More

    Sătmarul se dezvoltă într-un ritm constant

    economie

    Economia judeţului Satu Mare a cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimele 12 luni, fapt ce reiese din datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare. În perioada analizată, au fost înregistrate creşteri atât în ceea ce priveşte producţia industrială, a cifrei de afaceri, a exporturilor cât şi a salariilor. În acelaşi timp, rata şomajului a scăzut în judeţ. Cifrele prezentate de statistică se oglindesc şi în colectările la buget realizate de Fisc, care, de asemenea, sunt în creştere.

    Exportăm mai mult decât importăm
    Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare, producţia industrială realizată în luna mai a acestui an a înregistrat o creştere cu 3,9% faţă de cea din luna corespunzătoare a anului precedent. De asemenea, în primele cinci luni ale acestui an, producţia industrială a crescut cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Totodată, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) din luna mai a acestui an a fost cu 12,8% mai mare faţă de cel înregistrat în luna corespunzătoare a anului trecut şi cu circa 8% în primele patru luni ale acestui an comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2013.

    În activitatea de comerţ exterior, exporturile pe devize convertibile realizate de agenţii economici din judeţul Satu Mare în primul trimestru al anului 2014 s-au cifrat la 195,73 de milioane de euro, în timp ce importurile din aceeaşi perioadă au totalizat 194,7 milioane de euro. Se poate astfel lesne constata că în perioada analizată, judeţul nostru a exportat cu un milion de euro mai mult faţă de cât a importat. Principalele ţări destinatare ale produselor fabricate în judeţ sunt Germania (34,9%), Ungaria (18,5%), Italia (7,9%), Franţa (4,9%) şi altele.

    Au crescut salariile, a scăzut şomajul
    Dezvoltarea economică a judeţului Satu Mare este oglindită şi în creşterile de salarii ale angajaţilor. Astfel, dacă în luna mai a anului 2013 câştigul mediu nominal net a fost de 1.216 lei, în aceeaşi lună a anului 2014 a fost înregistrat un salariu mediu nominal net de 1.328 de lei. Se poate constata că, pe parcursul unui singur an, salariul mediu net în judeţul Satu Mare a crescut cu 112 lei. Asta în condiţiile în care rata medie a inflaţiei în primele cinci luni ale acestui an a fost de 0,3%, cu 0,1% mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent.

    De asemenea, rata şomajului în luna mai a acestui an a scăzut comparativ cu cea înregistrată în aceeaşi lună a anului 2013. Astfel, anul trecut era înregistrată o rată a şomajului de 4,2% (6.444 de şomeri), iar la finele lunii mai a acestui an rata şomajului era de 4%, fiind înregistraţi 6.366 de şomeri. Din numărul total al şomerilor, 87,2% aveau nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional, iar 42,% erau femei.

    Demn de remarcat este şi faptul că în primul trimestru acestui an, în judeţul Satu Mare au fost finalizate 111 locuinţe, cu 36 mai multe faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. Dintre acestea, 45 au fost realizate în mediul urban şi 66 în cel rural.

    Creştere economică constantă
    Datele prezentate de Direcţia Judeţeană de Statistică sunt confirmate de cifrele prezentate de Fiscul sătmărean. Potrivit directorului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, Mircea Ardelean, activitatea economică în judeţ este în continuă creştere. “Avem creştere economică şi lucrurile se mişcă mai bine, iar activitatea economică este în continuă creştere”, a afirmat Mircea Ardelean.

    Astfel, dacă în semestrul I al anului 2013 au fost colectaţi la bugetul statului 101,73 milioane de lei, în semestrul I al acestui an s-au adus 103,01 milioane de lei. “Faţă de semestrul I al anului 2013 în semestrul I din acest an am încasat mai mult, ceea ce înseamnă că se constată o creştere economică”, a precizat Mircea Ardelean.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE