More


  Primarul Mitraşca solicită salarii mai mari pentru responsabilii de proiecte

  =

  MITRASCA-v

  Gradul de absorbţie al fondurilor europene are şanse reduse să crească câtă vreme funcţionarii publici din administraţia locală care se ocupă de întocmirea şi implementarea proiectelor au salarii de aproximativ 300 euro. Legea nu oferă nicio portiţă nici pentru a-i stimula financiar pe aceşti funcţionari, darămite pentru a le mări salariile. Primăria Tăşnad este una din numeroasele primării de oraşe mici care se confruntă cu această problemă. Primarul Vasile Mitraşca solicită Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici să identifice modalităţile legale de a majora veniturile salariale ale acestei categorii de funcţionari publici. În cazul în care nu se va găsi o soluţie, primăriile riscă să rămână fără specialişti în proiecte, aceştia orientându-se către domeniul privat, unde sunt mai bine plătiţi.

  Salarii mici, răspundere mare
  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, este nemulţumit de faptul că nu a găsit soluţii legale pentru a-i stimula financiar pe angajaţii administraţiei locale care răspund de implementarea proiectelor, în special a celor cu finanţare europeană. Mitraşca este convins că prin aceste stimulente ar putea creşte performanţele funcţionarilor publici care se ocupă de întocmirea şi gestionarea proiectelor de finanţare. Din cauza salariilor reduse, oamenii bine pregătiţi evită să lucreze în administraţie, orientându-se spre domeniul privat, unde salariile sunt mult mai mari. “Dacă vrei să obţii performanţă de la funcţionarii publici trebuie să găsim o modalitate de a-i stimula financiar pentru rezultatele muncii lor. La nivelul Primăriei Tăşnad, cei care se ocupă de proiecte au salarii cuprinse între 1.100 şi 1.400 lei. La asemenea salarii, nici nu e de mirare că oamenii bine pregătiţi preferă să se angajeze la firme private, unde obţin salarii mult mai mari. Dacă vrem ca aceşti funcţionari publici să rămână în continuare în administraţia locală, trebuie să găsim soluţii pentru a le mări veniturile salariale. Nu poţi să-i ceri cuiva, care este plătit cu 300 de euro, să răspundă de proiecte de sute de mii sau chiar milioane de euro”, ne-a declarat edilul şef al Tăşnadului.

  Adresă către ANFP
  Primarul Vasile Mitraşca a trimis ANFP o adresă prin care cere soluţii legale pentru a-i stimula financiar pe funcţionarii responsabili de proiecte. “Întrucât nu am găsit nicio modalitate legală pentru a-i stimula financiar pe responsabilii de proiecte, am cerut lămuriri Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Sunt curios ce răspuns ne vor da. Să sperăm că ne vor indica o soluţie legală. Oricum, cu această problemă se confruntă toate primăriile din România”, afirmă Vasile Mitraşca.

  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, afirmă că această problemă a fost rezolvată în alte ţări din Uniunea Europeană. “Anul trecut au fost la noi în vizită reprezentanţii unei primării din Polonia. Şeful biroului care se ocupa cu implementarea proiectelor cu finanţare europeană ne-a spus că are un salariu de circa 2.000 de euro. Nici nu se poate compara cu salariul omologului său din Primăria Tăşnad, care primeşte maxim 2.000 de lei”, ne-a declarat primarul Mitraşca.

  Szasz Lorand



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img