More

    Chirii lumeşti pentru interese deloc creştineşti

    episcopia

    Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, care a blocat recent conturile Spitalului Judeţean invocând o datorie de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care a fost pusă în posesia fostului Spital de psihiatrie, a devenit în ultimii ani un adevărat aspirator de bani publici. Fără să vrea şi poate fără să ştie, contribuabilii sătmăreni asigură bunăstarea acestei episcopii, care a ajuns să le pună în pericol viaţa, blocând conturile Spitalului Judeţean şi, implicit, achiziţia medicamentelor necesare pacienţilor. Episcopia Romano-Catolică Satu Mare încasează anual de la Primăria municipiului Satu Mare peste 300.000 lei reprezentând contravaloarea chiriilor pentru imobilele retrocedate în care îşi desfăşoară activitatea două instituţii de învăţământ. Prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, cultul romano-catolic mai încasează anual încă 650.000 lei de la Primăria Satu Mare, reprezentând chiria pentru alte trei unităţi de învăţământ. Este vorba de o căruţă de bani publici, aproape un milion de lei, care umflă anual conturile Episcopiei Romano-Catolice şi a ordinului călugăresc aflat în subordine. După cum am arătat în numărul de ieri, în ultimii cinci ani, Episcopia Romano-Catolică a mai beneficiat de alocări de peste un milion de lei din bani publici din partea Consiliului Judeţean Satu Mare.

    Chirii de un milion de lei pe an
    După cum am arătat şi în numărul de ieri al ziarului nostru, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, care a blocat nu tocmai creştineşte conturile Spitalului Judeţean, a devenit un aspirator de bani publici. Este revoltător faptul că reprezentanţii Episcopiei au profitat de o neglijenţă a celor de la Spitalul Judeţean, care deşi au eliberat sediul fostului Spital de psihiatrie, au omis să încheie un proces verbal de predare-primire. Timpul a trecut, iar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice au tăcut mâlc. Apoi au dat în judecată Spitalul Judeţean, cerând despăgubiri pentru perioada în care imobilul le aparţinea, doar că nu fuseră încheiate formalităţile. Instanţele, din motive numai de ele ştiute, au considerat că Episcopia merită să fie despăgubită cu circa 70.000 de euro.

    Lăcomia Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare este greu de înţeles, din moment ce numai Primăria Municipiului Satu Mare îi plăteşte anual chirii de aproape un milion de lei pentru imobilele retrocedate în care funcţionează instituţii de învăţământ. Lunar, Primăria Satu Mare a plătit Episcopiei Romano-Catolice 11.035 lei reprezentând chiria pentru imobilul în care funcţionează Grădiniţa Ham Janos, situat pe strada G.Georgescu nr.12. Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul în care funcţionează Liceul Ham Janos. În 2013, Primăria a plătit 318.921 lei pentru închirierea celor două imobile. Însă prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, cultul romano-catolic a mai primit lunar 28.035 lei pentru imobilul folosit de Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc şi Liceul Unio, 21.229 lei pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional Ioan Slavici, respectiv 5.298 lei pentru Grădiniţa nr.2 de pe strada Ioan Slavici nr.4. Într-o lună, Ordinul Sf. Vincenţiu a primit 54.562 lei, iar în decurs de un an nici mai mult nici mai puţin decât 654.744 lei. La un simplu calcul, rezultă că, în mod direct şi prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, Episcopia Romano-Catolică a primit anul trecut din partea Primăriei Satu Mare 973.665 lei, bani care provin din taxele şi impozitele plătite de locuitorii municipiului, inclusiv de cei de religie romano-catolică.

    Bugetul local, secătuit de chiriile mari
    Bugetul municipiului Satu Mare este secătuit anual de chiriile plătite pentru spaţiile retrocedate cultelor religioase, respectiv unor firme şi persoane fizice, în care funcţionează unităţi de învăţământ. Pentru cele 13 grădiniţe, şcoli şi licee aflate în această situaţie, Primăria Satu Mare a achitat chirii în valoare de 1.667.509 lei în 2010, de 1.478.138 lei în 2011, de 1.582.068 lei în 2012, de 1.659.918 lei în 2013 şi are de achitat până la sfârşitul anului curent chirii în valoare totală de 1.596.981 lei.

    Primăria municipiului Satu Mare a mai plătit anul trecut chirii de 42.120 lei persoanelor fizice Ludovic Jeney, Elisabeta Jeney şi Magdolna Balogh, pentru Şcoala generală nr.10, chirii de 55.812 lei persoanei fizice Thomas Shinar Sternhal pentru Şcoala Generală Brâncoveanu, chirii de 227.856 lei societăţii Mondiala SA pentru Grădiniţa Mondiala, respectiv chirii în valoare de 4.464 euro (circa 20.000 lei) pentru Şcoala Generală Lucian Blaga.

    Şi cultul reformat are asigurate venituri consistente din chiriile percepute pentru unităţile de învăţământ. Anul trecut, Primăria Satu Mare a plătit Parohiei Reformate nr.2 chirii de 31.320 lei pentru Liceul Sportiv. Parohia Reformată nr.1 a încasat de la bugetul local sătmărean 176.760 lei reprezentând chirii pentru Liceul Teologic Reformat, 91.500 lei pentru imobilul de pe strada Păcii nr.6 folosit de Liceul de Artă Aurel Popp, respectiv 115.296 lei pentru imobilul de pe strada Păcii nr.10 folosit tot de Liceul de Artă Aurel Popp. În total, cele două parohii reformate au încasat anul trecut chirii în valoare de 414.876 lei.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE