More


  Negreştiul se îmbracă în straie de sărbătoare

  - Advertisement -

  negresti

  Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, oraşul Negreşti Oaş se va afla în sărbătoare cu ocazia organizării Festivalului Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului”, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Casa Orăşenească de Cultură din localitate şi Autoritatea Naţională pentru Turism, şi care va avea ca motto “Mândru că sunt oşan”. La sărbătoarea negreştenilor vor oaspeţi de cel mai înalt nivel, şi anume premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi o parte din membrii Guvernului. Detalii despre acest eveniment au fost oferite ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, şi de directorul Casei de Cultură, Natalia Lazăr.

  Târg meşteşugăresc şi concurs culinar sâmbătă
  Manifestările dedicate Festivalului Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului” vor debuta încă de vineri, 22 august, cu o serie de expoziţii organizate la Muzeul Ţării Oaşului, precum şi cu competiţiile sportive. Sâmbătă, 23 august, cu începere de la ora 9.00, va avea loc simpozionul “Patrimoniul şi identitatea locală – premisele creşterii potenţialului turistic al Ţării Oaşului”, care se va desfăşura în Muzeul în Aer Liber. De asemenea, în aceeaşi locaţie va fi organizat un târg meşteşugăresc la care, după cum spunea Natalia Lazăr, vor participa meşteri populari din zona Oaşului dar şi din alte zone din judeţ, precum şi un concurs gastronomic.

  Deschiderea oficială a festivalului şi inaugurarea târgului meşteşugăresc şi a concursului culinar va avea loc la ora 14.00, după care vor urma premierile.

  Tot sâmbătă, la scena amplasată în centrul oraşului, manifestările artistice vor debuta de la ora 14.15 cu un program artistic susţinut de preşcolarii şi elevii instituţiilor de învăţământ din oraş, urmat de un concert de muzică folk susţinut de George Palfi, Maria Pintea, Teodora Moldovan şi Vlad Belbe. Apoi, rând pe rând, pe scenă vor urca ansamblurile folclorice “Vama Ardeleană “ şi “Cununiţa”, după care va urma recitalul trupei “Pionierii” şi Şcoala Vedetelor din Baia Mare. De la ora 20.00 va avea loc un regal folcloric, urmat de spectacolul trupei “Synergy and friends”. Seara se va încheia cu spectacolele susţinute de Lora, de la ora 21.45, de trupa Cargo, de la ora 22.45 şi cu un joc de laser.

  Alex Velea şi Voltaj, în concert duminică
  Dacă la Muzeul în Aer Liber târgul meşteşugăresc va continua şi duminică toată ziua, la scenă, programul artistic va începe de la ora 14.00 cu spectacolul “Zâmbet de soare” prezentat de preşcolarii şi elevii instituţiilor de învăţământ din oraş. La ora 15.40 va fi organizată în centrul oraşului Negreşti Oaş o paradă a portului popular cu fanfară.
  Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 16.00, când vor fi premiate personalităţile importante ale oraşului, vor fi decernate titluri şi diplome, vor fi premiate “cuplurile de aur”, precum şi elevii merituoşi.

  Pe scenă vor urca apoi Ansamblul folcloric “Sânzienele”, Maria Tripon şi Ansamblul folcloric “Oaşul”, urmate de recitalurile susţinute de Cristian Enache, Geo Giovani şi Tenorii din Seini. Va urma un regal folcloric al cărui protagonişti vor fi Ansamblul “Măgura” şi Maria Petca-Poptean şi Ansamblul folcloric studenţesc “Mărginimea Sibiului”. După recitalul susţinut de sătmăreanul Bogdan Bratiş, vor urma super-concertele susţinute de Alex Velea şi trupa Voltaj. Seara se va încheia cu un foc de artificii.

  Oaspeţi de seamă la sărbătoarea Negreştiului
  Potrivit primarului Aurelia Fedorca, sărbătoarea oraşului Negreşti Oaş va fi onorată de prezenţa premierului Victor Ponta, a vicepremierului Liviu Dragnea precum şi a unor reprezentanţi ai Guvernului României. Alături de oficialităţi judeţene, înalţii demnitari vor ajunge în oraş în jurul orei 15.00 şi vor participa la deschiderea oficială şi la premierea care va avea loc pe scenă la ora 16.00. “Este pentru a treia oară, în decurs de şapte luni, când avem la Negreşti Oaş oaspeţi de rang înalt. Mă bucură faptul că nu vin cu mâna goală ci vin cu proiecte şi finanţări. Doar pentru oraşul Negreşti Oaş vor fi semnate trei proiecte de finanţare în valoare totală de 15 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere”, a precizat Aurelia Fedorca.

  Făcând referire la Festivalul Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului”, edilul şef a afirmat că este inclus în lista de manifestări la nivel naţional a Autorităţii Naţionale pentru Turism şi are printre principalele obiective promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, arta culinară şi meşteşugurile din zona Oaşului “astfel încât oamenii să ne cunoască zona şi să ne viziteze”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img