More


  Problema câinilor vagabonzi, aproape rezolvată la Carei

  - Advertisement -

  puffi1

  În urma parteneriatului încheiat între Primăria Carei şi Asociaţia pentru protecţia animalelor Puffi, numărul câinilor comunitari aflaţi pe străzile municipiului a scăzut vizibil. Peste 200 de câini au fost culeşi de pe străzi şi duşi la adăpostul înfiinţat în incinta fostei unităţi militare de pe strada Căpleniului. Alţi peste 300 de câini comunitari au fost adoptaţi în urma demersurilor voluntarilor Puffi. Înmulţirea în continuare a câinilor vagabonzi a fost redusă prin intermediul numeroaselor acţiuni de sterilizare gratuită. În urma succeselor înregistrate, acţiunile gratuite de sterilizare au fost extinse şi la câinii cu stăpân.

  Adăpost pentru câinii comunitari
  Ca o primă măsură pentru diminuarea numărului de câini comunitari pe străzile municipiului Carei, Asociaţia Puffi a înfiinţat un adăpost pentru aceştia într-o baracă situată în incinta fostei unităţi militare de pe strada Căpleniului. În acest adăpost sunt cazaţi aproape 250 de câini fără stăpân, îngrijiţi şi hrăniţi din sponsorizările obţinute de voluntarii Asociaţiei Puffi. Activitatea Asociaţiei este sprijinită constant de către Primăria şi Consiliul Local al municipiului Carei.

  Voluntarii Asociaţiei Puffi nu s-au mulţumit doar să adune câinii vagabonzi de pe străzile Careiului, ci au şi încercat să le găsească stăpâni. În decursul celor trei ani de când funcţionează, asociaţia a reuşit să dea spre adopţie, în baza unor contracte cu viitorii proprietari, peste 300 de câini comunitari, stabilind un veritabil record în acest sens, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean.

  Acţiuni de sterilizare gratuită
  O altă modalitate de a scădea numărul câinilor comunitari o constituie sterilizarea, pentru a evita înmulţirea lor necontrolată. Cu sprijinul Primăriei Carei, dar şi prin intermediul sponsorizărilor colectate de voluntarii Asociaţiei, au fost sterilizaţi/castraţi peste 830 de câini. De asemenea, membrii Asociaţiei Puffi au finalizat recent un recensământ al câinilor cu stăpân din Carei. Potrivit rezultatelor recensământului, în Carei trăiesc 3.410 câini cu stăpân, din care 1.331 masculi, 961 de femele, cărora li se adaugă cei 691 de câini declaraţi ca fiind de rasă, dar prea puţini cu documente care atestă acest fapt. Îmbucurător este faptul că 351 de stăpâni de câini şi-au sterilizat pe propria lor cheltuială patrupedele.

  Asociaţia Puffi continuă acţiunile de sterilizare. Cu sprijinul unei asociaţii din Germania şi al unor medici veterinari din Bucureşti, în zilele de 1 şi 2 şi 3 august urmează să fie sterilizaţi alţi 200 de câini cu stăpân. Acţiunea de sterilizare urmează să se desfăşoare între orele 9.00-18.00 la fostul sediu al ANIF din Carei. “Deşi am fost sprijiniţi cu sterilizarea a 200 de câini, până acum am găsit doar puţin peste o sută de proprietari dispuşi să-şi sterilizeze patrupedele în mod gratuit. Lansez un apel către proprietarii de câini să vină să-şi sterilizeze animalele acum, când nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar. Nu de alta, dar începând din luna ianuarie 2015 vor fi obligaţi să o facă pe propria lor cheltuială”, ne-a declarat Maria Ardelean.

  Efecte vizibile cu ochiul liber
  Efectele acţiunilor derulate de Asociaţia Puffi cu sprijinul constant al Primăriei Carei sunt vizibile cu ochiul liber. Numărul câinilor vagabonzi a scăzut destul de mult. Chiar dacă nu toţi câinii comunitari pot fi duşi la adăpost din cauza spaţiului limitat, prin sterilizările repetate se împiedică înmulţirea lor. Astfel, câinii care n-au mai încăput în adăpost vor muri încetul cu încetul, fără să se mai reproducă. “Problema câinilor vagabonzi este aproape rezolvată în Carei. Mai trebuie să-i lămurim pe proprietarii de câini să-şi sterilizeze animalele şi să nu mai abandoneze căţeii nedoriţi. De asemenea, autorităţile trebuie să-i depisteze şi să-i sancţioneze pe locuitorii comunelor învecinate care îşi abandonează câinii nedoriţi pe străzile municipiului. Dacă alţii tot aduc câini pe care-i aruncă cu sacii, degeaba umblăm noi să sterilizăm animalele, căci numărul lor nu va scădea prea mult”, ne-a declarat Maria Ardelean.

  Primarul Eugen Kovacs este mulţumit de parteneriatul încheiat cu Asociaţia Puffi, care a oferit o soluţie civilizată în privinţa câinilor maidanezi. “Colaborarea cu Asociaţia Puffi a fost binevenită. Masacrarea câinilor fără stăpân nu constituia o soluţie civilizată. Prin câinii pe care îi ţin în adăpost şi prin intermediul acţiunilor repetate de sterilizare, voluntarii Asociaţiei Puffi au reuşit să scadă numărul câinilor fără stăpân de pe străzile municipiului nostru. În acest ritm, problema va fi rezolvată integral în decurs de câţiva ani”, este de părere primarul Eugen Kovacs.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img