  Prima zi a cercetașilor belgieni, miercuri, a debutat cu întâmpinarea lor oficială de către primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, împreună cu directorul Casei de Cultură, Natalia Lazăr, cu directorul Liceului Teoretic, Viorel Bud, și cu coordonatoarea activităților, Cristina Durău. Tinerii au fost invitați în sala Primăriei, unde li s-a comunicat interesul oficialităților negreștene pentru reușita proiectului „Jeunes en Roumanie”, dar și pentru un schimb intercultural în beneficiul tuturor tinerilor implicați. Prima instituție şcolară care i-a întâmpinat pe voluntari a fost Liceul Teoretic, unde, împreună cu elevii acestuia, cercetașii din Liège au ajutat la vopsirea incintei și la curățarea buruienilor din straturile de flori. Copiii români și belgieni s-au împrietenit încă din prima zi, fiind nedespărțiți pe parcursul întregii perioade de până acum.

  În ziua următoare, joi, s-au efectuat lucrări de igienizare și grădinărit la Grădinița cu program prelungit nr. 7, unde tinerii belgieni au fost întâmpinați „în stil cercetășesc” de Costobocii oșeni, respectiv echipajul de cercetași al Liceului Teoretic din Negrești-Oaș. Aceștia au fost însoțiți de prof. Bura Viorel, unul dintre șefii grupului. După-amiaza aceleiaşi zile a fost un adevărat regal muzical, tinerii întâlnindu-se în foișorul din curtea Muzeului Țării Oașului și cântând, împreună sau separat, diverse melodii din repertoriul național al fiecărei țări, dar și din cel internațional. Tinerii belgieni au fost foarte impresionați de talentul elevilor negreșteni Palfi George, Malanca Ionuț și Belbe Vlad, dar și de entuziasmul tuturor celorlalți participanți.

  Acasă la Finta Floare
  A treia zi, vineri, a fost destinată Școlii Gimnaziale nr. 3, unde elevii belgieni, împreună cu cercetașii negreșteni și cu ceilalți elevi de la Liceul Teoretic care au participat, au zugrăvit vestiarele sălii de sport și au vopsit porțile școlii. Vineri după-amiază cercetașii belgieni și cei negreșteni s-au întâlnit la Liceul Teoretic, unde, împreună cu alți elevi ai liceului, au jucat fotbal, baschet și handbal, dar și alte jocuri interesante pe care le-au învățat unii de la alții. De asemenea, au profitat de această întâlnire pentru a socializa și a se cunoaște mai bine.

  Sâmbătă dimineața, însoțiți de profesorii voluntari Cristina Durău, Adela Moldovan și Viorel Bura, de la Liceul Teoretic, cei 12 voluntari din Liège au vizitat atelierul de ceramică din comuna Vama, al cărui proprietar, meșterul olar Géza Istvanfi, le-a arătat cum se creează un vas din lut, explicându-le totodată procedura completă a uscării, arderii și decorării ceramicii, precum și care sunt materialele și echipamentele utilizate. A urmat apoi vizita la atelierul de costume și creații tradiționale din Negrești-Oaș, unde au fost întâmpinați de Floare Finta care, în urmă cu 2 ani, a obținut titlul de Tezaur uman viu. În România mai sunt doar 12 persoane care posedă acest titlu.

  Duminică dimineața tinerii belgieni au mers la biserică împreună cu cercetașii de la Liceul Teoretic, iar după-amiază au vizitat Catedrala Țării Oașului alături de prietenii lor din Negrești-Oaș și de coordonatoarea activităților, prof. Cristina Durău. Ulterior au reluat jocurile și activitățile recreative în parc, invitându-i pe copiii negreșteni de toate vârstele să participe alături de ei.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img