More

    Imperiul imobiliar romano-catolic

    episcopia

    Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, care a blocat recent conturile Spitalului Judeţean invocând o datorie de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care a fost pusă în posesia fostului Spital de psihiatrie, a devenit în ultimii ani un adevărat aspirator de bani publici. Fără să vrea şi poate fără să ştie, contribuabilii sătmăreni asigură bunăstarea acestei episcopii, care a ajuns să le pună în pericol viaţa, blocând conturile Spitalului Judeţean şi, implicit, achiziţia medicamentelor necesare pacienţilor. În conturile Episcopiei Romano-Catolice şi a ordinului călugăresc Sfântul Vincenţiu intră anual un milion de lei din bani publici, reprezentând chiriile achitate de Primăria Satu Mare pentru unităţile de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate. De asemenea, în ultimii cinci ani, Episcopia Romano-Catolică a mai beneficiat de alocări de peste un milion de lei din bani publici din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Cultul romano-catolic din judeţul Satu Mare mai primeşte anual sute de mii de lei din banii publici prin intermediul Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare. Prin intermediul retrocedărilor, cultul romano-catolic a devenit cel mai mare proprietar imobiliar din municipiul Satu Mare, în proprietatea sa intrând 17 imobile. Potrivit experţilor imobiliari, valoarea cumulată a acestor imobile este de ordinul zecilor de milioane de euro.

    Sedii de şcoli retrocedate
    Printre clădirile care formează imperiul imobiliar Episcopiei Romano-Catolice se află şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Este vorba de Grădiniţa Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Liceul Unio, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Grădiniţa nr.2, respectiv Şcoala de Arte. Lunar, în 2012, Primăria Satu Mare a plătit Episcopiei Romano-Catolice 11.035 lei reprezentând chiria pentru imobilul în care funcţionează Grădiniţa Ham Janos, situat pe strada G.Georgescu nr.12. Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul în care funcţionează Liceul Ham Janos. În 2013, Primăria a plătit 318.921 lei pentru închirierea celor două imobile. Însă prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, cultul romano-catolic a mai primit lunar 28.035 lei pentru imobilul folosit de Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc şi Liceul Unio, 21.229 lei pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional Ioan Slavici, respectiv 5.298 lei pentru Grădiniţa nr.2 de pe strada Ioan Slavici nr.4. Într-o lună, Ordinul Sf. Vincenţiu a primit 54.562 lei, iar în decurs de un an nici mai mult nici mai puţin decât 654.744 lei. La un simplu calcul, rezultă că, în mod direct şi prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, Episcopia Romano-Catolică a primit anul trecut din partea Primăriei Satu Mare 973.665 lei, bani care provin din taxele şi impozitele plătite de locuitorii municipiului, inclusiv de cei de religie romano-catolică. De asemenea, Episcopia Romano-Catolică mai încasează anual câte 66.240 lei de pe urma Şcolii de Arte, sumele fiind achitate de Consiliul Judeţean Satu Mare.

    Romano- catolicii au luat partea leului
    Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Satu Mare, în perioada cuprinsă între anii 2000- 2009, în proprietatea cultului romano-catolic şi al cultului reformat, prin intermediul episcopiilor, parohiilor şi asociaţiilor afiliate, au intrat 24 de imobile. Printre acestea se numără cele şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Satu Mare, din cele 24 de imobile 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincenţiu”, două fundaţiei Caritatea şi cinci cultului reformat, prin Parohia Reformată nr.1 şi Parohia Reformată nr.2.

    imobile-retrocedate-la-cult

    Episcopiei Romano-Catolice i-au mai fost retrocedate numeroase alte imobile în celelalte localităţi ale judeţului Satu Mare. Numai în municipiul Carei, Episcopiei i-au fost retocedate imobilul în care funcţiona fostul Grup Şcolar Industrial Agricol, fosta Şcoală Zarda, fostul Club al Elevilor, respectiv fostul Club 9 Mai. În tabelul de mai sus prezentăm integral situaţia imobilelor retrocedate cultelor la nivelul municipiului Satu Mare, aşa cum ne-a fost furnizată de Primăria Satu Mare.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE