More


  FOTO. Sistem antigrindină la Satu Mare. Parteneriatul cu Ungaria, semnat

  - Advertisement -

  În județul Satu Mare va fi implementat un sistem antigrindină, finanțat prin intermediul unui proiect european transfrontalier. Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a primit vizita conducerii Serviciului Naţional de Meteorologie din Ungaria: dr. Radics Kornélia – preşedinte, dr. Horváth Gyula și Buda István – vicepreşedinți. Scopul vizitei a fost semnarea Acordului de Parteneriat între cele două instituţii, în cadrul proiectului depus şi câştigat în comun având ca obiectiv realizarea unui sistem antigrindină în judeţul Satu Mare prin tehnologia generatoarelor terestre şi cu suportul meteorologic oferit de partenerul din Ungaria.

  Sistemul care urmează să fie implementat se bazează pe tehnologia amplasării unor generatoare terestre în 40 de puncte ale județului Satu Mare. Acest sistem va fi identic cu cel dezvoltat pe teritoriul Ungariei. Generatoarele la sol vor intra în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, cel mai apropiat și mai modern radar fiind cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

  Generatoarele vor intra în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare, iar prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

  Proiectul numit „Atenuarea efectelor negative ale căderilor de grindină în județul Satu Mare” a câştigat finanţare din partea Uniunii Europene prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, cu un buget total de 1.544.205 euro, din care 85% reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene.

  Bugetul aferent județului Satu Mare este de 866.722 de euro. Finanțarea constituie 98% din cheltuielile eligibile și include finanțarea din partea Uniunii Europene de 85% și cea de cofinanțare națională de 13%. Contribuția proprie asigurată din partea judeţului va fi de 17.343 de euro (2%). Proiectul va fi implementat în 30 de luni, începând cu luna martie 2018.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img