More


  Indisciplina în trafic, la cote alarmante

  =

  3

  Pe lângă faptul că traficul rutier în judeţul Satu Mare se desfăşoară destul de greoi din cauza numărului mare de autovehicule existente, mai sunt unii şoferi care nu ţin cont de regulile prevăzute în Codul Rutier. Viteza excesivă, neatenţia la volan şi neacordarea de prioritate sunt principalele abateri săvârşite de şoferi pe drumurile publice din judeţ. Din această cauză, în primele şase luni ale acestui an peste o mie de şoferi au rămas pietoni din cauza faptului că le-au fost suspendate permisele de conducere. Totodată, poliţiştii rutieri au aplicat şi peste 33.000 de sancţiuni contravenţionale. Din experienţa ultimilor ani, traficul va deveni şi mai indisciplinat în următoarea lună odată cu venirea acasă a celor care muncesc în străinătate şi care nu se sfiesc să încalce regulile de circulaţie.

  Peste o mie de permise suspendate
  Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, în primele şase luni ale acestui an au fost suspendate 1.046 de permise de conducere. Chiar dacă cifra pare destul de mare, îmbucurător este faptul că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost suspendate cu peste 160 de permise mai puţine. Pentru nerespectarea regimului de viteză au fost suspendate 244 de permise, în timp ce 62 au fost suspendate pentru cumulul de puncte. În celelalte cazuri, şoferii au rămas pietoni pentru consum de alcool, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, pentru neacordare de prioritate. De asemenea, 130 de permise au fost suspendate în urma unor accidente rutiere, iar alte 68 au fost reţinute în vederea anulării.
  Tot în perioada analizată, poliţiştii rutieri sătmăreni au aplicat în trafic 33.082 de sancţiuni contravenţionale, aproximativ la acelaşi nivel cu aceeaşi perioadă a anului precedent. O atenţie deosebită a fost acordată principalelor cauze generatoare de accidente. Astfel, pentru nerespectarea regimului de viteză au fost aplicate 10.540 de amenzi, iar pentru neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor au fost aplicate 190 de amenzi. De asemenea, pentru diferite abateri, poliţiştii rutieri au mai aplicat 3.516 sancţiuni.

  Accidente pe bandă rulantă
  Faptul că indisciplina din trafic rămâne la cote ridicate se oglindeşte foarte bine şi în numărul mare de accidente produse în primele şase luni pe raza judeţului, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în perioada analizată, în judeţ s-au produs 107 accidente soldate cu victime omeneşti (cu şase mai mult faţă de prima jumătate a anului 2013), în urma cărora au fost victimizate 132 persoane (+20), din care 62 accidente grave (+8), soldate cu 17 persoane decedate (+10), alte 55 de persoane fiind rănite grav (+3) şi 11 (+9) persoane rănite uşor. Diferenţa de 45 accidente se includ în categoria celor uşoare, acestea fiind soldate cu 49 persoane rănite uşor (+1).
  Din totalul celor 107 accidente, în 9 cazuri conducătorii auto se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, dar aceasta nu reprezintă cauza principală a producerii evenimentelor. Din acest punct de vedere, pe primul loc se situează nerespectarea regimului legal de viteză, 18 accidente s-au produs din această cauză, şi aici vorbim despre viteză excesivă (11) şi viteză neadaptată la condiţiile de drum. Pe locul secund se află neacordarea priorităţii de trecere a vehiculelor (14), iar pe poziţia a treia se află neacordarea priorităţii de trecere pietonilor (13). Totodată, 14 accidente s-au produs din cauza pietonilor care au traversat neregulamentar.
  Contrar aşteptărilor, cele mai multe accidente sunt produse în luna aprilie, urmată de luna mai şi de luna iunie, deşi lunile în care circulaţia se desfăşoară mai greu din cauza condiţiilor meteo sunt ianuarie şi februarie.

  Traficul auto va deveni mai greu
  Din experienţa anilor trecuţi, traficul auto va deveni mai greu şi mai indisciplinat în cursul lunii august, când mulţi dintre sătmărenii care lucrează în străinătate se întorc acasă. Pe lângă faptul că şoselele devin mai aglomerate, mulţi dintre “stranieri” nici nu respectă cu stricteţe regulile de circulaţie. Având bolizi cu mulţi cai putere sub capotă, mai ales cei tineri, conduc cu viteză, intră în depăşiri riscante, trec pe culoarea roşia a semaforului şi multe altele. Numărul amenzilor aplicate şi a permiselor suspendate în luna august este cu aproximativ 50% mai mare decât media lunilor anterioare.  Pentru a preveni numărul mare de tragedii pe şoselele judeţului, poliţiştii rutieri sătmăreni, în parteneriat cu alte instituţii, organizează o serie de acţiuni de prevenţie. Ultima acţiune de amploare de acest fel a avut loc la mijlocul acestei luni, în cadrul căreia au fost aplicate mii de amenzi şi au fost suspendate zeci de permise de conducere.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img