More


  Mihaela Cesa-Goje, bagheta magică a Sătmarului

  - Advertisement -

  Mihaeka Cesa Goje1

  Într-o profesie destinată mai ales bărbaţilor Mihaela Cesa- Goje (37 ani) este excepţia care întăreşte regula. Are o pasiune arzătoare pentru dirijat deşi iniţial a studiat pentru ani buni pianul. Sătmăreanca s-a aflat la pupitrul unor orchestre celebre pe mari scene ale lumii. A dirijat corul Academiei Regale din Londra şi a colaborat cu orchestra Colorado Symphony din SUA iar momentan este lector la Academia de Muzică Gh. Dima şi dirijor al corului de cameră Jubilate.

  Mihaela cesa goje3

  Carte de vizită impresionantă
  Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima”specializarea Dirijat la clasa prof. FlorentinMihăescu. De asemenea a absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra unde a primit premiul “Irene Burcher” pentru rezultate excepţionale.

  În 2003 a primit premiul “Sandor Vegh” din partea “Societății Române Mozart” pentru o performanță remarcabilă a singspielu-lui “Directorul de teatru” pentru ca în 2008 să fie selectată, împreună cu alți șase tineri dirijori, pentru a participa la prestigiosul Cabrillo Festival of Contemporary Music din California unde a dirijat lucrări în premieră mondială.

  Mihaela Cesa goje5

  În 2009 a fost aleasă printre cei trei tineri dirijori români ce și-au făcut debutul la Ateneul Român la pupitrul orchestrei Teatrului Muzical Nae Leonard din Galati. Tot în 2009 este desemnată câştigătoarea programului: Taki Concordia Conducting Fellowship ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra. Un an mai târziu a fost beneficiarul“Women Conductor Grant” din partea “League of American Orchestras iar în 2011 a fost beneficiarul“Women Conductor Grant” din partea “League of American Orchestras.De asemenea a fost selectată dintre 160 de candidate pentru celebrul master-class cu Bernard Haitink și “Lucerne Festival String Orchestra”.

  Mihaela Cesa Goje6

  În România, Mihaela a sustinut concerte ca dirijor invitat cu Filarmonica de Stat Transilvania, orchestra Teatrului “Nae Leonard” din Galati, Filarmonica Sibiu, Filarmonica “Dinu Lipatti”, Filarmonica Oradea, Filarmonica din Târgu Mureș, orchestra de camera “CamerataEuroart”, Baia Mare.

  Promovează muzica modernă și este implicată în prezentarea multor premiere mondiale ale unor compozitori români.

  Mihaela Cesa Goje7

  În 2011 a obtinut titlul de doctor sub îndrumarea Prof. univ dr. ValentinTimaru.


  Mihaela Cesa-Goje spune despre meseria ei că este una “fascinantă”, că ar alege aceeași profesie și ne vorbește și despre ce și-ar dori să facă în următorii ani.


   

  GNV – De unde pasiunea asta pentru muzică?
  Mihaela Cesa-Goje- Cred că o moştenesc de la părinţii mei, de mic copil casa nostră a fost plină de muzică începând de la repetiţiile corale desfăşurate în sufragerie când s-a înfiinţat corul bisericii. Aveam 3, 4 anişori şi tata îmi spunea că înca de pe atunci îl priveam pe domnul Macrinici, dirijorul corului cu mult interes.

  GNV – Dacă ai avut un model care să te îndrepte în cariera ta?
  Mihaela Cesa-Goje – Am avut şansa să am profesori extraordinari, pornind de la Maestrul Cornel Groza care mi-a deschis ochii să o iau în acestă direcţie şi desigur maestrul Florentin Mihăescu pe care l-am avut ca profesor timp de şapte ani şi care mi-a pus la propriu bagheta în mână la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj. Am lucrat în Lucerne cu Maestrul Bernard Haitink, o experienţă memorabilă.

  GNV – Cât de greu este pentru o femeie să fie dirijor ţinând cont că esti printre puţinele din lume care face lucrul acesta?
  Mihaela Cesa-Goje – Faptul că procentajul femeilor care reuşesc în dirijat este semnificativ scăzut cred că ţine de percepţia oamenilor asupra acestui lucru, de cât de dispuşi sunt să vadă o femeie dirijând. În Europa vestică şi în special în SUA porţile s-au deschis ceva mai mult în această direcţie, maestra Marin Alsop fiind un exemplu fenomenal, a reuşit să aibă carieră la cel mai inalt nivel. E adevărat că e printre puţinele. Am avut şansa să lucrez îndeaproape cu dânsa şi să văd câtă încredere şi pozitivism are în tot ceea ce face. Cred că şi la noi dacă vor apărea tot mai multe femei care îndrăznesc să vină în direcţia asta, în timp lucrurile se vor schimba în mai bine.

  GNV – Ce înseamnă pentru tine să te afli în faţa unei orchestre? Ce sentimente te încearcă?
  Mihaela Cesa-Goje – De fiecare dată când dirijez încerc să mă focusez în a “face muzică” a reda cât mai fidel ceea ce spune o partitură. Mă încarc cu mesajul unei lucrări şi îmi doresc să îl pot transmite cât mai natural orchestrei, nu apuc să mă gândesc dacă am emoţii sau nu, ci mai degrabă cât am reuşit să insuflu oamenilor din faţa mea

  GNV – Cât de mult este talent şi cât este muncă pentru a ajunge unde ai ajuns tu?
  Mihaela Cesa-Goje – Enescu a spus 99% muncă, 1% talent, cam aşa stau lucrurile, extrem de multa muncă şi perseverenţă.

  GNV – Cum sunt priviti muzicienii români peste hotare?
  Mihaela Cesa-Goje – Sunt priviţi foarte bine, avem şansa să ne mândrim cu nume care au ajuns sus: Sergiu Celibidache, Angela Gheorghiu, Remus Azoiţei, Cristian Măcelaru, Gabriel Croitoru sunt doar câţiva dintre ei.

  GNV – Care a afost cea mai interesanta experienţă ta în domeniul muzical ?
  Mihaela Cesa-Goje – Am petrecut mai multe luni alături de una dintre cele mai fascinante orchestre ale lumii: Los Angeles Philharmonic, acolo am văzut şi lucrat cu nume extraordinare iar să te afli la pupitrul unei orchestre de un asemenea nivel este o experienţă absolut fantastică.

  GNV – Am văzut ca ai fost pe aceeaşi scenă şi cu formatii rock, gen Iris. Cum a fost?
  Mihaela Cesa-Goje – A fost deosebit, cu multă adrenalină. Iris sunt pe lângă muzicieni fantastici, oameni extraordinari, mi-a plăcut foarte mult colaborarea cu ei. A părut totul natural şi simplu iar publicul lor este incredibil de cald şi participă activ în fiecare moment al concertului.

  GNV – Ce te face fericită în afară de muzică şi dirijat?
  Mihaela Cesa-Goje – Familia mea, am şansa să am o familie minunată, parinţi care ne-au descoperit, mie şi surorii mele, talentul în directia muzicii şi fac şi acum tot ceea ce le stă in putere să ne sprijine. Soţul meu, Dacian un om absolut extraordinar şi fetiţa noastră de trei anişori care ne bucură fiecare secundă a vieţii.

  GNV – Ce planuri ai pentru următorii ani?
  Mihaela Cesa-Goje Profesional, să dirijez cât mai mult şi în locuri noi, atât în ţară cât şi peste hotare, familial să reuşim alături de soţul meu să fim păriţti cât mai buni pentru minunea din viaţa noastră.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img